Ekonomi 'Çekici' bilmecesi

'Çekici' bilmecesi

Paylaş
'Çekici' bilmecesi

Hatalı park eden aracı çekme yetkisi sadece Trafik Vakfı'nda. Ancak sivil çekiciler de vatandaşın aracını otoparka çekiyor. Bu çekicilerin hangi kuruma bağlı olduğunu bilinmezken, vatandaş nereye para ödediğini öğrenmek istiyor...

HÜLYA ÇAYLAK

İstanbul'un en büyük çilesi otopark. Her gün binlerce araç hatalı park nedeniyle yediemin otoparklarına çekiliyor.

Vatandaş ise bir yandan aracının hangi otoparka çekildiğini bulmaya çalışırken, bir yandan da çekme işlemi için ayrı, aracın otoparkta kaldığı süre için ayrı ücret ödemek zorunda kalıyor. Bu yolla cepten en az 210 lira çıkıyor.

TEK YETKİLİ


Bunun 108 lirası hatalı park cezası, 90 lirası çekme ücreti ve 12 lirası da günlük otopark ücreti.

İstanbul'da araç çekme işinin başında İstanbul Trafik Vakfı var. İşlemler '2918 sayılı Trafik Kanunu ve İl Trafik Komisyonu'na göre yapılıyor.

Ücretler ise Ulaştırma Koordinasyon Merkezi (UKOME) kararınca belirleniyor. Çekme işlemleri trafik polislerinin verdiği yazılı talimat doğrultusunda yapılıyor.

SİVİL ARAÇLAR VAR


Ancak İstanbul'da araç çekim işini yapan sivil araçlar da var.

Bu araçların nereye bağlı olduğu, hangi yetkiyle bu işlemi yaptıkları da meçhul. Sivil çekici araçları ve üzerinde polis üniforması olmayan görevliler vatandaşın aracını keyfe keder otoparka çekiyor.

Üstelik bu otoparklar da yetkilendirilmiş otoparklar değil.

SAHTE BELGE UYARISI


Trafik Vakfı'nın internet sitesinde de konuyla ilgili vatandaşları uyaran bir bilgilendirme var.

Açıklamada; "Son zamanlarda kendini İstanbul Trafik Vakfı çekicileri olarak tanıtan sivil çekici araçları herhangi bir nedenle çektiği araçlara abartılı ücretler yazıyor ve vatandaşı ikna etmek için sahte belge gösteriyor" deniliyor.

MAHBUZU ALMADIM


Aracı çekilen bir vatandaş ise şöyle konuştu:

"Aracımı park ettiğim yerde levha yoktu. Bakkala girip çıktığımda aracım çekilmişti. Arabayı bulduğum otoparkta herhangi bir isim yoktu. Görevlilerin üzerinde üniforma yoktu.

Çekim ücreti olan 90 TL'nin makbuzunu bana otoparkta çalışanlar verdi ama otopark parası 12 TL için herhangi bir makbuz almadım. Ben bu parayı kime neden ödediğimi bilmek istiyorum."

Haberin Devamı