Siyaset 'Çakma' imzalar gitti 'ıslak' imzalar geldi
Paylaş
'Çakma' imzalar gitti 'ıslak' imzalar geldi

CHP ve MHP'nin “Anayasa değişiklik teklifi çakma (taklit) imzalarla Meclis'e sunuldu” iddiası AK Parti'yi korkuttu

‘DERT NE’ TEPKİSİ

AK Parti’nin hazırladığı Anayasa değişiklik paketinde Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin’in de imzasının bulunduğu ortaya çıkmıştı. CHP bu gelişmeye “Meclis Başkanı tarafsız olmalıdır” diyerek tepki göstermişti.

TBMM Başkanlığı’na sunulan teklifte yer alan birçok imzanın ise ‘çakma’ (taklit) olduğu öne sürülmüştü. AK Partili bazı vekiller teklifte imzaları olduğunu gazetelerden öğrenmişti.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “Velev ki böyle olduğunu kabul edin. Buradaki sayı 184’ün çok üstünde mi? Çok üstünde. Dert ne” diye tepki göstermişti.

İMZALAR ÇEKİLDİ

CHP’nin “Şeklen hatalı. Anayası Mahkemesi iptal eder” tepkisi AK Parti’yi harekete geçirdi. Anayasa Mahkemesi’nin düzenlemeyi ‘şekil’ yönünden iptal edilebileceği, tartışmanın zamanla büyüyeceği endişesini yaşayan AK Parti yönetimi dün sabah sürpriz bir kararla 61 milletvekiline tekliften imzasını geri çektirdi.

AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç, kendisi ve 50’yi aşkın milletvekilinin, 30 Mart’ta 223 milletvekilinin imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunulan Anayasa değişikliği teklifinden imzalarını çektiğini açıkladı.

Böylece imza sayısı 184’ün altına düştüğü için teklif, Anayasa Komisyonu tarafından TBMM Başkanlığı’na iade edildi.

İPTALE ÇÖZÜM

İmzaların geri çekilmesinin ardından, AK Parti hemen yeni Anayasa değişikliği teklifini imzaya açtı. Yönetimin, yeni imzalar için önceki akşam tüm milletvekillerine mesaj göndererek Ankara’ya çağırdığı ortaya çıktı.

Milletvekilleri, dün sabahtan itibaren, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’ın odasında açılan listeye imza attı.

AK Parti böylece CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne başvurması halinde Anayasa değişikliğinin şekil yönünden iptal edilmesi olasılığının önüne geçmiş oldu.

ERDOĞAN DA İMZALADI

AK Parti, bazı değişikliklerin de yapıldığı yeni teklifi 265 imza ile dün TBMM Başkanlığı’na yeniden verdi. Yeni teklifte Başbakan Erdoğan’ın da imzası yer aldı.

İlk teklife Erdoğan, Bakanlar Kurulu üyeleri ile AK Parti yöneticileri imza atmamıştı. Teklif, TBMM Başkanlığı’na sunduktan 48 saat sonra Anayasa Komisyonu’nda ele alınabilecek. Bu durumda komisyon 8 Nisan’da toplanabilecek.

2

Haberin Devamı