Tamer Heper Çaresiz değilsiniz
HABERİ PAYLAŞ

Çaresiz değilsiniz

Bir internet sağlayıcısından fatura geliyor. Oysa ben buraya abone olmadığım gibi bu sağlayıcıdan internet bağlantısı da yapmıyorum. Telefonla ulaşmaya çalışıyorum yanlış numara diyor, adresini bulmaya çalışıyorum adres yok. Çaresiz kaldım ne yapayım? N.H.

Dikkat ettiyseniz biz hukukçulara bir soru sorulduğunda hemen dava açmayı öneririz. Elbette bunun nedeni var. Haksızlığa uğrayan birinin yapacağı şey adalete sığınmaktır. Ancak bizlere, dava aç demek kolay geliyor da vatandaş için bu iş elbette kolay değil. Öncelikle şekline uygun dilekçe yazılacak, yetkili ve görevli mahkeme tayin edilecek, harcı yatırılacak, duruşmalar takip edilecek. Bunlar vatandaşa haklı olarak zor geliyor. İşte bunun için öncelikle diyebilirim ki, bırakın ödeme yapmayın. Size hukuk yolu ile bir başvuru yapıldığında gerekli yanıtı verirsiniz. Örneğin icra takibi yapılırsa takibe itiraz edersiniz. Bu tamam ama yukarıda saydığım dava açma korkusunu yenerseniz diyeceğim ki menfi tespit davası denilen bir dava var. Bunu açın. Yani borcunuzun bulunmadığının tespitini isteyin. Böyle bir dava sizi daha sağlıklı sonuca götürür.

Haberin Devamı

Elbette çözüm var

35 daireli bir sitede daire sahibiyim. Ben daireyi geç aldım, yani herkes yerleşmişti. Ancak girdikten sonra gördüm ki yönetim yok. Site içinde icraat yapılamıyor. Sitede imza toplandı ve toplantı yapılmak istendi ama başarılı olamadık. Yani halen yöneticisiz gidiyoruz ama işler de yürümüyor. Yönetici seçmenin kısa yolu yok mu? A.A.

Yönetici seçimi, Kat Mülkiyeti Kanunu’nda kurala bağlanmıştır. Bir sitede veya kat mülkiyetine tabi bir binada kat malikleri kurulu yapılır ve yönetici kat malikleri kurulunda seçilir. Ancak olabilir ki kat malikleri kurulunda yönetici seçilemezse, sizde olduğu gibi, bu halde bağımsız bölüm maliklerinden herhangi biri, bağlı bulundukları adliyenin sulh hukuk mahkemesine başvurup yöneticiyi hakimin atamasını talep eder. Bu müracaatta hakime, toplantıların yapılıp yönetici seçilemediğinin belgelenmesi lazım. Bunun için de anayapıya ait karar defterinin ibrazı gerekir. Bunun için siz önce notere karar defteri onaylatın ve toplantıları karar defterine, katılanlarla imzalayın. Böylece mahkemeye başvurma yolunu açmış olursunuz. Hakim sitenize yönetici ve yöneticiye belli bir ücret tayin eder, buna da katlanacaksınız.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder