Gündem 'Çamaşır makinelerine şifre koyulsun'

'Çamaşır makinelerine şifre koyulsun'

Paylaş
'Çamaşır makinelerine şifre koyulsun'

Makine Mühendisleri Odası Erzurum İl Temsilcisi Prof. Dr. Kenan Yakut, çocukların hayatlarını tehlikeye atarak oyun oynadıkları çamaşır makinelerinin mutlaka şifreli olması gerektiğini söyledi

Erzurum’un Oltu ilçesinde geçtiğimiz 16 Ağustos’ta saklambaç oynarken çamaşır makinesinin içine giren 4 yaşındaki İrem Ö., 6 yaşındaki ağabeyi K.Ö.’nün makineyi çalıştırması nedeniyle hayatını kaybetmişti. Çamaşır makinesinin devri yüksek olduğu için çamaşırların periyodik hareketlerinin çocukların çok fazla ilgisini çektiğini ifade eden Makine Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Prof. Dr. Kenan Yakut, çocukların saatlerce önünde durarak makinenin çalışmasını izlediklerini belirtti.

Haberin Devamı

Çamaşır makinelerini çocukların çalıştırmaması için son üretilen makinelerde çocuk kilidi olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Yakut, bu özelliğin zorunlu olması gerektiğini kaydetti. Tüm çamaşır makinelerinde çocuk kilidi olması konusunda bir yönetmelik hazırlanması gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Yakut şunları söyledi:

"Çamaşır makineleri şifreli olunca çocuklarla ilgili üzücü kazalar artık yaşanmaz. Çocuk kilidi, çamaşır ve kurutma makineleri ile buzdolapları için zorunlu hale getirilmelidir. Türk Standartları Enstitüsü (TSE) bu konuda bir yönetmelik yayınlamalı. Teknoljinin hangi standartları taşıması belirtilmeli. Ayrıca çamaşırların konulduğu delik küçük yaştaki çocuğun girebileceği ebatta. Bunun da küçültülmesi bir çözüm olabilir.

Haberin Devamı

Çocuk kilidi olan makinelerde bu özelliği kullanmayı bilmeyen ev hanımlarımız var. Onlara bu konuda bilgi verilmeli ve aydınlatılmalı. Özellikle program tuşlarında hangileri aktif edilerek çocuk kilidinin devreye girdiği öğretilmeli. Çocuk kilidi olmayan çamaşır makinelerinde de basit önlemler alınarak üzücü kazaların önüne geçilmelidir. Makinenin fişini prizde sürekli takılı tutmamak gerekiyor. Çünkü oyuna dalan bir çocuk fişi takarak makineyi çalıştırmaz."

Nursima KESKİN / DHA