Cumartesi Postası Camdan bir dünya

Camdan bir dünya

Paylaş
Camdan bir dünya

Çukurcuma'daki 'Evihan' adlı dükkanın önünden geçerken bakmamak elde değil. İçeriye girer girmez bu ufak dükkandaki takılar ilginizi çekiyor

Röportaj: Merve Özaytekin

mozyatekin@posta.com.tr

Kristin Evihan’ın yaptığı bu takıların en önemli özelliği gümüş ve cam karışımı olması. Yedi senedir Çukurcuma’dan geçenlerin gözdesi olan bu yer, bugün birçok turistin ilgi odağı. Öyle ki, Thomas Cook, Routard, Lonely Planet gibi birçok yabancı rehbere girmiş ‘Evihan’. IKSV’nin tasarım butiğinde de satılan Evihan takılarının hikayesini yaratıcısı Kristin Evihan’dan dinledik...

Cam ve gümüşü karıştırarak takı yapmak nereden aklınıza geldi?

Çocukluğumdan beri el işlerine yatkınım. Bilkent’te Turizm Otelcilik okudum ve otellerin yiyecek içecek bölümlerinde çalıştım. Ancak son girdiğim bebek maması ithalatı yapan şirkette çok mutsuz oldum. Ve farklı arayışlar içine girdim.

Sonra?

Cam Ocağı’nın 14 günlük kursunu buldum. 14 gün senelik iznim vardı. Kayıtlar bitmesine rağmen ısrarlarım üzerine beni de kabul ettiler.

Cam Ocağı’ndaki ilk gününüz nasıldı?

İlk gün bu işi yapacağımı anladım ve işimden istifa etmeye karar verdim. Ofis insanı olmadığımı anladım. O şevkle kursta her gün hocaya pek çok soru sordum. 14 günlük kurs bitince de istifamı verdim.

Camın sizdeki etkisi nasıl oldu?

Cam çok farklı bir şey. Son zamanlarda mutsuzdum. Kursta masaya oturur oturmaz rahatladığımı hissettim. Camı eritmek, şekil vermek, ham materyal üzerine işlem yapıp takılabilir hale getirmek çok çok güzel bir his.

İşi bırakıp hayata atılmak için birikiminiz var mıydı?

Yaptığım işlerden vardı ama o yıllarda çok cesurmuşum. İstifa ettiğim ilk hafta Çukurcuma’daki bu yeri tuttum. Evim Cihangir’de.. Evime yakın olması da, iki bölümden oluşması da hoşuma gitti. Makinem de dükkanı açtıktan dört hafta sonra geldi. Arka tarafı atölye ön kısmı da satış yeri yaptım.

Dükkanı açtığınızda ne satmaya başladınız?

Kursta yaptıklarımı... Makinem gelir gelmez de üretime geçtim. Çukurcuma’daki eskicilerden de topladıklarımla dükkanı bugünkü haline getirdim. Zamanla Çukurcuma ünlenince ben de fark edilmeye başladım. Çeşitli dillerde baskısı olan Thomas Cook, Lonely Planet, Routard gibi ünlü yabancı gezi rehberleri bana yer verdi. Çeşitli yabancı dergiler hem takılarımı hem de dükkanımı konu etti. Dükkanım ve yaptıklarım tahminimden fazla ilgi gördü.

Cam ile gümüşü neden karıştırıyorsunuz?

Cam tehlikeli bir iş... Bin 200 derecenin üstünde çalışıyorum. Bunu da bir iki liraya satamam. İçim el vermez. Yaptığımı daha değerli kılmak için gümüşle karıştırmaya karar verdim. Cam malzeme İtalya-Murano’dan geliyor. Effetre cam çubuklarını kullanıyorum. Sonrasında da camın detayına, ortaya çıkışına göre fiyat belirliyorum.

Nelerden ilham alıyorsunuz?

Cam figürlerimde 17. ve 18. yüzyılda Avrupa’da giyilmiş kostümlerden esinleniyorum. Bunları 3 boyutlu hale getirip onlara surat çalışıyorum.

Dükkanınızda cam dışında başka ürünler de görüyorum, hepsini siz mi yapıyorsunuz?

Başka tasarımcıların keçe şapları, üfleme cam vazoları da var. Bir de gümüş takılar var.

Sizinkileri diğerlerinden nasıl ayırt edeceğiz?

Suratları cam, vücutları gümüş olan figürler yapıyorum. En meşhur olan ürünlerim melek figürlü olanlar. Bu meleklerin Esme, Muriel, Anahita, Orifiel gibi isimleri var. Dört beş yıldır melek modası var ama vücudu gümüş, kafası cam olanların patenti benim. Herkesin hoşuna gidiyor diye uğurböcekleri yapıyorum. Bir de Çukurcuma’dan aldığım eski tabakları kırarak, küpe, kolye gibi aksesuarlar yapıyorum.

Takılarınız başka nerede satılıyor?

Bu sene İKSV (İstanbul Kültür Sanat Vakfı) için bir koleksiyon hazırladım. Four Seasons Otel’de de ürünlerim satılıyor. Güneyde ‘Evihan’ adı kullanılarak birkaç yerde satılıyor. Marmaris ve Kaş’ta kendine özgü, burası gibi etnik butiklerde ürünlerim var. Bir de kendi internet sitemde ve dünyanın her yerinden ürünlerin satıldığı etsy.com adresli sitede ürünlerimi görebilirsiniz.

Yurtdışına açıldınız mı?

Bir arkadaşımın ısrarıyla Paris’te Le Showroom diye bir fuara katıldım. Ürünlerim kabul gördü. Şimdi Fransa’daki bazı dükkanlarla görüşme halindeyiz.

Sizin takılarınızı kimlerin üstünde görebiliriz?

Daha çok film yönetmenleri, yazarlar, sanat yönetmenleri, farklı giyimden hoşlananlar geliyor. Erkekler de çoğunlukla kız arkadaşlarına marka bir şey almak yerine, benim yaptığım tasarımlardan almak istiyor.

Fiyatlar ne kadar?

25 TL. ila 400 TL. arasında.

İleriki projeniz ne?

Dünyada cam yapılan yerleri gezmek istiyorum. Ama ilk İtalya’ya değil, Prag’a gitmek istiyorum.

3

Haberin Devamı