Sağlık Çamur ağrıları kesiyor, selülitleri yok ediyor

Çamur ağrıları kesiyor, selülitleri yok ediyor

Paylaş
Çamur ağrıları kesiyor, selülitleri yok ediyor

Kaplıca kürüyle birlikte uygulanan çamur banyosu romatizmal hastalıklarda ağrıyı 9 aya kadar ortadan kaldırıyor.Çamur düzenli uygulandığında selülitleri de yok ediyor

Haberin Devamı

İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türkiye Kaplıca Talasso ve Kür Merkezleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Zeki Karagülle sorularımızı yanıtladı:

Çamur banyoları da şifalı mı?

Sudan sonra en yaygın kullanılan şifalı kaplıca unsuru doğal şifalı çamurlardır. Suya göre bazı avantajları var. Lokal uygulanabiliyorlar. Daha derin ve rahat bir ısınma sağlıyorlar. İçerdikleri mineraller ve bazı özel organik maddeler cilt üzerinden emilerek olumlu etkiler gösteriyor. Yaptığımız çalışmalar gösterdi ki, banyo uygulamasını çamurla kombine etmek sadece banyo uygulamasına göre daha etkin. Ama Türkiye’de çamur uygulamaları su uygulamaları kadar yaygın değil. Çünkü çamur daha ileri teknolojiler gerektiriyor. Alt yapı, ekipman kurulması, elemanlar yetiştirilmesi gibi bazı sorunlar var.

Haberin Devamı

Çamur nasıl uygulanır?

İnsanların aklına hep çamura bulanma fikri geliyor. Bu da yararlı ama çamur vücuda paket şeklinde uygulandığında çok daha etkili. Çamur belli aralıklarla, düzenli olarak uygulanmalı.

Kaç kür yeterli olur?

Çamur genellikle kaplıca tedavisiyle kombine uygulanıyor. 7-10 günlük, 15 günlük ya da 3 haftalık kürler şeklinde yapılıyor.

Hangi sağlık problemlerinde kullanılabilir?

Kireçlenme, romatoid artrit, ankilozan spondilit, fibromiyalji gibi romatizmal hastalıklarda ağrı kesici etkisi var. Cilt bakımında da yarar sağlıyor. Hem dolaşımı artırarak hem de cilt fonksiyonlarını destekleyerek pürüzsüz, diri bir cilde kavuşmayı sağlıyor. Sivilce ve yağlı ciltlerde çok iyi sonuçlar veriyor, düzenli uygulandığında selülitleri yok ediyor. Araştırmalar, çamurun PID denen kadın üreme organlarının ciddi enfeksiyonu ile karakterize bir jinekolojik rahatsızlıkta da yararlı olduğunu gösteriyor. Yine bazı araştırmalara göre, çamur banyoları sedef tedavisinde de etkili.

Çamurun tıbbi etkisi kısa süreli mi?

Hayır. 6-9 aya varan iyileştirme süresi var. Bunları kendi çalışmalarımız sonucunda da rahatlıkla söyleyebiliyoruz. Çamuru evde de uygulamak mümkün mü? Evet. Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı bir tebliğe göre, belli başlı şifalı çamurların uygun koşullarda paketlenip kullanılması artık mümkün. Şu anda 5-6 tesis Sağlık Bakanlığı’ndan izin alıp çamuru paketleyebiliyor. Çamur paketleri eczanelerde ya da ilgili yerlerde satılıyor. Biz de hastalarımıza tavsiye edip kullanımlarını anlatıyoruz.

Haberin Devamı

Çamur sahteyse yine faydalı olabilir mi?

Hayır. Bir çamura şifalı diyebilmemiz için bazı kriterler var. Çamurun fizoko-kimyasal analizinin yapılması gerekiyor. Kabaca 4 tip çamur var. Kullanılan çamurun bunlardan hangisine girdiğinin ispatlanması gerekiyor.

Türkiye’nin en iyi çamurları nerededir?

Araştırılmış, doğal çamurlar çok yaygın değil. İstanbul Üniversitesi’nin araştırdığı iki önemli çamur var. Bir tanesi Afyon Sandıklı Hüdai Kaplıcaları çamuru. Diğeri de Balıkesir’in Kepekler ilçesinde doğal ortamda oluşan Susurluk çamuru. Bir de Tuzla’da mineralli suyla kilin karıştırılmasından oluşan bir çamur var. Son yıllarda yaptığımız bir dizi çalışma sonucunda Tuzla’daki bu çamurun özellikle romatizmal hastalıklarda olumlu sonuçlar verdiğini gördük. Bu arada Sağlık Bakanlığı’nın Denizli’deki Sarayköy Umut Termal Tesisleri’nde yaptığı analizler buradaki çamurun özel bir tip olduğunu gösterdi. Son olarak Dalaman’daki Therme Maris’te bulunan daha çok deniz çamuru niteliğindeki mineralli çamur da paketlenip kullanıma sunuluyor.

Haberin Devamı

Tuzla termal tesisleri

Yer ve konum:

İstanbul’un Tuzla ilçesinde. Hangi hastalıklara iyi geliyor?

*Romatizmal hastalıklarda,

* Ortopedik operasyonlardan sonraki dönemde,

*Kadın hastalıklarında,

* Üst solunum yolu hastalıklarında,

* Sindirim sistemi hastalıklarında,

* Cilt hastalıklarında,

* Üriner sistem hastalıklarında tedavi amacıyla kullanılabilir.

Sağlık personeli durumu:

Tesiste 1 fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı, 1 hemşire, masöz ve masörler bulunuyor. Kaplıca hijyeni: Suyun mikrobiyolojik analizleri yaptırılıyor. Havuza girmeden önce basınçlı duş uygulanıyor ve ayak havuzlarından geçiliyor. Havuz sularının taşırma yoluyla değişimi sağlanıyor ve düzenli olarak havuz dip temizliği yapılıyor. Havuz zemin ve duvarları fayanstan yapılmış.

Haberin Devamı

Konaklama olanakları:

Tesisin 85 kişilik yatak kapasitesi var. Yılın 12 ayı faaliyette.

Spor amaçlı yapılar:

Yürüyüş parkuru bulunuyor. Dinlenme amaçlı yapılar: Tesiste kür parkı, orman, botanik bahçesi ve dinlenme alanları bulunuyor.

Kısa tarihçe:

Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde bu kaplıcadan söz ediyor. 1927’de M. Kemal Atatürk imzalı bakanlık imtiyazı gerçekleşmiş. 1930’da otel binası inşaatı ve revir yapılmış. 1927’den günümüze kadar düzenli olarak hizmet veriyor. 1994’te kaplıca termal tesislerinin inşaatı yapılmış.

Kaplıca donanımları:

Bir kapalı termomineral su havuzu var. 2 adet sıra banyo (küvet) bulunuyor. Ayrıca otel odalarına termomineral su veriliyor.