Gündem Bakan Çavuşoğlu'ndan kritik temas!

Bakan Çavuşoğlu'ndan kritik temas!

Paylaş
Bakan Çavuşoğlu'ndan kritik temas!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Irak’ta temaslarda bulunuyor. Çavuşoğlu Irak Dışişleri Bakanı Caferi ile ortak basın toplantısı düzenledi, "Erbil'den beklentimiz son derece sade ve net; Referandum kararının iptal edilmesi" dedi. Caferi ise, Erdoğan'ın İran'la Sincar'a ortak harekat açıklamasına değindi, "Irak'ın bu tür savaşlara saha olmasına izin vermeyiz" ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları...

Irak'ın toprak bütünlüğü önemli.

Terörün her türlüsüne karşı mücadeleyi birlikte sürdüreceğiz. PKK da DEAŞ gibi Irak'ın toprak bütünlüğüne karşı tehdittir. PKK'nın da Irak'tan temizlenmesi için birlikte hareket edeceğiz her türlü desteği Irak güçlerine vereceğiz.

Irak'la ilişkilerimizi her alanda geliştirmek istiyoruz. Ekonomik işbirliğimizi güçlendirip ikili ticaret hacmimizi arttırmak istiyoruz. Bunun için de karşılıklı ziyaretleri devam ettirmemiz gerekiyor. Caferi ve İbadi'yi de en kısa sürede ülkemizde görmekten mutluluk duyacağız.

Türkiye ve Irak'ın kaderleri ortaktır. Aynı coğrafyayı paylaşıyoruz aynı kaderi paylaşıyoruz.

Soru: Bağdat ile Erbil arasındaki müzakereleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Çavuşoğlu: Erbil ve Bağdat arasındki tüm sorunların sınır ve toprak bütünlüğü içerisinde karşılıklı diyalog ve anlayışla çözülmesini istiyoruz. Tabi ki Erbil'in Irak anayasasında yer alan haklarının verilmesi önemli. Ama Irak'ın sınır ve toprak bütünlüğü içinde yer alarak bu haklardan faydalanılır. Biz de IKYB de her zaman destekledik. DEAŞ'a karşı eğittik donattık. Fakat Erbil'in attığı yanlış adımları da kendilerine doğrudan söyledik. Kerkük'te Irak anayasasına karşı defakto durum yaratarak resmi kurumlara bayrak çekilmesi yanlıştı. Aynı şekilde referandum kararının da yanlış olduğunun kendilerine söylemiştik bugün Erbil ziyaretimizde de söyleyeceğiz. Erbil ve Bağdat arasındaki sorunların çözümü konusunda üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz.

Soru: Başika'daki mevcudiyetin çekilmesi için bellli bir zaman belirttiniz mi? Musul'un yeniden imarı iin Türkiye destek verecek mi?

Çavuşoğlu: Caferi ile samimi bir şekilde Başika konusunun değerlendirdik. Başika Irak'ın toprak bütünlüğünü ihlal etmek için kurulmadı. Burada DEAŞ'e karşı Irak'ın öz evlatları donatıldı. 700 DEAŞ'lı bu kamp nedeniyle etkisiz hale getirildi. Bu güçler Musul operasyonuna da katkı sağladı. Şimdi de Irak yönetiminin verdiği görevleri yerine getiriyor. Başika kampının burada yarattığı iç siyasette yarattıklarının da farkındayız. Başika kampının geleceğiyle ilgili kararı beraber vereceğiz dedik.

Çavuşoğlu: Hem DEAŞ hem PKK'nın Türkiye ve Irak'ın ortak düşmanıdır. Gerçek anlamda Irak'ın istikrar ve huzura kavuşabilmesi için bu terör örgütlerinden kurtulması lazım. Erbil'den beklentimiz son derece sade ve net; Referandum kararının iptal edilmesi. Bölgenin istikrarı çok önemli.

Soru: Erdoğan bir basın toplantısında Türkiye ve İran'ın ortak anlaşmaya vardığına ve iki ülkenin Sincar'a ortak harekat gerçekleştireceğine vurgu yaptı. Bu konuyu konuşabildiniz mi? Irak'tan habersiz bu operasyonlar gerçekleşirse bu Irak'ın egemenliğine ihlal olmaz mı?

Caferi: PKK'nın Irak'taki mevcudiyetinin sebebi o dönemdeki güvenlik zaafından kaynaklandı. Biz komşu ülkelere karşı herhangi bir terör örgütün topraklarımızda bulunmasına ve komşu ülkelere zarar vermesine izin vermeyiz. Fakat bir harekat olacak ise bizim de yer alacağımız konulardan biri olacaktır. Irak'ın bu tür savaşlara saha olmasına izin vermeyiz. Ancak herhangi bir taraftan teklif gelirse bunu memnuniyetle karşılarız.Bölgede güvenliğin sağlanmasını birlikte destekliyoruz.