Dünya Çernobil küllerinden doğabilir

Çernobil küllerinden doğabilir

Paylaş
Çernobil küllerinden doğabilir

Rusya'da aşırı sıcaklar yüzünden çıkan yangınlarda 52 kişi hayatını kaybetti. Yangınlar bir türlü kontrol altına alınamıyor. Çıkan dumanlar nedeniyle hava trafiği aksıyor. Uzmanlar alevlerin Çernobil faciasının yaşandığı bölgede kalan radyoaktif madde birikimine ulaşıp yeni bir felakete yol açmasından çekiniyor

Uçaklar inemiyor

Haberin Devamı

Rusya’da 48 gündür süren orman yangınları bir türlü kontrol altına alınamıyor. Son 130 yılın en sıcak yazını yaşayan Rusya’da 194 bin hektarlık (116 futbol sahası büyüklüğündeki) alana yayılan yangınlarda 52 kişi öldü yüzlerce kişi yaralandı. Başkent Moskova’da görüş mesafesi 100 metreye kadar indiği için birçok uçak seferi iptal edildi. Dumanlar yeryüzünden 15 bin metre yükseldi.

Faciadan korkuluyor

Alevlerin Çernobil faciasından en fazla etkilenen bölgelere doğru ilerlemesi bilimadamlarını korkuttu. Bryanks bölgesinde 1986’daki Çernobil nükleer santrali faciasından kalan radyoaktif madde birikimi bulunuyor. Rusya Acil Durumlar Bakanı Sergey Saygu, “Duman ve küllerle birlikte gökyüzüne yükselen radyoaktif madde düşündüğümüzden daha kötü sonuçlar doğurabilir” şeklinde konuşup tehlikeye dikkat çekti.

Haberin Devamı

Buğday krizi kapıda

Bilimadamları ise yeni bir nükleer facia yaşanmasından çekindiklerini belirterek, “Yangın radyoaktif madde birikiminin bulunduğu bölgelere ulaşırsa, Çernobil küllerinden doğabilir” diyerek tehlikeye dikkat çektiler. Dünyanın tahıl ambarı olan Rusya’nın buğday ihracatını kuraklık yüzünden yasaklamasının dünya çapında bir gıda krizine neden olmasından da korkuluyor

İçten içe yanıyor

Rusya’daki yangınların kaynağının aşırı sıcaklar yüzünden kendiliğinden alev alan kurutulmuş bataklıklardaki torf (bataklık kömürü) olduğu tespit edildi. Torf yerin 50 metre derinine kadar inen tamamen çürümemiş organik bir madde tabakasıdır. Nem oranı belirli bir derecenin altına düştüğü zaman çürüme reaksiyonu devam ettiği için iç ısısı 600 dereceyi bularak içten içe yanmaya başlıyor.

Acı etkisi bitmedi

Ukrayna’nın Kiev kentindeki Çernobil Santrali’nin 4 numaralı reaktörü 26 Nisan 1986 günü patladı. Faciada, Hiroşima ve Nagasaki’ye atılan bombaların 100 katı kadar radyasyon havaya karıştı. Resmi açıklamalara göre kazada 31 kişi öldü. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ise kazada 4 bin kişinin öldüğünü bildirdi. Radyoaktif bulutlar, rüzgarın da etkisiyle Güney Afrika’ya kadar ulaştı. Türkiye’de de Trakya ve Karadeniz’de etkileri görüldü. Karadeniz’de kanser vakalarında artış yaşandı. Çernobil reaktörü uluslararası baskılar sonucu ancak 2000 yılında kapatılabildi.

Haberin Devamı