Ekonomi Çarşı'da pazar yarışı

Çarşı'da pazar yarışı

Paylaş
Çarşı'da pazar yarışı

Krizin etkilerini atamayan Kapalıçarşı'nın pazar günü de açık kalması için esnaf oylama yapacak

30 bin kişi çalışıyor

Haberin Devamı

İstanbul’un tarihi dokusunun en önemli parçalarından Kapalıçarşı, küresel krizin etkilerini hâlâ üzerinden atamadığı için pazar günleri de kapılarını açık tutmaya hazırlanıyor. 3

bin 600 dükkanda 30 bine yakın kişiye ekmek kapısı olan Kapalıçarşı’yı, mevsimine göre günde 250 bin ila 400 bin kişi ziyaret ediyor. Bu kalabalığa rağmen, yükselen altın fiyatları ve krizde turistlerin bütçesinin daralması nedeniyle zor günleri atlatamayan esnaf, pazar günlerini çıkış olarak görmeye başladı.

Daha önce reddedilmişti

Kapalıçarşı’nın pazar günleri açık kalması için 2007’de de bir girişimde bulunulmuş ancak bir bölüm esnaf ‘Çarşı pazara karşı’ diyerek bu girişimi reddetmişti.

Kapalıçarşı Esnafları Derneği Başkanı Hasan Fırat, bu kez kararı oylama yaparak vereceklerini belirterek, “Yüzde 50 ‘evet’ çıkarsa, bu işi yapacağız” dedi. Fırat, Kapalıçarşı’nın pazar günleri yerli turiste daha fazla hitap eder hale geleceğine dikkat çekerek, “Yerli ziyaretçiler için defile, imza günü, konser bile düzenlenebilir” dedi.

Haberin Devamı

Dükkan kirasını çıkarır

“Kapalıçarşı 24 saat açık olsa, 24 saat işler” diyen Hasan Fırat, “Bir yılda 52 pazar var. Bayramları da katın, 2 ay eder. Bu 2 ayda elde edilen gelir, 1 yıllık dükkan kirasını karşılar” diye konuştu.

İstanbul Kuyumcular Derneği Başkanı Mehmet Ali Yıldırımtürk ise pazar günleri alışveriş merkezlerinin, diğer günlerden yüzde 40 daha fazla ciro yaptıklarına dikkat çekti. Yıldırımtürk, “Kapalıçarşı’da kuyumcularla birlikte 12 sektör var. Hepsi sıkıntılı. Pazar günü çalışmak istiyoruz” dedi.