Dünya Çekirdek erirse Çernobil'den beter olur

Çekirdek erirse Çernobil'den beter olur

Paylaş
Çekirdek erirse Çernobil'den beter olur

Greenpeace: Japonya'daki nükleer santral patlamasında çekirdek erimesi gerçekleşirse yaşanacak felaketin boyutları Çernobil'dekinden derin olabilir

Çevre örgütü Greenpeace, Japonya'daki depremin ardından yaşanan nükleer santraldeki patlamaya dikkat çekerek, bölgenin açığa çıkan plütonyum yüzünden binlerce yıl ölü bir alan haline gelebileceğini bildirdi. Açıklamada, "Eğer çekirdek erimesi gerçekleşirse yaşanacak felaketin boyutları Çernobil'dekinden de derin olabilir" denildi.

>> NÜKLEER SANTRAL PATLADI

Haberin Devamı

Greenpeace Akdeniz Kampanyalar Yöneticisi Hilal Atıcı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları kaydetti: "Japonya'da ardı ardına yaşanan felaketlere bir de Fukuşima nükleer santralinde gerçekleşen patlamanın eklenmesi Greenpeace olarak hepimizi derinden üzdü. Her ne kadar kazanın detaylarıyla ilgili gelen resmi bilgiler net olmasa da 20 km'lik alanın tahliye edilmesi kazanın ciddiyeti hakkında oldukça açıklayıcı deliller veriyor.

RADYOAKTİF MADDE AÇIĞA ÇIKABİLİR

Santralin çatısının da çökmüş olması, eğer kaza çekirdeğe ulaşmış ya da ulaşıyorsa, radyoaktif maddelerin açığa kolaylıkla çıkacağı anlamına geliyor. İlk etapta açığa çıkan iyodin ve sezyum 137'nin yanı sıra reaktörde kullanılmış yakıtın (MOX) kullanılması neticesinde oluşabilecek en ciddi tehdit plütonyumun da açığa çıkması. Bölge, plütonyum yüzünden binlerce yıl boyunca ölü bir alan haline gelebilir."

Haberin Devamı

"Şu anda en azından bir reaktörden gerçekleşecek büyük miktarda radyasyon riski ile karşı karşıyayız" diyen Atıcı, şöyle devam etti: "Eğer çekirdek erimesi gerçekleşirse yaşanacak felaketin boyutları Çernobil'dekinden de derin olabilir. Daha önce Greenpeace tarafından yapılan modellemelere göre en kötü durumda beklentimiz radyasyonun yayılacağı alanın daha küçük olması ama çok daha ağır bir radyoaktif birikmenin söz konusu olacağı yönünde."

NE OLMUŞTU?

Deprem Fukuşima Nükleer Santralı’nda 2 reaktörde ciddi hasara neden oldu. Santralın 1 ve 2 numaralı reaktörlerinde soğutma sistemleri, jeneratörlerin ve destek sistemlerinin de depremde hasar görmesi nedeniyle devreye girmedi. Bu nedenle depremin ardından şalterleri otomatik inen 2 reaktördeki nükleer yakıt tüpleri faal kaldı. Kaynar su sistemiyle çalışan reaktörler, suyla soğutuluyor. 2 numaralı reaktörde soğutma sistemi aşamalı olarak devreye sokuldu ancak 1 numaralı reaktörün içinde bulunduğu dev çelik konteynırda ısı kontrol dışına çıktı. Konteynırda mevcut su buharlaşınca, reaktördeki ısı daha da arttı. Reaktörün dış kabuğu ile içinde bulunduğu çelik konteynır erime tehlikesiyle karşılaştı.

Haberin Devamı

24 saat aralıksız çalışan Japonlar, reaktördeki ısıyı düşürebilmek ve ekledikleri suyun buharlaşmasını yavaşlatmak için hidrojen kullandı. Ancak yoğun hidrojen, reaktör ve konteynırın bulunduğu kapalı binadaki oksijenle reaksiyona girerek önce yüksek basınca ve ardından da şiddetli bir patlamaya yol açtı. Televizyonlardan naklen izlenen patlamada en az 2 kişi öldü, reaktörün içinde bulunduğu binanın da çatısı havaya uçtu. Soğutmada kullanılan saf hidrojen ve yoğun su buharı, kilometrelerce öteden görülecek bir dumanın oluşmasına neden oldu.

DENİZ SUYU DOLDURULUYOR

Nükleer santrallardan sorumlu Devlet Bakanı Yukio Edano, hemen bir basın toplantısı düzenleyerek, “Reaktör çelik bir konteynır içinde bulunuyor. Bu konteynır da betonarme bir bina içinde. Havaya uçan binanın çatısı ve duvarları, reaktör ve çelik konteynır hâlâ sağlam. Havaya yayılan radyasyon da patlama öncesi seviyede” dedi. Reaktörü soğutma çalışmalarının canla başla devam ettiğini belirten Bakan Edano, hidrojenle soğutmanın başarısız olduğunu ve reaktörün içinde bulunduğu çelik konteynıra deniz suyu doldurulmaya başlandığını söyledi.

Haberin Devamı

BÖLGE HIZLA BOŞALTILIYOR

Devlet Bakanı Yukio Edano, sabah saatlerinde Fukuşima Daiçi Santralı’na 10 km mesafedeki tüm yerleşim birimlerinin tahliye edilmesi emrini verdi. Binlerce askerin helikopterler ve uçak kullanarak başlattığı tahliye çalışmaları devam ederken santralda meydana gelen patlama, alarmın boyutlarını değiştirdi. Devlet Bakanı Edano, tahliye bölgesini 10 km yarı çapından 20 kilometreye çıkardı, bölgeye yakın yaşayanları da evlerinden çıkmamaları konusunda uyardı. 20 km yarıçap 1256 kilometrekarelik bir alanın boşaltılması, onbinlerce kişinin tahliye edilmesi anlamına geliyor. Bu arada helikopterle tehlike bölgesinin dışına çıkartılan üç kişinin radyasyona maruz kaldığı anlaşıldı. Japon yetkililer, bu üç kişide herhangi bir hastalık tespit edilmediğini açıkladı.

RADYASYONA KARŞI HALKA İYOT

Japonya hükümeti, bölgedeki halka radyasyona karşı etkili iyot dağıtma kararı aldı. Evlerinden dışarı çıkmayan bölge halkı, twitter’dan panik mesajları atıyor. Bir genç kız, “Yarına sağ kalacak mıyız bilemiyoruz, korkuyoruz” diye mesaj attı. Bölge halkında depresyon ve korkunun had safhada olduğu da gelen haberler arasında. Nükleer reaktörü soğutmak için her türlü yardıma hazır olduğunu ilan eden ABD, Japonya’daki güçlerinin personel sayısını artırma kararı aldı.

Haberin Devamı