Pazar Postası Can Bonomo: Aşk beni mutlu ediyor
Paylaş
Can Bonomo: Aşk beni mutlu ediyor

İlk albümünü 23 yaşında yaptı. O günden beri dövmeleri, giyim tarzı, yaptığı müzikle hep ayrı bir yerde duruyor. Ve şimdi 30 oluyor. Haliyle, “Büyüdüm, olgunlaştım, bu müziğime de yansıdı” diyor. Can Bonomo’yla 4’üncü albümü ‘Kainat Sustu’ vesilesiyle buluştuk

RÖPORTAJ: OYA ÇINAR



■ ‘Kainat Sustu’ geçtiğimiz günlerde dinleyicisiyle buluştu. Bu kez nasıl bir albüm oldu?

‘Kainat Sustu’ benim 30 yaş albümüm. Dolayısıyla diğer albümlerden daha ağırbaşlı, derdini daha iyi anlatan, daha olgun bir albüm oldu. Bu tabii ki bundan sonra yapacağım her iş için de geçerli olacak. Eğer yeni bir şeyler üretmek istiyorsanız mutlaka bir öncekinin üstüne bir şeyler katmanız gerekiyor. Bunu da bu albümde ekip olarak çok iyi kotardığımızı düşünüyorum.

■ Teknik olarak bir fark var mı önceki albümlere göre?

Altyapısı daha kuvvetli bir albüm olduğu kesin. Daha anlaşılır bir albüm oldu. Hani daha üstten bir bakışla, “Ben bir şey anlatıyorum, bilin bakalım bu ne?” gibi değil de, “Bakın ben bunu anlatıyorum, oturun ve dinleyin” diyen bir albüm sadece.

■ Sosyal medyada, Ekşi Sözlük’te “Bu kez dinledikçe sevilecek bir albüm yapmış” diye yazmışlar. Katılıyor musunuz?

Yaşımız ilerledikçe müzikle olan alışverişimiz de değişiyor tabii. Yeni şeyler öğreniyoruz ve bunları en iyi şekilde paylaşmak istiyoruz insanlarla. Yani burada söylenmek istenen buysa eğer, pop ya da popa yakın müzikler gibi kolay sindirilen bir albüm olmadı, evet.

■ Ceza düeti çok güzel. O fikir nasıl oluştu?

Ceza benim çok hayran olduğum bir müzisyen ve arkadaşım. Uzun zamandır birlikte bir şeyler yapmak istiyorduk. Bu albüme denk geldi. Şarkı neredeyse 2 günde hazır hale geldi. Ana akımın sağ üst köşesinde duran iki türün birleşmesi de çok içimize sindi.



■ Şarkıların sözlerine kulak verince bir ayrılık ağrısı var albümün bütününde. Hayatınızın nasıl bir döneminde çıktı bu şarkılar?

Bütün bunlar bir kurgu aslında. Ben bir lirik yazarıyım. Orada kendimi anlatmıyorum.

■ Kendi duygularınızdan tamamen bağımsız mı?

Hayatıma dair gözlemler tabii ki var, ama anlattıklarım kendi hikayelerim değil.

■ Kendi acısını anlatan birçok şair ve yazar var ama...

Bu benim için ağır olurdu. Onun altından kalkamazdım. O kadar şeffaf yaşamak bana göre değil. Daha çok gözlem yaptığım, hayatımın düz bir döneminde çıktı.



"ARDIMDAN 'İYİ ŞAİRDİ' DERLERSE HOŞUMA GİDER"

■ Kendinizi sanatçı olarak tanımlıyor musunuz?

Ben icracıyım. Yeni bir sanat akımı getirmedim. Daha önce kimsenin söylemediği yeni bir şey söylemedim. Şiir yazıyorum, bestelerim var. Resim de yapıyorum ama bu Y kuşağının bir özelliği zaten.

■ İlerde nasıl anılmak istersiniz?

İyi şairdi’ derlerse ne güzel olur. Ama ona çok uzun bir yolum var daha.

■ 30 yaş hayatınızda neleri değiştirdi?

Büyüdüm. İnsanlar geldi, gitti... Küstük, barıştık. Ayrılıklar yaşadım. Hayatın akışı içinde olması gerekenler oldu aslında.

"PARAŞÜTLE ATLAMAK ÇOK ZEVKLİ"

■ Paraşüt sporuyla ilgileniyorsunuz. Bu bir çeşit ölüme kafa tutma şekli mi?

Meydan okumak değil de hayatta kalma mücadelesi diyebiliriz belki. Müthiş zevkli. Daha eğlenceli bir şey düşünemiyorum.

■ Riskli bir spor ama...

O risk her şeyde var. Geçenlerde basketbol oynarken elimi kırdım mesela. Paraşütle atlamak büyük bir özgürlük hissi veriyor insana.



■ Genç kızlar bayılıyor size. Siz kendinizi yakışıklı ve seksi buluyor musunuz?

Teşekkür ederim, (gülüyor). Ben bu konularda mahcup bir adamım. Aynanın karşısında çok vakit geçiren biri değilim. Bakıyorsam da bir işim vardır. Ya dişlerimi fırçalıyorumdur, ya saçlarımı kurutuyorumdur. Ama kendiyle barışık bir adamım, onu söyleyebilirim.

■ Peki bir şair aşkı nasıl tarif eder?

Mutluluk...

■ Hepsi bu mu?

Benim için aşkı tarif etmek zor, tarif edebilen değil, yaşayabilen bir adamım.

■ Peki aşık olunca nasıl bir adam oluyorsunuz?

Bir yandan mutluluğun resmini çiz demek gibi bir şey bu aslında. Seretonin seviyem yükseliyor. Vücut endorfin salgılıyor. Genel olarak iyi şeyler oluyor yani, (gülüyor). Çok mutlu oluyorum. ■ Peki sizce zor bir sevgili misiniz? Karşı tarafa sormak gerek. Ama çok zor olduğumu düşünmüyorum.

■ Şu an özel hayatınızda her şey yolunda mı? Mutlu musunuz?

Çok mutluyum... Her şey yolunda.

Haberin Devamı