Gündem Cenazede isyan

Cenazede isyan

Paylaş
Cenazede isyan

Acılı günde adliyede mahkûm çalıştırılmasına tepki gösterildi

Adana’da Deniz Çulhaoğulları (32) karısını ve kayınpederini tüfekle öldürmeye kalkıştığı için 31 Ocak 2002’de 25 yıl ağır hapis cezasına mahkum edildi.

Deniz Çulhaoğulları cezasının bir bölümünü çektikten sonra Adana’daki yarı açık cezaevine nakledildi. Bir süre önce de ‘iyi hali’ nedeniyle Adana Adliyesi’nin çay ocağında çalıştırılmaya başlandı. Gündüz adliyeye gelip çalıştı, akşam cezaevine gitti. Geçen hafta da yasaya göre 5 gün ev iznine gönderildi.

Katibi takip etti

Deniz Çulhaoğulları’nın önceki gün cezaevine dönmesi gerekiyordu. Ama cezaevine dönmeyip cinayet işledi. Deniz Çulhaoğulları, takip ettiği Adana Adliyesi zabıt katibi Derya Boğa’yı (34) evinin önünde aşkına karşılık vermediği için bıçaklayarak öldürdü.

Kaçan katil, Derya Boğa’yı adliyede çay dağıtırken tanımıştı. Derya Boğa dün son yolculuğuna uğurlandı. Tabutun üstüne konulan gelinlik ve kına gecelerinde gelinlerin başlarına örtülen kırmızı eşarp mezara bırakıldı.

‘Adliyede çalışmasın’

Derya Boğa’nın cenazesi türbeye götürüldükten sonra toprağa verildi. Adana Adliyesi’ndeki törende tepkiler dile getirildi. Adliye çalışanları “Başka Deryalar ölmesin” diye pankart açtı.

Mahkumların adliyede çalıştırılmasıyla ilgili tepkiler şöyle... Adana Barosu Başkanı Aziz Erbek: “Mahkumların adliyede çalıştırılmaması için daha önce Adalet Bakanlığı’na başvurduk. Mahkum, kendisine ceza veren hakimin, savcının ve adliye çalışanlarının yanına rahatça girip çıkıyor.

Bu uygulama durdurulmalı. Gündüz adliyede çalışan, akşam cezaevine giden mahkumların duygusal ve cinsel hayvani dürtüleri problem yaratıyor. Jiletlenmiş, kolu bacağı kesik şekilde hakime, savcıya çay veriyor.

Güvenli olması gereken adliyede mahkum çalıştırılmamalı. ‘İyi hal’den adliyede çalıştırdıkları mahkum böyle eli kanlı olabiliyor.”

İki farklı dünya arasında

Büro Emekçileri Sendikası Adana Şube Başkanı Sinan Tunç: “Mahkumların yargılandıkları, ceza aldıkları adliyelerde çalıştırılması sorunlara neden oluyor. Gündüz adliyede çalışan, akşam cezaevine giden mahkum iki farklı dünya arasında sıkışıyor.

Mahkumlar psikolojik testlerden geçirilmeden kamu hizmetine sokulmamalı. Mahkumların rehabilitasyonu için başka yöntemler uygulanmalı.”

Mehmet KAYMAK/DHA