Gündem Çengelli iğneyi yuttu!

Çengelli iğneyi yuttu!

Paylaş
Çengelli iğneyi yuttu!

Çengelli iğneyi yuttu!

Akdeniz Üniversitesi’nde, dokuz aylık bebeğin yuttuğu çengelli iğne, ameliyatsız çıkarıldı.
Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde düzenlenen basın toplantısında, kepçe operatörü İlhan Bıçkıcı ile Filiz Bıçkıcı’nın 9 aylık kızları Ecenaz Bıçkıcı’nın 10 gün önce oyuncaklarıyla oynarken, annesinin yakasına taktığı nazarlığın açık çengelli iğnesini yuttuğunu anlattı.
Toplantıya katılan anne Filiz Bıçkıcı, o sırada birkaç dakikalığına mutfağa gittiğini ve odaya geri döndüğünde nazarlığı kızının ağzında görünce durumu anladığını kaydederek, "Nazarlık ağzındaydı ama çengelli iğne yoktu. Etrafta da göremeyince yuttuğunu anladım. Hemen hastaneye geldik" dedi.

Haberin Devamı

Çekilen röntgende, çengelli iğnenin kızının midesinde görüldüğünü kaydeden Bıçkıcı, doktorların iğnenin dışkı yoluyla dışarı atılabileceğini söylediğini Bunun üzerine evlerine dönüp beklediklerini kaydederek, çengelli iğne dışarı atılmayınca olaydan 10 gün sonra cerrahi müdahale için hastaneye başvurduklarını söyledi.

15 DAKİKALIK OPERASYONLA ÇIKARILDI

Ecenaz Bıçkıcı’ya müdahale eden Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Gastroenteroloji ve Hepatoloji Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Aygen Yılmaz da küçük kızın midesinin sonu ile oniki parmak bağırsak başlangıç noktası arasına saplanan ve paslanmaya başlayan iğneyi, ağızdan endoskopi ile girerek 15 dakikalık bir operasyon ile çıkardıklarını bildirdi.
Yılmaz, operasyon sırasında anestezi verilen Ecenaz Bıçkıcı’nın bir saat gözlem altında tutulduktan sonra taburcu edildiğini açıkladı.

Haberin Devamı

EBEVEYNLERE UYARI

Basın toplantısında açıklamalarda bulunan Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Gastroenteroloji ve Hepatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Reha Artan ise yabancı cisimlere karşı çocukların sürekli korunması gerektiğinin altını çizdi.
"Özellikle 1 yaşın altındaki çocukların, çengelli iğne ile tutturulan takılara yetişip koparabilecekleri göz önünde bulundurularak muhafaza edilmesi gerekiyor" diyen Artan, yabancı cisim yutan çocuklarda umulmadık riskli sonuçlarla karşılaşabildiklerini vurguladı. Artan, "Tüm annelerin, bebek bakımıyla uğraşan yakınlarının bu konuda uyanık olmalarını rica ediyoruz" dedi.

"MARKASIZ ÜRÜNLERİN ZARARI DAHA BÜYÜK"

Çocukların, yabancı maddelere büyük ilgi gösterdiğini ve yuttuğunu hatırlatan Profesör Dr. Artan, çamaşır sodası, bulaşık makinesi deterjanı ve çamaşır sularının markasız olanlarının daha da zararlı olduğunu söyledi.
Artan, bunların kontrolsüz üretilmesi ve dozunun ayarlanamamış olmasının daha riskli sonuçlara yol açtığına işaret ederek, "Yemek borusunda oluşan yanıklar yaşam boyu süren sorunlara yol açıyor" diye konuştu.
Saat pili ve bulaşık makinesi deterjanının, mikroelektrik kontak yaratarak sindirim kanalı içindeki ıslak zarda ilerleyici, derin yanıklara yol açtığını vurgulayan Artan, bu maddelerin bebekler ve çocuklardan uzak tutulması gerektiğini sözlerine ekledi.

Haberin Devamı