Tamer Heper Çatı ortak alandır
HABERİ PAYLAŞ

Çatı ortak alandır

Haberin Devamı

Dairemin tapusunda çatı piyesli diyor. Çatı piyesli olduğu için de çatı onarımı gerektiği halde diğer kat malikleri masrafa katılmıyor. Çatı piyesi demek kaçak demek midir? Ö.Y.

Hayır kaçak demek değildir. Hiç kaçak olsa tapuda çatı piyesi ibaresi yer alır mı? Kaçak bölümler tapuda görülmez. Ancak tasdikli projede görülen yerlerin tapusu olur. Çatı piyesli demek en üst katın çatı arasındaki dubleks biçimindeki ilave bölümüdür.
Bu alt katla birlikte anılır ve tek bağımsız bölüm olarak kabul edilir. Tasdikli projede çatı arasındaki bölümle bağlantılı olarak görülür ve yasaldır. Dolayısı ile üzerindeki çatının onarıma muhtaç olması halinde çatı ortak alan olduğundan buranın onarımına da tüm bağımsız bölüm maliklerinin katılması gerekir.
Bu yer için avans toplanamaması halinde onarımın gerekip gerekmediği konusunda bir tespit yaptırıp, onarım gerektiğine dair bilirkişi raporu aldığınızda ortak gidere katılmayan bağımsız bölüm maliklerinden icra dairesi marifeti ile paranızı tahsil edebilirsiniz. Katılmak zorundadırlar.

Satış geçerli değil
Dedem 10 dönümlük elma bahçesini zamanında eşi ve sekiz çocuğu üzerine yapmış. Dedem de eşi de öldü. Bu yeri yıllardır babam işletir. Diğer kardeşlerin hiç ilgisi olmamıştır. Biz beş kardeşten vekalet aldık, iki kardeş vermedi. Bu iki kardeşin payını nasıl talep ederiz? Dedem zamanında babama tanık huzurunda bu yeri vermiş ama tanıklar ölü, bir şey yapabilir miyiz? Ü.A.

Burada sekiz kardeşin ortak olduğu bir gayrimenkul söz konusu. Beş kardeş size vekalet vermiş, muhtemelen bu vekalet tapuda işlem yapmak için alınmış. İki kişi vermediği takdirde bu kardeşlerin payını alabilme imkanı yok. Bu durumda yapılabilecek hukuki işlem, ortaklığın giderilmesi davası açmaktır.
Dava sırasında bakılır, bu yer sekiz kardeş arasında paylaştırılabiliyor mu paylaştırılamıyor mu? Şayet paylaşmak mümkün ise sekize bölünüp paylaştırılır. Paylaştırılamıyorsa satılır, parası paylaşılır.
Zamanında dedenizin tanık huzurunda bu yeri babanıza vermiş olmasının hukuki önemi yoktur. Tapu dışında satış geçerli değildir. Diğer kardeşlerin bu yerin işletmesine katılmış olmamalarının da mülkiyet yönünden bir önemi yoktur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder