Ekonomi Çalışma Bakanlığı devreye girdi! Emekli maaşları eşitlenecek

Çalışma Bakanlığı devreye girdi! Emekli maaşları eşitlenecek

Paylaş
Çalışma Bakanlığı devreye girdi! Emekli maaşları eşitlenecek

Emeklilerin maaşlarının arasındaki dengesizliklerin giderilmesiyle ilgili çalışmalar sürüyor. Çalışma Bakanlığı bu konuyu da Ekonomi Koordinasyon Kurulu’na taşıyacak. Tüm düşük ücretler artacak, maaş sistemi teke inecek

Emeklilerin yüzünü güldürecek pek çok düzenlemeye imza atan hükümet, şimdide maaşlar arasındaki dengesizliği giderecek çalışmalar için kolları sıvadı. Ekonomi Koordinasyon Kurulu, emekli maaşları arasında dengenin sağlanması konusunu masaya yatıracak. Kuruldan çıkacak karar merakla bekleniyor. Ev ve işyerlerini gezerek vatandaşların nabzını tutan Çalışma Bakanlığı, emekli maaşları arasındaki dengesizliklerin giderilmesi yönünde gelen talepleri Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na taşıyacak. Düşük ve yüksek maaşlar arasındaki farkın azaltılmasına, emekli aylıkları arasında dengenin sağlanmasına yönelik formüller görüşülecek. Daha önce yapılan düzenleme ile 2000 yılından önce emekli olan yaklaşık 2 milyon kişi 355 liraya varan intibak zammı aldı. Bunun yanında emekli maaş hesabında karma hesaplama sistemi yerine tek bir hesaplama sistemine geçilmesi gündemde. Tekli sisteme geçilirse, yeni emekli olacaklara bağlanacak maaş yükselecek. Böylece eski emekliler için gerçekleştirilen intibak uygulaması yeni emeklileri de kapsamış olacak. Türkiye'de emekli maaşı hesabında 3 ayrı formül bulunuyor. En yüksek aylık bağlama oranı 2000 yılına kadar olan çalışmalar için uygulanıyor. Onu, 2000- Eylül 2008 arası izliyor. En düşük aylık bağlama oranı ise Ekim 2008'den sonrası için uygulanıyor. Milyonlarca kişinin beklediği düzenleme hayata geçirilirse, halen çalışanlara emekli olurken bağlanacak maaş yükselecek. 2000 yılı öncesinde emekli olanlarda en düşük SSK emekli aylığı bin 389 lira seviyesinde bulunuyor. 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlarda ise en düşük maaş 860 lira. Tek hesaplama sistemiyle aradaki fark azaltılacak.


TEK ÇATI 2 FARKLI SİSTEM


Emekliler ayrıca kuruma göre farklı zam sisteminin de sona ermesini istiyor. SSK ve Bağ-Kur emeklilerine başka, memur emeklilerine başka zam yapılması uygulamasına son verilmesi talepleri var. Enflasyona endeksli zam alan SSK ve Bağ- Kur emeklileri, memur emeklileriyle eşit zam istiyor, tüm emeklilerin zamlarının toplu sözleşmeyle belirlenmesi beklentisi taşıyor.

YÜZLERİ GÜLDÜREN DÜZENLEMELER


Temmuz 2015'te, maaşı bin 100 liranın altında kalan SSK ve Bağ-Kur emeklilerine enflasyon zammına ilaveten seyyanen zam yapıldı. Aynı yıl memur emeklileri ortalama 100 liralık ekstra artıştan yararlandırıldı. Ocak 2016'da tüm SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşında ekstra 100 liralık seyyanen artış oldu. Ayrıca çalışan emekli Bağ-Kur'luların maaşından yapılan yüzde 15'lik Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisi önce yüzde 10'a indirildi, ardından tamamen kaldırıldı. Emekliler için banka promosyonu dönemi başlatılırken, kamudan 30 yılın üzerinde hizmetle emekli olanlara ek ikramiye yolu açıldı..

Haberin Devamı