Dünya Cameron'a 'Gazze' öfkesi

Cameron'a 'Gazze' öfkesi

Paylaş
Cameron'a 'Gazze' öfkesi

İngiltere Başbakanı David Cameron'un Türkiye'ye yaptığı ziyaret dünya basınında geniş yankı uyandırdı

'Türkiye bölgesel güç oldu’

Haberin Devamı

Cameron’un özellikle İsrail ablukası altındaki Gazze için kullandığı “Açık hava hapishanesi” ifadesine tepkiler büyüktü.

İngiltere’nin etkili gazetesi Guardian, “Türkiye: Hayati bir aktör” başlıklı başyazısında şu değerlendirmeyi yaptı: “Bir İngiltere Başbakanı, üslubunu Türkiye’de değiştirmek zorunda kalıyor. Bu bile tek başına, Türkiye’nin ne kadar önemli bir bölgesel güç haline geldiğini gösteriyor.”

İşte diğer yorumlar

The Times (İngiltere): “Cameron kendisini Türkiye’nin AB üyeliğinin savunucusu olarak sunuyor, çünkü her şeyden önce bu hedefe inanıyor. Ancak Başbakan’ın Gazze konusundaki mesajları iyi planlanmamıştı.”

Independent (İngiltere): “Cameron Türkiye gezisini, İsrail’e şiddetli bir saldırıda bulunmak için kullandı.”

Haberin Devamı

Haaretz (İsrail): “Geçmişte kendisini sık sık ‘İsrail’in dostu’ olarak tanımlayan İngiltere Başbakanı İsrail’in Gazze ablukasını sert şekilde eleştirdi. Cameron’ın bu sözleri İsrail’de öfkeye yol açtı.”

Washington Post’un blog yazarı Jackson Diehl: “Batılı liderler bir süredir, Avrupa’ya entegre olma politikasını bırakıp İslami bir güç olmaya çalışan Türkiye’ye nasıl tepki vereceklerini düşünüyor. Cameron utanmazca yaltaklanmayı seçti.”