Gündem Camı pencereyi kapatın

Camı pencereyi kapatın

Paylaş
Camı pencereyi kapatın

İzlanda'da faaliyete geçen yanardağdan yükselen küller dün Türkiye'ye ulaştı. Uzmanlar, bu kül bulutunun tehlikeli olabileceği konusunda uyarıyor

TÜRKİYE’DE DE UÇUŞ YASAK

İzlanda’da geçen salı günü faaliyete geçen Eyfyallayöküll yanardağından yükselen kül bulutu dün akşam saatlerinde Türkiye’ye ulaştı.

Bunun üzerine Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Zonguldak, Samsun, ve Sinop hava sahalarında 20 bin feet (6 bin metre) ila 30 bin feet (9 bin metre) arasındaki hava sahasını uçuşlara kapattı.

BURUNDAN NEFES ALIN

Bu arada uzmanlar kül bulutlarının, özellikle bebekler, yaşlılar ile akciğer ve kalp hastalarını olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulundu.

Kül bulutlarının solunması halinde ilk olarak deri tahrişi, gözlerde sulanma, kızarma, burun akıntısı, genizde yanma, boğazda gıcık ve öksürük gibi belirtilerle kendini göstereceği belirtildi. Uzmanlar, vatandaşları evlerinde pencereleri kapalı tutmaları, dışarı çıkmaktan kaçınmaları, burundan nefes alınması konusunda uyardı.

250 UÇUŞ İPTAL EDİLDİ

Hava sahalarının kapalı olması nedeniyle dün İstanbul’dan yapılması planlanan 250 uçuş iptal edildi. Atatürk Havalimanı’nda mahsur kalan turistler umutsuz bir şekilde bekleyişini sürdürdü.

CNNTÜRK meteoroloji editörü Bünyamin Sürmeli “Kül bulutları Türkiye’ye Avrupa’ya göre daha seyrelmiş olarak gelecek. Bulutlar yağmurla birlikte gelecek. Bu da soluduğumuz havayı temizleyecek. Ancak bu asit yağmuru şeklinde olacağı için tarım alanları olumsuz etkilenebilir” dedi.

‘KARA YOLUYLA DÖNÜN’

Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Avrupa ülkelerine seyahat etmiş olan ve halen o bölgede bulunan bazı vatandaşlarımız ulaşım konusunda sıkıntılarla karşı karşıya kalmıştır. Dış temsilciliklerimizce vatandaşlarımıza yol gösterilmekte ve aciliyet arzeden ihtiyaçları karşılanmaktadır. Vatandaşlarımızın Türkiye’ye kara ve deniz yoluyla dönmelerinin en güvenli yöntem olacağı anlaşılmış ve vatandaşlarımız bu şekilde yönlendirilmeye başlanmıştır.”

KOPENHAG İSTANBUL TAKSİYLE 15 BİN TL

Kül bulutların hava trafiğini etkilemesi sonucu taksiciler uluslararası turlar yapmaya başladı. Danimarkalı taksicilerden biri de başkent Kopehnhag’dan İstanbul’a gidecek.

Kopenhag’dan İstanbul’a taksiyle gitmek isteyen işadamına 50 bin Danimarka Kronu (15 bin TL) fiyat teklifi verildi. İşadamının teklifi düşündüğü bildirlidi.

FAALİYETİ AZALIYOR

Püskürttüğü kül yüzünden Avrupa hava trafiğini felç eden Eyfyallayöküll Volkanı’nın faaliyet yoğunluğunun azaldığı açıklandı. İzlanda Üniversitesi’nden jeofizik uzmanı Sigrun Hreinsdottir de volkanın faaliyetinin yoğunluğunun azalması ile birlikte yeni patlamalar olabileceği uyarısında bulundu. Bu arada Avrupa’da halen 18 ülkenin hava sahası uçuşlara kapalı bulunuyor.

ESTONYA CUMHURBAŞKANI KARAYOLUYLA DÖNÜYOR

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün davetlisi olarak 3 gün önce uçakla Türkiye’ye gelen Estonya Cumhurbaşkanı Toomas Hendrik Ilves ve eşi kül bulutu yüzünden ülkesine dönemedi. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Ilves ve eşi, Cumhurbaşkanı Gül’ün tahsis ettiği makam aracıyla Edirne’deki Kapıkule Sınır Kapısı’na gitti. Burada Bulgaristan’dan kendisine tahsis edilen minibüse binen Cumhurbaşkanı, karayolu ile ülkesine dönecek.

UÇAK YOK OTOBÜS VAR

Yanardağ külleri hava ulaşımını durdurunca Atatürk Havalimanı’ndan Almanya’nın Münih kentine otobüs seferleri başladı. İstanbul’daki turistler Atatürk Havalimanı’nda perişan oldu. Turistler ülkelerine dönmek için tren garlarına akın edince burada da uzun kuyruklar oluştu.

ÇUKURCA TOZ ALTINDA

Irak üzerinden gelen toz bulutları Hakkari Çukurca’yı etkisi altına aldı. Rüzgarın etkisiyle dün öğle saatlerinden itibaren Irak tarafından Çukurca semalarına ulaşan toz bulutu yüzünden ilçe merkezinde görüş mesafesi düştü. Özellikle yüksek kesimlerde etkili olan toz bulutu ilçede günlük yaşamı olumsuz yönde etkiledi.

4