Gündem Çapkınların MOBESE kâbusu!

Çapkınların MOBESE kâbusu!

Paylaş
Çapkınların MOBESE kâbusu!

MOBESE kameraları ile tespit edilen trafik kural ihlallerindeki kamera görüntüleri, çapkınlar için kabus oldu. Evlere postalanan trafik cezalarındaki fotoğraflarda artık sadece şoförler görünecek

MOBESE kameraları ile tespit edilen trafik kuralları ihlallerinde kameraların çektiği görüntüler çapkınlar için kabus oldu. Kırmızı ışık ya da hız ihlali sırasında çekilen fotoğraflar ceza tutanağı ile sürücülerin adreslerine gönderiliyor. Ancak fotoğraflarda, araçtaki sürücünün yanı sıra, yanındaki kişinin de görüntüye girmesi, istenmeyen durumlara yol açıyor. Bu durum özellikle çapkınlık yaparken kural ihlali nedeniyle fotoğraf karesine girenleri zora sokuyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü bu sorunu aşmak için "Norveç modeli’’ geliştirdi. 81 il emniyetine "Trafik denetimlerinde kullanılan teknik cihaz görüntüleri" başlıklı bir genelge gönderdi. Genelgede, KGYS ve EDS cihazlarınca tespit edilen kural ihlallerinin görüntü kayıtlarında, sadece şoför mahallin olması istendi.

ÇAPKINLAR SEVİNECEK

Sürücünün yanında başka bir kişi varsa bu bölüm kesilecek ve ceza tutanağı ile birlikte sürücünün adresine gönderilecek. Aynı konu Norveç’te de tartışma konusu olmuş ve sürücünün yanında başka kişi varsa onun görüntülerin kesilerek ceza tutanağı ile birlikte adrese gönderilmesi uygulamasına geçilmişti.

Genelgede, ceza sorumluluğunun şahsiliği ilkesine değinildi. MOBESE olarak bilinen Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS) ve Elektronik Denetim Sistemleri (EDS) ile tespit edilen ihlal görüntülerinde, sürücü dışındaki kişiler olmayacak. Böylelikle çapkınlık yapan sürücüler, ceza tutanağı ve kural ihlali sırasında çekilen fotoğrafı adresine geldiğinde, özellikle eşlerine karşı zor durumda kalmayacak.

Haberin Devamı