Gündem Cenazeler teslim ediliyor

Cenazeler teslim ediliyor

Paylaş
Cenazeler teslim ediliyor

Cenazeler teslim ediliyor

Zonguldak’ta Türkiye Taşkömürü Kurumu Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında meydana gelen grizu patlamasında yaşamını yitiren madencilerin cenazelerinin ailelerine teslim edilmesine başlandı. Yaşamını yitiren işçilerden mühendis Koray Kebabcı’nın Türk bayrağına sarılı cenazesi ailesine teslim edildi.

Haberin Devamı

Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi morgu önünde Kebabcı için düzenlenen törene, yakınları, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Eski TBMM Başkanı ve Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan ile bölge milletvekilleri katıldı.

Mühendis Kebabcı için helallik isteyen imam, yaşamını yitiren madencilerin hepsinin şehit, acılarının büyük olduğunu söyledi.
Duaların ardından Kebabcı’nın tabutu bakanların da desteğiyle ambulansa kadar taşındı. Cenaze ailesi tarafından defnedilecek.

TOPLU TÖREN DÜZENLENMEYECEK

Bu arada yaşamını yitiren madenciler için toplu bir tören düzenlenmeyeceği bildirildi. Hastane morguna cenazesi getirilen 14 kişiden
11’inin kimlik tespitinin yapıldığı, otopsisi yapılan cenazelerin teslim edildiği kaydedildi.

Haberin Devamı

Bakan Yazıcı ve Yıldız, morg önünde bekleyen ailelere baş sağlığı dilediler.

Daha sonra işçilerden Veli Akyüz’ün cenazesi de ailesine teslim edildi. Akyüz için de bakanlar ve yakınları tarafından dua edildi.

Bu arada, kuyu önünde işçi yakınları ve diğer görevliler için Kızılay’ın oluşturduğu çadırlar da kaldırılmaya başlandı.

DİNÇER: GAZ ZEHİRLENMESİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, işçilerin patlama anında gaz zehirlenmesinden hayatını kaybettiğini söyledi.

Adli Tıptan da bazı uzmanların olay yerinde olduğu ve inceleme yaptığının hatırlatılması ve olayın oluş şekli ile ilgili yeni bilgi olup olmadığının sorulması üzerine Dinçer, yeni bir bilgi bulunmadığını belirterek, "Gazdan zehirlenme olduğu kesin. Arkadaşlarımızı o patlama anında gaz zehirlenmesinden kaybetmiş görünüyoruz" dedi.

"2 İŞÇİYİ ARIYORUZ"

Dinçer, dört kişinin kimlik tespitinin yapılamadığı için ulaşılamayan işçilerin kimler olduğunun bilinemediğini söyledi.
Defin işlemleriyle ilgili bir soru üzerine Dinçer, "Bugün mümkün olduğunca ailelere teslim etmeye uğraşıyoruz. Aileleri nasıl karar verirlerse defin işlemleri ona göre tamamlanacak diye bekliyoruz" şeklinde konuştu.

İki kişiye ulaşılması konusundaki çalışmaların aynı şekilde devam edip etmediği yönündeki soru üzerine, Dinçer, "Hem Gelik bölgesinde, hem de Karadon konusunda çalışmalar aynen devam ediyor. Hiç ara vermedik. Çünkü iki kişi de olsa, bir kişi de olsa bizim canımız orada. Onları çıkartmak için uğraşacağız" yanıtını verdi.

Haberin Devamı

"Dört gün gibi bir sürede göçüğe ulaşılması gibi bir zaman telaffuz edilmişti. Sabah erken saatlerde cenaze haberleri gelmeye başladı. Ne değişti?" şeklindeki bir soru üzerine Dinçer, şöyle konuştu:

"Şunu söyleyeyim. Aslında değişikliğin özü gece orada çalışan arkadaşlarımızın gerçekleştirdiği mucize. Başka bir izahı yok. Çünkü orada 550 metreye kadar zaten riskli de olsa inme imkanımız vardı bizim, onu yapıyorduk. Kurtarma kafesi, 360 metreden sonraki bölümde inmekte zorlanıyordu ve platform üzerinde dağılmıştı. Bu açıdan da biz hiç kimsenin hayatını riske etmeyi düşünmediğimiz için tedbirli davranıyorduk. Mümkün olduğu kadar yedek kafesi sabitlemeden inmeyi düşünmemiştik. Ama arkadaşlarımız, dün geceden itibaren burayı tamir etmeye başlamışlardı. Sabaha karşı tamiratları bitti. Biraz riskli olmasına rağmen kafesi oraya yerleştirmeyi başardılar. Doğrusu, ben buradan o arkadaşlarımızın bir mucize yaptığını düşünüyorum. Hepsine teşekkür ediyoruz. Platformu oraya indirdikten sonra kurtarmak için arkadaşlarımızı gönderme şansımız doğdu. Zaten o bölge bütünüyle betonla kaplı olduğu için orada çöküntünün olma ihtimalinin zayıf olduğunu biz biliyorduk. Çöküntü yok şimdi orada. Oraya gittiğimiz zaman arkadaşlarımızı topluca belli bir yerde bulduk."

Haberin Devamı

Bütün işçilerin aynı yerde bulunup bulunmadığı yönündeki soru üzerine Dinçer, 19 kişiyi bir yerde, dokuz kişiyi başka yerde bulduklarını, iki kişinin ise nerede olduğunun bilinmediğini söyledi.

İki işçinin nerede olduğu yönünde bir tahminin bulunup bulunmadığı sorusu üzerine Dinçer, "En azından çalışma şartları, bulundukları yerler itibarıyla tahminlerimiz var. O tahminlerimize göre de ulaşmaya çalışıyoruz" dedi.

Bakan Dinçer, 540 metrede bir platform olduğunu kurtarma çalışması yapanların oradan indiğini belirterek, "Muhtemeldir ki yine çöküntünün olduğu yerde bulunuyorlar. Biz onların çalıştıkları yerleri tahmin ederek ulaşmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Maden Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Torun, kuyu önünde gazetecileri yaptığı açıklamada, ocakta kalan 2 işçiye ulaşmanın zor olabileceğini söyledi. Bazı televizyon kanalları 2 işçinin cesedine ulaşıldığını duyurmuştu.