Tamer Heper Çaresi var üzülmeyin
HABERİ PAYLAŞ

Çaresi var üzülmeyin

Eşimle yirmi yıllık evliyiz. Bir küçük dairemiz bir de ucuz arabamız var, çocuğumuz yok. Şayet eşim ölürse bana ne kadar mal kalır? Yani demek istiyorum ki beni evden atarlar mı? Tek güvencem bu ev. S.E.

Çocuğunuz yok, bunu yazmışsınız ama bunun dışında eşinizin hayatta olan akrabalarını yazmayı unutmuşsunuz, miras payınız buna göre belirlenir. Ancak kendinizden ve eşinizden bahsederken yaşınızın ileri olduğu şeklinde ifadeler kullanmışsınız. Sanki bu ibarelerden eşinizin ana-babasının hayatta olmadığı izlenimini çıkardım. Buna göre eşiniz ölümünde sizin bu evden tam olarak istifade edebilmeniz için bir vasiyetname yaparak malvarlığını size bırakabilir. Bu bir yoldur. İkinci bir yol daha var. Bugün gidin tapu dairesine eşiniz bu dairenin intifa hakkını size devretsin, kuru mülkiyeti kendisinde kalsın. Böylece siz ölene kadar bu evden istifade etme hakkını temin etmiş olursunuz.

Haberin Devamı

Borç üstünüze kaldı

Yıllar ama yıllar önce bir arsa almıştım, üzerinde ipotek vardı. Bina yaptım yine yıllardır oturuyorum. Ben ipoteği falan unuttum ama şimdi bir iş nedeni ile karşımıza bu ipotek çıktı. Bunu nasıl kaldırırım? S.T.

Tabii ki aslolan bir gayrimenkulün ipoteksiz kullanılmasıdır. Ancak muhtelif nedenlerle gayrimenkuller üzerinde böyle ipotekler kalabiliyor. Bunun halli birinci etapta ipotek alacaklısını bulup onun talebi ile ipoteğin kaldırılmasıdır. Bu işlerde daha çok banka kredisi rol oynar. Bir gayrimenkulün maliki kredi ihtiyacı doğduğunda gayrimenkulünü teminat gösterip kredi alır. Sonra krediyi öder ama ipotek ihmal olunur kaldırılmaz. İşte böyle bir neden varsa önce alacaklısını bulup onun talebi ile kaldırmak kolaydır. Ama alacaklısı ortada yoksa? İşte o zaman iş mahkemelik olur. Mahkemeye başvurup ipotek bedelinin mahkeme veznesine yatırılması kaydıyla ipoteğin kaldırılması talep olunur. İpoteğin miktarı hesaplanır, bu para yatırılır ve ipotek kaldırılır. Bu ipotek bedelini, gayrimenkul satın alınırken ipotekli almakla üstlenmiş olursunuz, onun için siz ödeyeceksiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder