Aytül Farquharson CEP TELEFONLARI KANSER YAPIYOR!
HABERİ PAYLAŞ

CEP TELEFONLARI KANSER YAPIYOR!

Haberin Devamı

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) cep telefonları hakkında son açıklamayı yaptığı 31 Mayıs’tan bu yana cep telefonunuzun her çalışında saatli bombaya bakıyormuş hissine kapılıyorsanız, yalnız değilsiniz. Dünya üzerinde milyarlarla ifade edilen sayıda cep telefonu abonesinden yüzbinlercesi sizinle aynı duyguları paylaşıyor şu anda. Dünya Sağlık Örgütü’nün Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı cep telefonlarından yayılan radyasyonun kanser yapabileceğini açıklamasıyla ortalık birbirine girdi. Kanserojen özelliği açısından cep telefonu kullanımı, artık kurşun, egzoz dumanı ve kloroform ile aynı kategoriye konuldu...

Şimdiye kadar tek tük çatlak sesin haricinde duyduğumuz, “Cep telefonu kanser yapmıyor” değil miydi? Hatta kısa süre önce Dünya Sağlık Örgütü’nün kendisi cep telefonu kullanımı ile kanser arasında hiçbir bağlantı olmadığını iddia etmedi mi?

Şimdi rüzgar tersinden esiyor... Cep telefonlarının etkisi üzerine yapılan araştırmalar arasında en kapsamlısı olan bu araştırmaya göre 10 seneden fazla cep telefonu kullanan kişilerde glioma (bir tip beyin tümörü) iki kat artış gösteriyor. Los Angeles Cedars-Sinai Tıp Merkezi Nöroloji Bölümü Başkanı Dr. Keith Black “Çevresel faktörlerden kaynaklanan sağlık problemleri 20 sene civarında bir maruz kalma sonucunda olumsuz etkilerini ortaya çıkarıyor” diyor. Esasen cep telefonlarından gelen radyasyonun mikrodalgalardan yayılan düşük güçte iyonize olmayan radyasyon olduğunu söyleyen Dr. Black’in yaklaşımı tüyler ürpertici türden: Mikrodalga yiyeceklerimizi pişiriyor, cep telefonları da beynimizi! Bu da demek oluyor ki; kanser beynimizde görülecek tek problem olmayabilir. Pişen bir beyinde hafıza problemleri, mantıklı düşünme problemleri kaçınılmaz olacaktır!

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre cep telefonlarını kullanma şekli son derece önemli. Cep telefonlarını kulağımıza yapıştırarak konuşmak, yayılan radyasyon miktarı çok küçük de olsa zararlı olabilir. O nedenle kulaklık kullanmak potansiyel zararı önleme açısından çok önemli diyor uzmanlar. Sadece Dünya Sağlık Örgütü değil, iPhone ve Blackberry üreticileri de müşterilerine telefonlarını vücutlarından uzakta tutmalarını tavsiye ediyor.

Bu araştırmalar ne kadar güvenilir?

Gerçeği gösterecek olan elbette çok uzun vadeli araştırmalar. Fakat henüz bu kapsamda yapılmış araştırma sayısı fazla değil. Çevresel etkilere bağlı olarak gelişen beyin kanserinin ortaya çıkması çok uzun zaman alıyor ve cep telefonunun çok yaygın olarak kullanılmasının tarihi o kadar da eski değil... Ancak tedbirli olmakta da yarar var. Özellikle söz konusu olan çocuklarımız ise! Çocuklarına cep telefonu kullandıran anne babaların bu konuda tutumlarını tekrar gözden geçirmeleri şart! Bilim adamları “Küçük yaşlarda çocukların kafatasları çok daha ince ve yumuşak oluyor. O nedenle radyasyon içeriye çok daha kolay ulaşıyor ve zarar verebiliyor. Üstelik küçük yaşlarda hücre bölünmesi çok daha büyük bir hızla gerçekleşiyor. Bu nedenle de çocuklarda radyasyonun etkisi çok daha büyük olacaktır” diyor!

Dünya Sağlık Örgütü’nün kanser yapan maddeler arasına almaya hazırlandığı, Amerikan Gıda ve İlaç Birliği FDA’nın çoktan bu listeye dahil ettiği cep telefonları konusunda eskisinden daha dikkatli olmamız gerektiği açık... Peki uzmanların korunma konusundaki tavsiyelerine bir kere daha göz atmak ister misiniz?

1. Cep telefonuyla mutlaka kulak cihazı kullanarak konuşun.
2. Cep telefonunda konuşmak yerine mesaj göndererek haberleşmeyi tercih edin.
3. Cep telefonları en fazla radyasyonu sinyal kulelerine bağlanmaya çalışırken yayıyor. O nedenle cep telefonu sinyallerinin zayıf olduğu kapalı bölge ve alanlarda cep telefonunuz bağlantı sağlayabilmek için çok daha fazla radyasyon yayıyor olacak, unutmayın. Bu nedenle özellikle asansörlerde, kırlık bayırlık yerlerde, kapalı binalarda fazla cep telefonu kullanmamaya özen gösterin.

( 05.06.2011 tarihli Pazar Postası'ndan alınmıştır.)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder