Ekonomi Çek defterlerine düzenleme

Çek defterlerine düzenleme

Paylaş
Çek defterlerine düzenleme

Bankalar, süresinde ibraz edilen her çek yaprağı için, karşılığının hiç bulunmaması halinde, çek bedeli 600 TL veya üzerinde ise 600 TL'sini ödemekle yükümlü olacak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın, "Çek Defterlerinin Baskı Şekline, Bankalarına Hamile Ödemekle Yükümlü Olduğu Miktar ile Çek Düzenleme ve Çek Hesabı Açma Yasağı Kararlarının Bildirilmesine ve Duyurulmasına İlişkin Tebliği" Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, çek defterleri, bankalarca tacir olan ve tacir olmayan kişilere verilecek çekler ile hamiline düzenlenecek çekler açıkça ayırt edilebilecek şekilde belirlenen esaslara göre bastırılacak. Tacir çeklerinde, zemini lacivert olan çerçeve içerisinde beyaz renkte ve büyük harflerle "TACİR" ibaresi yer alacak.

BANKALARIN SORUMLU OLDUĞU MİKTAR

Muhatap banka, ibraz eden düzenleyici dışındaki hamile, süresinde ibraz edilen her çek yaprağı için, karşılığının hiç bulunmaması halinde 600 TL veya üzerinde ise 600 TL’sini, çek bedeli 600 TL’nin altında ise çek bedelini ödemekle yükümlü olacak.

Karşılığının kısmen bulunması halinde, çek bedeli 600 TL veya altında ise çek bedelini aşmamak koşuluyla, kısmi karşılığı 600 TL’ye tamamlayacak bir miktarı, çek bedeli 600 TL’nin üzerinde ise çek bedelini aşmamak koşuluyla, kısmi karşılığa ilave olarak 600 TL’sini ödemekle yükümlü olacak.

ÇEK HESABI AÇMA YASAĞI

Çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı ile bu yasağın kaldırılmasına ilişkin kararlara ait bilgiler, güvenli elektronik imza ile imzalandıktan sonra Adalet Bakanlığı Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi aracılığıyla Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası İdare Merkezine elektronik ortamda haftalık olarak bildirilecek.

Tebliğe konulan geçici maddeye göre, mahkemelerce verilmiş çek düzenleme ve çek hesabı açmaya ilişkin yasaklama ve ortadan kaldırma kararlarından, kesinleşme tarihi 31 Mayıs 2010 tarihine kadar olanlara ilişkin bilgiler Merkez Bankasına bildirilmeye devam edilecek.

Haberin Devamı