Gündem Cavit Çağlar'a tecilli hapis

Cavit Çağlar'a tecilli hapis

Paylaş
Cavit Çağlar'a tecilli hapis

İnterbank'ta karar: 1 yıl 9 ay hapis 208 bin TL para cezası verildi, hüküm açıklanmadı

Bursa'da kurdukları paravan şirketlerle İnterbank’ın içini boşalttıkları iddiasıyla haklarında verilen ceza, Yargıtay tarafından ikinci kez bozulan eski Devlet Bakanı Cavit Çağlar’ın da aralarında bulunduğu 33 sanığın Bursa 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki 4'üncü kez yargılanması tamamlandı.

Mahkeme heyeti Cavit Çağlar, oğlu Mustafa Çağlar, yeğeni Şenol Şankaya ile Ergun Evcil’i 1'er yıl 9'ar ay 25’er gün hapis ve 208’er bin TL para cezasına çarptırdı. Mahkeme, diğer 29 sanığa ise 1’er yıl 15'er gün hapis ve 26’şar bin TL para cezası verdi. Mahkeme sanıkların 5 yıl içersinde herhangi bir suç işlememeleri halinde davanın düşmesine karar verdi.

Haberin Devamı

Verilen cezanın az olduğunu gerekçe gösteren Yargıtay 11'inci Ceza Dairesi’nin 3’ncü kez bozmasından sonra İnterbank sanıklarının Bursa 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dördüncü yargılanmaları bugün tamamlandı. Saat 11.00’de yapılan duruşmaya tutuksuz sanıklardan hiç biri katılmazken avukatları hazır bulundu.

Mahkeme heyeti karar duruşmasında Cavit Çağlar, oğlu Mustafa Çağlar, yeğeni Şenol Şankaya ve Ergun Evcil’i 1'er yıl 9’ar ay 25’er gün hapis ve 208’er bin 300’er TL adli para cezasına çarptırdı.

DİĞER 29 SANIĞA BİRER YIL

Mahkeme aynı davada yargılanan ve yaşları 25 ile 62 arasında değişen Ahmet Karameniş, Yücel Çaçan, Özcan Selamet, Orhan Özgeç, Şenol Ormanlı, Emir Atilla Berk, Şebahattin Boylu, Salih Güney, İsmail Dalfidan, Ersin Şengöz, Alper Akınvar, Ufuk Uğur, Ahmet Madran, Raşit Öztürk, Celal Sezer, Haluk Er, Mustafa Yakışır, İsmail Nazilli, Ömer Mutlugül, İsmail Hakkı Helvacı, Mahmut Çakır, Yalçın Kucur, Alattin Sezer, İbrahim Şen, Feyzi Sapan, Ali Pamir, Namık Ertan, Muhammet Polattısoğlu, ve Ahmet Baylan’a 1’er yıl 15’er gün hapis 26 bin TL para cezası verdi.

Haberin Devamı

HÜKMÜN AÇIKLANMASI ERTELENDİ

Sanıkların iyi halini ve zararın karşılanmasını dikkate alan mahkeme heyeti sanıkların tümüne verilen cezayı, CMK’nın 231/5’nci maddesine göre hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi. Böylece Cavit Çağlar ve diğer sanıklara verilen ceza, önümüzdeki 5 yıl içersinde suç işlememeleri halinde dava düşmüş olacak.

YARGILAMA SÜRECİ

Kurdukları 2- 3 milyar sermayeli, 22’si aynı adreste toplam 35 paravan şirketle İnterbank’ın içini boşalttıkları iddiasıyla haklarında dava açılan Cavit Çağlar, daha sonra yaşamını yitiren dayısı Şükrü Şankaya, oğlu Mustafa, dayısının oğlu Şenol Şankaya ile Ergun Evcil’in de aralarında bulunduğu 35 sanık, Bursa 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki yargılamalarının ardından beraat etti.

Yargıtay’ın kararı bozması sonucu Cavit Çağlar ve diğer sanıklar mahkeme başkanının değiştiği Bursa 3'üncü ağır Ceza Mahkemesi’nde tekrar yargılandı. Mahkeme, İnterbank Davası’ndan yargılanan sanıklardan Cavit Çağlar, oğlu Mustafa Çağlar, Şenol Şankaya ve Ergun Evcil’e 3 yıl 10 ay 20 şer gün hapis, 189 milyon 69’ar bin TL para, diğer sanıkları ise 2 yıl 7 ay 3’er gün hapis, 189 milyon TL para cezasına çarptırdı. Yargıtay 11'inci Ceza Dairesi’nin bu hükmü onamasının ardından sanıklar, bu kez uygulamaya giren yeni TCK kapsamında, verilen hükmün sanıkların lehine düzenlenmesi için bir kez daha hakim karşısına çıktı.

Haberin Devamı

Bu yargılamada, sanıklardan Şükrü Şankaya öldüğü için hakkındaki dava düşerken, Cavit Çağlar, Mustafa Çağlar, Şenol Şankaya ve Ergun Evcil’e, suç işleme kasıtlarının yoğunluğu ve zarar miktarı, sosyal ve ekonomik durumlarını gözetilerek 3’er yıl hapis ve 4 biner gün adli para cezası verdi. Sanıklar hakkında, yasalardaki indirim maddelerini uygulayan mahkeme, dört sanığın cezalarını 1’er yıl 15’er gün hapis ve 138 bin 800 TL para cezasına çevirdi.

Sanıkların hapis cezalarını erteleyen heyet, verilen para cezalarının ise 1’er ay aralıkla 10 eşit taksitte ödenmesini hükme bağladı. Ayrıca mahkeme, taksitlerden birinin aksaması halinde, adli para cezasının kalan kısmının tamamının tahsil edilmesine, ödenmeyen adli para cezasının da hapse çevrilmesine karar verdi.

Haberin Devamı

Diğer 29 sanık hakkında 2 yıl 6 şar ay hapis ve bin 250 gün adli para cezasına hükmeden mahkeme, duruşmadaki iyi hallerini göz önünde bulundurarak, sanıkların her birini 8 ay 10’ar gün hapis, 17 bin 300 TL para cezasına çarptırarak, verilen hapis cezasını ise diğer 4 sanık gibi ertelemişti.

Nail KAHRAMAN/BURSA, (DHA)