Ekonomi Cari açık beklentiyi aştı

Cari açık beklentiyi aştı

Paylaş
Cari açık beklentiyi aştı

Cari işlemler açığı haziranda 4.09 milyar dolar ile beklentilerin üzerine çıktı. Piyasa analistleri ve ekonomistler haziranda 3.8 milyar dolar düzeyinde açık bekliyordu

İhracatta Merkez Bankası verilerine göre, cari işlemler açığı, yılın ilk yarısında, 24.15 milyar dolara yükselirken, geçen yılın aynı dönemine göre 12.93 milyar dolar geriledi.

ALTIN İTHALATINDAKİ SERT DÜŞÜŞ ETKİLİ OLDU


Cari açığın geçen yıla göre gerilemesinde, ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının 11.27 milyar dolar azalarak 29.32 milyar dolara düşmesinin yanında, altın ithalatının da 6.99 milyar dolardan 355 milyon dolara gerilemesi etkili oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun turizmle ilgili olarak gerçekleştirdiği ikinci çeyrek anket sonuçlarının yansıtılmasıyla, turizm gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre 613 milyon dolar artarak 11.81 milyar dolara, turizm giderleri de 267 milyon dolar artarak 2.58 milyar dolara ulaştı.

Ayrıca, yurtdışı yerleşiklerin yurt içinde yaptıkları net yatırımlar, bir önceki yılın ilk yarısına göre 1.48 milyar dolar artarak 6.76 milyar dolara yükseldi.

Cari açıkta, altın ithalatındaki büyük gerilemeye bağlı daralma sürerken, özellikle Irak ve bölgedeki diğer ülkelere dönük ihracatta keskin düşüşlere bağlı olarak, yılın ikinci yarısında bu iyileşmenin duraklaması bekleniyor.

Analistlere göre, yılın ikinci yarısında dış ticaret açığındaki iyileşmenin durabileceğine ve enerji ithalatının da artabileceğine işaret ederek, carı işlemler açığının yıl sonunda 50 milyar doların üzerine çıkabilecek.

DHA

Haberin Devamı