Tamer Heper Cama film yasak
HABERİ PAYLAŞ

Cama film yasak

Aracımın camını film kaplatmak istedim ama yasak olduğunu söylediler. Ancak görüyorum ki resmi plakalı araçlar da dahil pek çok araç camını kaplamış öyle geziyor. Hangisi doğru, film kaplatayım mı, kaplatmayayım mı? R. S.

Öyle günlere geldik ki toplumda yasakların uygulandığı bir kesim var bir de yasakların uygulanamadığı bir kesim. Bazılarının telefonda ailesi ile konuşması suç, diğer bazılarının tam anlamı ile suç işleme özgürlüğü var. Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 63’üncü maddesine göre taşıtların camlarının görüntüyü değiştirecek seviyede renkli kullanımı veya camların üzerine renkli film tabakaları yapıştırılması yasaktır. Şayet siz yasaklar kapsamındaki kesimdenseniz sakın kaplatmayın. Şayet yasakların dokunmadığı kesimdenseniz siz bilirsiniz. Ben de yollarda içini göstermeyecek kadar karartılmış film kaplı çok araç görüyorum. Evet bunların çoğunluğu da kamu aracı. Demek ki yasaklar onlara göre değil. Ama siz yasaklılar kapsamındaysanız şehirlerarası yolda her dakika çevrilip sürat yaptınız diye para cezasını yersiniz. Onlar ise öyle hızlı gider ki bir de daha hızlı gitsinler diye yol trafiğe kapatılır. Onlara emniyet şeridi serbesttir size değildir. Yani herkes yerini bilsin.

Haberin Devamı

Bazı kararlar ‘yok’tur

Kat malikleri kurulu yasaya göre geçersiz de olsa iptal edilmedikçe uygulanır mı? Ortak alanlardan sığınağa su deposu yapılabilir mi? A.B.

Kat malikleri kurulu kararı için iki durumu ayrı ayrı incelemek gerekir. Birincisi öyle bir karar alınmıştır ki iptali mümkündür. Bu halde bu karar mahkemece iptal edilene kadar uygulanır. Ancak öyle bir karar alınmıştır ki bu karar yok hükmündedir. Oldukça mubalağalı bir örnek vereceğim. Kabul edin ki toplantıya sitenin bekçisi çağırdı. Bir iki kişi de geldi ve karar aldılar. Bu iptali gereken kararlardan değildir, bu karar yok hükmündedir. Dolayısı ile bu örneğe benzer durumlar olabilir. Bunlar YOK hükmünde olduğu için uygulanmaz, iptaline de karar verilmez. Olsa olsa mahkemece ‘YOK’luğunun tespiti için dava açılabilir. Sığınağa gelince. Sığınak binanın kapalı alanına oranlanarak hesaplanan bir alandır. Bu alanın altında sığınak yapılmaz. Sığınak da bulunması gerekli ortak alanlardandır. Dolayısı ile bu alanı küçültecek nitelikte bir depo yapılamaz.

Haberin Devamı

İki yol var

Sıfırdan bir araç aldım. Bir-iki yıl sonunda motor numarasının başka ruhsata yazılı numaranın başka olduğunu gördüm. Firmayı aradım, kabul ettiler. Bir başka araca ait numaranın olduğunu, o araçta da benim motor numaram bulunduğunu bildirdiler. Bunu kabul etmelerine rağmen yardımcı olmadılar. Bu hatayı nasıl düzeltirim? A.Ö.

Doğrusunu isterseniz biz hukukçular çoğunlukla bir dava açmaktan söz ederiz. Sizin de bu hata nedeni ile üretici, satıcı, ithal eden gibi sorumlu kişi ve kurumlara dava açarak aracın değiştirilmesi veya parasının iadesini talep etmeniz mümkün diyeceğim ama isterseniz hemen dava açmayın. Aracın içinde size verilen belgeler arasında bir ‘uygunluk belgesi’ varmış. Bu belge ile trafik muayene istasyonuna gidip Ek-1 diye tabir edilen bir form doldurarak muayeneye girip bu hatayı düzeltmek mümkün oluyormuş. Dikkat edin oluyormuş diyorum. Çünkü bu hususlarda net bir şey söyleyemiyorum. Başvuru yaptığınız yerler farklı belge isteyebilir. bunları önceden bilmek de mümkün değil.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder