Siyaset Çavuşoğlu: Milletvekillerinin boykot hakkı yoktur
Paylaş
Çavuşoğlu: Milletvekillerinin boykot hakkı yoktur

Avrupa Komisyonu Parlamenter Meclisi Başkanı (AKPM) Mevlüt Çavuşoğlu, CHP'li ve DTP'nin deteğiyle seçilen bağımsız milletvekillerinin TBMM'de yemin etmemelerine ilişkin, "Seçilmiş milletvekillerinin boykot hakkı yoktur" dedi.

Kazakistan’ın başkenti Astana’da gerçekleştirilen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 38’inci Genel Kurul toplantısına katılmak üzere şehre gelen AKPM Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türk gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Haberin Devamı

Çavuşoğlu, CHP’li ve DTP’nin deteğiyle seçilen bağımsız milletvekillerinin TBMM’de yemin etmemeleriyle ilgili, "Biz boykotu olgun bir siyasi davranış olarak görmüyoruz" dedi.

Daha önce Arnavutluk ve Moldova gibi ülkelerde de boykot eylemlerinin yapıldığını, o ülkelere de aynı tavsiye de bulunduklarını anlatan Çavuşoğlu, "Şimdi Türkiye’deki boykot kararı alan siyasetçilere de aynı şeyi söylüyoruz. Boykot olgun bir siyasi davranış değildir. Milletin seçtiği milletvekillerini görevi meclise gelerek burada milletin verdiği oyların gereğini yerine getirmektir" diye konuştu.

Var olan sorunların çözüm yerinin meclis olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, "Grev, boykot tabii ki bir demokratik haktır. Sendikaların, çalışanların bazı konularda grev yapma, boykot yapma hakkı elbette vardır. Ancak biz seçilmişlerin boykot etme hakkı yoktur. Bizim görevimiz meclis içinde var olan sorunlara çözüm üretmektir. Dolayısıyla bu arkadaşlara çağrıda bulunuyorum. Meclise gelsinler, meclis çatısı altında sorunlara çözüm üretmek için çalışsınlar" diye konuştu.

Haberin Devamı

Tutuklu milletvekillerinin durumuna da değinin Çavuşoğlu, AKPM’nin hukukun üstünlüğüne, yargının bağımsızlığına ve demokrasiye inandığını vurgulayarak, "Burada bir hukuki süreç var ve bu sürecin iyi değerlendirilmesi lazım. Bunlar nasıl aday oldu, niye aday oldu, ayrı birşey ama neticede halkın iradesine de inanırız biz, demokrasiye de inanırız, insan haklarına da inanırız. Ama herşeyden önce gerçek bir demokrasi, gerçekten insan hakları için hukukun üstünlüğünün korunması gerekir" dedi.

Türkiye’de tutukluluk sürelerinin çok uzun olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, anayasa ile birlikte köklü bir yargı reformunun da yapılması gerektiğini söyledi. Çavuşoğlu, "Yargı reformunun anayasa içinde muhakkak yapılması lazım. Türkiye’deki tutukluluk sürelerinin uzun olmasından da Sayın Başbakanımız da söyledi, biz de rahatsızız. Bunun belli bir limitinin olmazı gerekir" diye konuştu.

Çavuşoğlu, İİT Dışişleri Bakanları toplantısında da Arap dünyasındaki gelişmeler ile İİT ve AKPM arasında nasıl bir işbirliği yapılabileceği üzerinde durduğunu anlattı.

Haberin Devamı

Avrupa da yaşanan yabancı düşmanlığı, ırkçılık ve islamofobiadan endişe ettiklerini anlatan Çavuşoğlu, İİT ile birlikte bu sorunların çözümü için neler yapılabileceği üzerinde durduklarını ifade etti.

İsa Yıldıran - AA