Gündem Can Dündar, Mustafa'dan yargılanacak

Can Dündar, Mustafa'dan yargılanacak

Paylaş
Can Dündar, Mustafa'dan yargılanacak

Can Dündar hakkında, 'Mustafa' belgeseli için yürütülen soruşturmada verilen takipsizlik kaldırıldı, Yargıtay dava açarsa 7.5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak

Sincan 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Can Dündar hakkında, ‘Mustafa’ belgeseli nedeniyle yürütülen soruşturmada verilen ’takipsizlik’ kararını kaldırdı.

Geçen yıl 29 Ekim’de vizyona giren ve Atatürk’ün hayatını anlatan ’Mustafa’ belgeseli büyük tartışma koparmıştı. Belgesel, içki ve ölüm sahneleri nedeniyle Atatürk’ü zayıf göstermekle suçlanmış, bazı çevrelerden tepki toplamıştı.

'ATA'NIN PARMAKLARI KÜT DEĞİL İNCE VE UZUN'

Belgesel hakkındaki bilirkişi raporu ise ’Ata’nın parmakları küt değil ince ve uzun’ gibi tuhaf ifadelerle dolu.

Bu tepkilerden en büyüğü ise Demokratik Kitle Örgütleri Birliği Platformu Genel Başkanı Ali Berham Şahbudak’tan gelmişti. Şahbudak, ‘Mustafa’ filmi nedeniyle Can Dündar hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Suç duyurusunda, filmin ’Cumhuriyet ile Atatürk’ün saygınlığını aşındırdığını, bu ulusal değerlerin yıpratılmasının, Türkiye‘nin çözüşmesine ve parçalanmasına neden olacağı’ iddia edildi.

'İÇKİ SOFRASINDAN KALKMAYAN, ZAAFI OLAN BİR KİŞİ'

Can Dündar’ın Atatürk’e hakaret ettiği ve tezyif ettiği (küçülttüğü) öne sürülen suç duyurusunda “Belgesel film adı altında Atatürk, içki sofralarından kalkmayan, devamlı sigara içen, kadınlara karşı aşırı zaafı olan bir kişi olarak lanse edilmiştir” denildi. Şahbudak, Dündar’ın, “Atatürk’ü koruma kanununa muhalefet, Atatürk’ün hatırasına hakaret” suçlarından cezalandırılmasını istedi.

Suç duyurusuna takipsizlik Ankara Başsavcılığı, suç duyurusu üzerine başlattığı soruşturmada öncelikle bilirkişi incelemesi yaptırdı. Bilirkişi raporunda, belgeselde “Atatürk hakkında yanlış, aykırı yorum ve eksik anlatımda bulunduklarının saptandığı” belirtildi.

Sincan 2. Ağır Ceza Mahkemesi bilirkişi raporunda, belgeselde “Atatürk hakkında yanlış, aykırı yorum ve eksik anlatımda bulunduklarının saptandığı” vurgulandı. Mahkeme, eylemlerin nitelendirilmesi ve kasıtlarının değerlendirilmesi açısından dava açılması gerektiğine işaret ederek ‘takipsizlik’ kararını kaldırdı.

SİGARADAN DA CEZA GELEBİLİR


Dündar’ın yargılanıp yargılanmayacağına Yargıtay karar verecek. Yargıtay mahkeme kararını yerinde bulursa veya Bakanlık itiraz etmezse Dündar hakkında dava açılacak.

Bu durumda Dündar, “Atatürk’ün hatırasına hakaret” suçundan 1.5 yıldan 7.5 yıla kadar ve belgeselde Atatürk’ün sigara içen görüntülerine yer verildiği için de Tütün Zararlarının Önlenmesi Hakkında Kanun’a muhalefetten 100 bin TL’ye kadar para cezası istemiyle yargılanacak

3