Derya Özel Canım annem
HABERİ PAYLAŞ

Canım annem

Haberin Devamı

Bugün Anneler Günü. Yedi yıldır annemi daha iyi anlıyorum. Çoğu zaman çatışma halinde olsak da birbirimize kızsak da, aynı fikirde olmasak da biliyorum ki başım sıkıştığında ilk o koşacak. 19 yaşında anne olmuş bir kadının o toyluğunda harika bir iş çıkardığını söylemem gerek. Ben 32 yaşında anne oldum. Anneliğime kimseye müdahale ettirmedim. İçimden geldiği gibi yetiştiriyorum çocuklarımı.

Annemse, 19 yaşında sürekli ona müdahale eden, çocuğuyla ilgili kararları sorgulanan, hatta yargılanan, bebeğiyle kendi istediği gibi ilgilenemeden anneliği yaşamış. Beni ayaklarımın üstünde durabilen bir kadın olarak yetiştirdiği için, ergenliğimin o çılgın hırçınlığında beni sakinleştirdiği için, zor zamanlarında bize hissettirmeden tüm çocuklarının yanında olduğu için anneme teşekkür ediyorum.

Hakkıyla annelik yapanların Anneler Günü kutlu olsun.

RENKLERİN ETKİSİ

Renklerin çocuk psikolojisine etkisini araştıran Uzm. Psikolog Ayben Ertem, çocuk odasında kullanılacak renkleri yaş gruplarına göre kategorize ediyor. Diyor ki:

● Bebekler, yoğun sarının hakim olduğu odada tedirgin; mavi ve yeşille kombinlenmiş sarı odada huzurlu hisseder. Fazla uyaran canlı renkler yerine, yumuşak tonlar kullanmak, bebeğin uykuya geçişini kolaylaştırır.

● Okul öncesi ve ilköğretim çağındaki çocuk odalarında sıcak renkler; ergenlik döneminde daha soğuk renkler kullanılmalı.

● Soğuk renkler, çalışmaya, odaklanmaya yardımcı olduğu kadar, hormonal dengeye de yardımcı olur.

● Hiperaktif ve otizmli çocuk odalarında yumuşak mavi ya da pembe tonları kullanmak nabzı yavaşlatır ve sakinleştirir.

● Fazla uyaran renkler nabzı yükseltir ve kas gerginliğinde değişikliğe yol açar. Ortamın tamamen beyaz olması ise eksik uyarım yaratır.

ETKİNLİK KUŞU

İstanbul


● Pera Eğitim, Anneler Günü’nü ‘Kafa Kafaya’ etkinliğiyle kutluyor. Anneler ve çocuklar beynin farklı bölümlerini öğrenirken, onlara farklı ülkeler, farklı masallar ve müzikler eşlik ediyor. 14 Mayıs 4-6 yaş grubu 12.30- 14.30; 7-12 yaş grubu 15.00-17.00 Etkinlik ücretsiz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder