Ekonomi Cenevre'de şov başladı

Cenevre'de şov başladı

Paylaş
Cenevre'de şov başladı

Avrupalı üreticilerin Japon ve Amerikalı rakiplerinin önüne geçtikleri dünyanın en göz alıcı fuarında bu yıl çevreci otomobiller ve yenilikçi tasarımlar dikkat çekiyor

OTOMOBİL PROFESÖRÜ HAKAN ÇELİK CENEVRE OTOMOBİL FUARI’NDAN BİLDİRİYOR

Otomobil dünyasının Avrupa’daki göz alıcı zirvesi olarak kabul edilen Cenevre Otomobil Fuarı kapılarını açtı. 170 yeni modelin tanıtımının yapıldığı fuar, 3-13 Mart 2011 tarihleri arasında ziyaretçiler tarafından gezilebilecek. 80 bin metrekare alanda 31 ülkeden markanın ürünlerini sergilediği fuarı yaklaşık 1 milyon kişinin gezmesi bekleniyor. Son birkaç yılda olduğu gibi bu yılki fuarda da çevre dostu otomobiller ilgi görüyor.

Libya krizi ve Ortadoğu’yu saran petrol kısıntısı nedeniyle elektrikli, hibrid ve az yakıt tüketen otomobillerin bulunduğu bölümler medyanın daha çok dikkatini çekiyor. Mercedes, BMW ve Audi, Almanya’nın üç önemli lüks markası olarak öne çıkarken, Ferrari, Porsche, Bentley, Aston Martin, Maserati gibi spor ve lüksü bir araya getiren modelleri de yoğun ilgi görüyor. Amerikalı ve Japon üreticilerin Avrupalı markaların bir adım gerisinde durmayı tercih ettiği Cenevre’de, yine de Japon Toyota, Honda, Nissan ve Mazda gerek teknolojik gerekse tasarım alanındaki yenilikleriyle adlarından söz ettiriyor. Güney Koreli Hyundai ve Kia’nın standlarında ise tamamen yeni modeller ve konsept araçlar sergileniyor.

Peugeot yeni 308 ve 508 modelleriyle öne çıkardığı yeni tasarım dilini diğer güncel modellerinde de kullanıyor. Mercedes Türkiye’de de çok tutulan C serisinin makyajlı versiyonunu gösteriyor. Audi standında ise A3 modelinin sedan versiyonunu konsept araç olarak sergileniyor. Volkswagen Ticari Araç bölümü, yıllar boyunca efsane olmuş aracının yeni versiyonu Bulli’yi tanıtıyor. Bulli çağımızın ihtiyaçlarına cevap verirken nostaljik ve duygusal tatlar bırakan etkileyici bir konsept model. Volkswagen Binek Araç bölümü ise Cenevre’de Golf Cabrio ve arazi araci Tiguan’ın yenilenmiş modellerinin tanıtımını yapıyor.

Renault’nun gururu

Renault, Cenevre Otomobil Fuarı’nın en çekici standlarından birine sahip. Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, Oyak Renault Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu ve Renault Euromed Bölge Başkanı Jacques Chauvet’nin de katıldığı fuarda Renault Captur ve R- Space isimli iki konsept otomobilini de sergiliyor. Elektrik motorlu otomobiler konusunda dünyada öncü olan Renault’nun standında Türkiye’de üretilen Fluence Z.E. modelinin yanı sıra Kangoo Z.E ve Twizy de yer alıyor.

Kısa süre önce Türkiye’deki baz fiyatları açıklanan elektrik motorlu Fluence’ler aralarında belediyelerin de bulunduğu kamu kurumlarının ilgisini çekiyor. Şu ana kadar İstanbul ve Ankara büyükşehir belediyelerinin de bulunduğu çok sayıda kurum belli sayıda elektrik motorlu Fluence alacağını duyurdu.

Ford zirveyi hedefliyor

Cenevre Otomobil Fuarı’nı ziyaret eden Koç Holding Şeref Başkanı ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Koç, Ford standında One Ford stratejisi doğrultusunda geliştirilen ve dünya lansmanı yapılan araçları inceledi. Yeni B-MAX’in yanısıra, 2011’in son üç ayında Türkiye’de de satışa sunulacak olan Yeni Ford Ranger Wildtrak ve kısa süre sonra Türkiye’de satışa sunulacak olan yeni Ford Focus ile Ford’un tamamen elektrikli ilk binek otomobili olan yeni Focus Electric’i dikkatle inceleyen Rahmi Koç, “Mayıs ayında Türkiye’de pazara sunacağımız yeni Focus’u görmek ve ortağımızı ziyaret etmek için buradayım” dedi.

Ford standını Ford Otosan Genel Müdür Başyardımcısı Ted Cannis ve Ford Motor Company Global Pazarlama, Satış ve Servis Operayonlarından Sorumlu Direktör Elena A. Ford ile birlikte gezen Ford Otosan Genel Müdürü Nuri Otay da, “Son 9 yıldaki başarımızı global One Ford stratejisi doğrultusunda pazara sunulmakta olan yeni, çevreci ve güçlü ileri teknolojilerimiz ile pekiştireceğiz. 2011’i 10’uncu kez zirveye çıkarak tamamlamayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Bursa’dan Cenevre’ye

Tofaş’ın Bursa’daki fabrikasında üretilerek dünyanın birçok ülkesine ihraç edilen Yeni Fiat Doblo’nun ve hafif ticari araç sınıfında yeni bir konseptin doğmasına öncülük eden Fiat Fiorino modellerinin ‘Mylife’ adı verilen özel serileri, 81’inci Cenevre Otomobil Fuarı’nda ilk kez sergilendi.

Bursa’da üretilen Türk işçisinin ve mühendisinin eseri olan ‘MyLife’ özel serisindeki her iki Fiat modeli de dış kısımda gövde renginde tamponlar ve dış aynalara paralel uzunlamasına tavan barları ile 16’ alaşım jantlarıyla dikkat çekiyor. Daha fazla konfor ve kullanışlılık odaklı donanımlara sahip olmasıyla ön plana çıkan Fiat Doblo ve Fiat Fiorino’nun MyLife özel serilerinin Avrupa pazarlarında satışına fuarla birlikte başlandı.

Toyota FFT 8866 II

Hibrid teknolojisinin lideri Toyota, çevreci teknolojiler konusunda uzun yıllara dayanan deneyimini elektrikli araçlara taşıdı. Kalitesiyle kendini kanıtlamış olan Hybrid Synergy Drive altyapısı esas alınarak dizayn edilen yeni elektrikli araç, prototip Toyota iQ EV Avrupa prömiyeri Cenevre Motor Show’da gerçekleştirildi. Ayrıca FT 86 II modeli de Cenevre’de otomobilseverlerin karşısına çıktı.

Volvo S40 ve V40

İsveçli üretici S40 ve V40 modellerinin ekonomik ve çevreci DRIVe teknolojik donanımlarını sergiliyor. Araçlar hem az yakıt tüketimi hem de güvenlik konusunda referans değerlere sahip. 1.6 litrelik motorlara sahip modeller yıl sonunda Türkiye’ye ithal edilecek.

Hyundai i40

Güney Kore’nin en büyük üreticisi Hyundai, I serisi araçlarına bir yenisini ekledi. Çok amaçlı bir otomobil olan i40, geniş iç hacmi ve sıra dışı tasarımıyla dikkat çekiyor.

5

Haberin Devamı