Ekrem Sarısu Canı pahasına askerlik yapanlar askerde de sigortalı sayılmalı
HABERİ PAYLAŞ

Canı pahasına askerlik yapanlar askerde de sigortalı sayılmalı

Haberin Devamı

Soru: Kafam hep askerlik borçlanmalarına takılıyor. Sebebi ise, askerliğimizi er olarak yapıyoruz ve geri dönüyoruz. Ama iş emekliliğe gelince askerlik yaptığımız süreyi borçlanarak ödüyoruz. İşte ben bunu anlamıyorum. Hem ücretsiz olarak askerlik yap, hem de emekli olabilmek için askerlik yaptığın süreyi cebinden öde ve emekliliğine saydır. Halbuki devlet, askerlik yaptığımız süreyi en azından askeri ücretten ödemesi gerekmez mi? Çünkü işimizi gücümüzü bırakarak askerlik yapmaya gidiyoruz. Devletin de bu süreyi ödemeyi üstlenmesi gerekmez mi? Devletin yapılan askerlik süresinin SGK’na en azından asgari ücret üzerinden ödemesi için çalışmalara katkıda bulunmanızı rica edebilir miyim? ● Mehmet Sancar SELÇUK

Cevap: Askerlik vatan hizmetidir. Karşılıksız olarak her Türk evladı zamanı gelince askerliğini yapar. Askerlik yaparken sosyal güvenlik hakkından mahrum kalındığından, bu mahrumiyeti telafi etmek için askerlik süresini borçlanma hakkı verilmiştir. İsteyen kişi askerliğini borçlanır, isteyen borçlanmaz. Mevzuat bu şekilde. Tabii ki ideal olan askerlik yapan kişinin sigortalı sayılarak, hiç değilse askerlik yaptığı sürece para ödemeden sosyal güvenlik hakkını elde etmesidir.

Nitekim geçtiğimiz yıllarda bazı milletvekilleri askerlik borçlanma bedelinin devlet tarafından ödenmesi gerektiği yönünde açıklamalar yapmış ve bu yönde düzenleme yapılması gerektiğini söylemişlerdi. Bu açıklamalar üstünde kamuoyunda bu yönde bir beklenti doğdu.

Maalesef bugüne kadar sözü edilen şekilde bir yasa çıkmadı. Fakat bugüne kadar çıkmaması bundan sonra çıkmayacağı anlamına da gelmiyor. Canı pahasına vatani görevini yapan gençlerin, hiç değilse askerde sigortalı sayılması veya askerliğini borçlananların borçlanma bedelinin devlet tarafından ödenmesi çok yerinde ve kamuoyu vicdanını rahatlatan bir düzenleme olacaktır.

Başlangıç tarihinden önceki doğum borçlanılamıyor

Soru: Eşim 14 Ocak 1979 doğumlu. 3 çocuk sahibi. Sigorta başlangıcı 1 Kasım 1997. Halen SSK’lı. 3 çocuk avantajını kullanıp 14 Ocak 2033 olan emeklilik kazanma tarihinden önce emekli olma şansı var mıdır? ● Deniz SORKUN

Cevap: Sigorta başlangıç tarihinden önceki doğumlar borçlanılamadığından, maalesef eşiniz doğum borçlanması yaparak emekli olma tarihini öne çekemez.

Torba yasada sizinle ilgili bie düzenleme yok

Soru: 2 Ağustos 1957 doğumlu ev kadınıyım. 28 Mayıs 1993’te vergiye kayıtlı olarak lokantacılık yaptım. Fakat Bağ-Kur kaydım yok. Yeni torba yasadan faydalanarak nasıl emekli olabilirim? ● Birten GÜLMEZ/İst.

Cevap: Torba yasada sizi ve sizin durumunuzda olanları emekli edecek bir düzenleme olmadığından, yasadan yararlanarak emekli olamazsınız. Sizin gibi süresi içerisinde Bağ-Kur kayıt ve tescilli yaptırmayanların sigortalılık hak ve yükümlülüğü, 1 Ekim 2008’den itibaren başlatılıyor. Bugün itibariyle 1 Ekim 2008’den daha eski bir tarihten Bağ-Kur’a kayıt olmak mümkün değil. Geçmiş tarihten Bağ-Kur’a kayıt olmak için, yeni bir yasa çıkartılması lazım.

57 yaşı doldurunca emekli olacaksınız

Soru: 1982 doğumluyum. 1 Ocak 1998 sigorta girişim var. 2002 Eylül -2005 Haziran arası boşluk var. Temmuz 2005’ten bu yana hâlâ çalışmaktayım. Hangi şartlarda emekli olabilirim. ● Kadir KESKİN

Cevap: Emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5900 gün prim ödeme ve 57 yaş şartlarına tabisiniz.

Sorunuzdan 5730 gün prim ödediğiniz anlaşılıyor. 170 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 5900 güne tamamlamanız şartıyla, 2039’da 57 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

25 gün daha prim ödemeniz yeterli

Soru: 1974 doğumluyum. 1996 sigorta başlangıcım. 5800 iş günüm var. Ne zaman emekli olabilirim? ● Serdar ASLANTÜRK

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5825 gün prim ödeme ve 56 yaş şartlarına tabisiniz. 25 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 5825 güne tamamlamanız şartıyla, 2030’da 56 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

10 ay borçlanmayla bir yıl erken emekli olabilirsiniz

Soru: 1970 doğumluyum. Ağustos 1993’te sigortalı olarak çalışmaya başladım. Ve halen çalışmaya devam ediyorum. 23 yıllık prim ödemem var. Ne zaman emekli olabilirim? ● Veysel GİRGİN

Cevap: Emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5675 gün prim ödeme ve 54 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz dahi, 2024’te 54 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Askerliğiniz hakkında bilgi vermemişsiniz. Muhtemelen askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yaptınız. Askerlik sürenizin 10 ayını borçlanmanız halinde, 53 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olmanız da mümkün.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder