Ekonomi Çakma 2000'lere dikkat!

Çakma 2000'lere dikkat!

Paylaş
Çakma 2000'lere dikkat!

Çin'de üretilen ve Türkiye'de piyasaya sürülen 'Çakma 2000' sigaraları BAT'ı harekete geçirdi

Türkiye’deki sigara firmaları, komşu ülkelerden sokulan kaçak sigaraların yanı sıra Çin’de üretilen çakma sigaralarla da mücadele ediyor.

BAT Kurumsal İlişkiler Direktörü Tuna Turagay, "Çakma 2000" şeklinde nitelenen sahte Tekel 2000 sigarasının Çin’de üretilerek, piyasaya sürüldüğünü bildirdi.

Sahte sigarayı piyasada kendilerinin tespit ettiğini kaydeden Turagay, "Görüntü olarak bizim Tekel 2000’in aynısı. Sahte olduğunu da ğ, ı ve i harflerinin yanlış yazılmasından anladık" dedi.

ELE GEÇEN SİGARADA YÜZDE 300 ARTIŞ

Öte yandan Gümrük Müsteşarlığından alınan bilgiye göre, geçen yıl sadece gümrüklerde yakalanan kaçak sigarada yüzde 300’lük artış görüldü. 2009 yılında Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğü ekiplerince 2 milyon bin 336 paket kaçak sigara ele geçirildi.

Bu sigaraların piyasa değeri de 8 milyon 997 bin lira olarak hesaplandı. Sigara kaçakçılığı ile daha etkin mücadele için de ilgili kurumlar harekete geçti. Uyuşturucu kaçakçılığının engellenmesinde devreye sokulan "narkotik dedektör köpeklerden" sonra gümrüklerde sigara kaçakçılığını ortaya çıkaracak özel eğitimli "tütün dedektörü köpeklerin" kullanılması düşünülüyor.

KAÇAKÇILIĞIN NEDENLERİ


Sektör temsilcileri, Türkiye’de sigara üzerindeki yüksek vergi yükü ve buna bağlı olarak fiyat artışlarının kaçak sigarayı artırdığını savunuyor. Sektör, sigara kaçakçılığının nedenleri konusunda şu değerlendirmeyi yapıyor:

Haberin Devamı
  • Sigarada alt segmentin payı yüzde 60-61, orta segmentin payı yüzde 20, üst segmentin payı da yaklaşık yüzde 20.
  • Temmuz 2005-Temmuz 2009 döneminde alt segmentteki sigaraların fiyatları yüzde 99 oranında arttı. Fiyattaki artış oranı, orta segmentteki sigaralarda yüzde 62, üst segmentteki sigaralarda ise yaklaşık yüzde 50 oldu.
  • Asgari maktu vergi artışı da, en fazla alt segmenti etkiledi. Düşük gelir gruplarının tükettiği alt segment sigaralardakı yüksek fiyat artışı, vatandaşı kaçak sigaraya yöneltti.
  • Günümüzde Türkiye’de 7 liraya satılan bir sigara, 3.3 Euro civarında. Bu sigaranın satış fiyatı, Suriye’de 1.13 Euro, Irak, İran, Ermenistan, Azerbaycan ve Gürcistan’da 1 Euro civarında. Bu durumda Türkiye, Yunanistan hariç, komşu ülkeler arasında sigaranın en pahalı olduğu ülke.
  • Sadece Kuzey Irak’ta 2 sigara fabrikası bulunuyor. Komşu ülkelerin yanı sıra Çin ve diğer Uzakdoğu ülkelerinden de Türkiye’ye kaçak sigara geliyor.