Gündem Çeşme aşkı Türkiye'yi saracak

Çeşme aşkı Türkiye'yi saracak

Paylaş
Çeşme aşkı Türkiye'yi saracak

Kış turizminde yeni bir atak başlattıklarını belirten Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, “Eğlenceden su sporlarına, kaplıcadan doğa turizmine kadar çok geniş bir yelpazede misafirlerini kendine aşık eden Çeşme’de 10 ay turizm yapacağız” diyor

Cemal Sevgi

Çeşme aşkı Türkiye'yi saracak


Kış turizminde yeni bir atak başlattıklarını belirten Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, “Eğlenceden su sporlarına, kaplıcadan doğa turizmine kadar çok geniş bir yelpazede misafirlerini kendine aşık eden Çeşme’de 10 ay turizm yapacağız” diyor.

Turizmi geliştirmek için fiziksel ve kültürel projelerle yatırımlarını tüm hızıyla sürdüren İzmir’in Çeşme Belediyesi, tanıtım alanında da önemli adımlar atıyor. Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç ile turizm konusunda yapılan çalışmaları ve gelecek planlarını konuştuk.

Çeşme neden bu kadar ilgi görüyor?

Mavinin her tonunu bulabileceğiniz birbirinden güzel koyları, denizin kıyısında kıvrılan altın rengindeki plajlarıyla huzur arayanlara hitap eden Çeşme; tarihi zenginlikleri, Osmanlı ve Rum imzasını harmanlayan cumbalı taş evleri, şifalı sıcak suları, eğlence yerleri, dünyanın en iyileri arasında bulunan sörf mekanlarıyla birbirinden farklı tatil seçeneklerini birarada sunuyor.

Turizm sezonunu uzatmak için neler yapıyorsunuz?

Türkiye’nin turizm vitrini olan Çeşme, dünya standartlarındaki otellerinin yanısıra çoğu taş yapılardan oluşan butik otelleriyle, son yıllarda yatak kapasitesini de popülaritesini de artırıyor. Çeşme Belediyesi olarak bu popülariteyi, ‘9 Durak 9 Deneyim’ kampanyamızla diğer mevsimlere de yaymaya çalışıyoruz. Çeşme, sadece bahar ve yaz aylarında değil sonbahar ve kışın da şehirden uzaklaşmak ve unutulmaz bir tatil yapmak isteyenler için cazibeli bir durak. Çeşme; kent merkezi, Alaçatı, Çiftlik, Dalyan, Germiyan, Ildırı, Ilıca, Ovacık ve Reisdere’de şimdiye kadar gizli kalmış güzelliklerini keşfedecek kaşifleri ağırlamaya hazır.
Bölgesel festivaller bu konuda çok önemli bir işlevi yerine getiriyor. Çeşme’nin 9 kültürel durağının her biri için o bölgelerin öz değerlerinden ilham alan özgün festivaller hazırladık. Hepsi de kendi çapında marka olma yolunda ilerliyor.

Çeşme’de kaç ay turizm yapılabilir?

Çeşme, Türkiye’nin en eski ve bilinen destinasyonlarından biri olmasına rağmen, hala bütün yönleriyle bilinmiyor. Coğrafi açıdan kolay ulaşılabilen Çeşme, 5 yıldızlı otellerin yanısıra çok sayıda butik oteli, kendine özgü mimarisi, zengin ve lezzetli mutfağı ile tam bir kültürel kavşak aslında. Eğlence ve gece hayatı sevenlerden doğa turizmine, eno turizmden (şarap turizmi) kaplıca turizmine ya da su sporlarına (yelken, rüzgar ve uçurtma sörfü) kadar çok geniş bir yelpazede hizmet verilen Çeşme’de turizm sezonunu en az 10 aya çıkarmayı hedefliyoruz. Bir festivaller ve deneyimler bölgesi potansiyeline sahip olan Çeşme, sadece bahar ve yaz aylarında değil sonbahar ve kış ayları boyunca da seyahat severler için çekici bir seçenek olmaya aday.

■ İlçenin termal su potansiyeli nedir?

Çeşme Yarımadası termal su kaynakları bakımından ülkemizin en zengin potansiyeline sahip bölgedir. Bazı otellerimizde şu anda termal su mevcut. Hazırladığımız projelerin başında termal sağlık ve kür merkezleri geliyor. Ilıca bölgemizde belediyemiz öz kaynakları ile projelendirdiğimiz 25 milyon lira yatırım bedeli olan bir tesis çalışması halen devam ediyor. Yine belediyemiz ortaklığındaki şirket ile Çeliktepe diye adlandırdığımız bölgede çok nitelikli, 75 milyon liralık bir yatırım öngörülen termal tesis projemiz de mevcut. Şifne bölgesinde bulunan belediyemizin bir tesisini de yenileme ve büyütme çalışmalarımız hızla devam ediyor.

“YATIRIMCI İLGİSİ HALA SÜRÜYOR”

■ Yazın su sıkıntısı olacak mı?

40 bin nüfuslu Çeşme’nin yazlık nüfusu 750 binlere çıktığından su ve altyapı konusunda sağlıklı hizmet sunmak için yatırımlar hızla devam ediyor. 2014 yılından sonra Bütünşehir kapsamına girdiğimiz için su ve kanal yenileme çalışmaları İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından sürdürülüyor. 2017 yılında yeni su hatları ve kanalizasyon çalışmaları planları var. Var olan kanalizasyon ve su hatlarında yenileme çalışmaları devam ediyor. Urla İçmeler’den Çeşme bölgesine 34 kilometre uzunluğunda 400 milimetre çapında borularla su aktarılacak. Aynı zamanda Germiyan Mahallesi’nde açılan 3 yeni kuyu devreye alınacak. Tüketimin yoğun olduğu dönemlerde kullanılacak bu su ilçenin su ihtiyacını karşılayacak.



■ Yatırımcı ilgisi sürüyor mu?

Çeşme Yarımadası, İzmir ilimiz ve ülkemiz için en iyi destinasyonlardan biri. Bu bağlamda hem planlanmış turizm bölgelerindeki yatırımlar hem de Çiftlik, Reisdere, Şifne, Alaçatı ve Merkez Ayasaranda planları devam ediyor. Belediye olarak bu plan çalışmalarını bakanlıklarla birlikte ve titizlikle gerçekleştiriyoruz. Çeşme, yat turizmi için de ülkemizin önemli bir destinasyonu. Şu anda 4 marinamız var; Merkez Marina, Dalyan Marina, Alaçatı Port Marina ve Altın Yunus Setur Marina. Ilıca ve Şifne’deki marina çalışmaları da sürüyor. Ülkemizde yaşanan sıkıntıların turizm sektörünü etkilememesi elbette mümkün değil. Ancak bizim bölgemiz için yatırımlarda herhangi bir değişiklik yok. Çeşme yerli ve yabancı yatırımcı için her zaman cazibesini koruyan bir merkez olmaya devam edecek.

■ Sit alanlarının yeniden belirlenmesi sorun yaratır mı?

Bu süreç tamamen bizim dışımızda yürütüldü. Yerel irade de çalışmanın içinde olmalıydı. Bizler de tamamlanan çalışmaları inceledik ve itiraz ettiğimiz noktaları, düzeltilmesi için ilettik. Değerlendirilip değerlendirilmeyeceğini bilmiyoruz. Kararlar kesinleştikten sonra Çeşme’nin yeni yapılaşma planı da ortaya çıkacak. İlçe merkezinde, Dalyan, Reisdere ve Alaçatı bölgelerinde inşaatlarda bir kısıtlama yok. Ama Çiftlik, Ildırı zaten kendi içerisinde arkeolojik sit, Şifne ile Germiyan’da bu kısıtlama söz konusu.


2019’da Çeşmeyi tanıyamayacaksınız



■ Gelecek kuşaklara nasıl bir Çeşme bırakmayı hayal ediyorsunuz?

Birincisi; doğası ve çevresiyle korunan bir Çeşme yaratmak. Turizmde devam eden planlar haricinde ben imara yer açmadım, açmam. İkincisi; rutin belediyecilik hizmetlerinin dışında yaşam kalitesini yükseltecek işler yapıyoruz. Kültürüyle, sanatıyla, ekonomik girdileriyle mevcut yapıya da zarar vermeden projeler üretiyoruz. Örneğin butik otelleri bu çerçevede ele alıyoruz. Çeşme’nin eksiği yok mudur? Tabii ki de vardır. Belediyecilik hizmeti Türkiye Cumhuriyeti kurulduğundan beri var. Belediyecilik hizmeti bitmez. Ancak bunun dışında üzerine bir şeyler koymaya çalışıyoruz. Çeşme’nin altyapısıyla ilgili sorunlar 2019 yılında bitecek. Yepyeni bir Çeşme ortaya çıkacak. Örneğin otogarın arkasına 50 milyon liraya bin 635 araçlık bir otopark yapacağız. İnsanlar buraya arabalarını park edecek, shuttle servislerle ister deniz kenarına, ister diğer yaşam alanlarına taşınacak. Böylece şehir merkezindeki trafik yükü de azalacak.

Festivaller kenti

Çeşme Belediyesi, turizmi deniz-kumgüneş üçgeninden kurtarmak ve sezonu uzatmak için ‘9 Durak 9 Deneyim’ tanıtım kampanyası başlattı. Çeşme’yi festivaller kentine dönüştüreceklerini belirten Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, “Dalyan Aşk Festivali, Germiyan Festivali, Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu Şenliği, Alaçatı Ot Festivali, Çeşme Uluslararası Klasik Müzik Festivali Ildırı Kültür ve Sanat Festivali ile Çeşme’nin yerel değerlerini turizm destinasyonu haline getiriyoruz” dedi. Böylece sakız koyunu, kopanisti peyniri, Çeşme kavunu, Germiyan ekmeği ve binbir çeşit otlarından oluşan yerel ve kültürel değerleri hem yaşattıklarını hem de turizmin bir parçası haline getirdiklerini belirten Dalgıç, “Bu festivaller giderek daha büyük bir ilgi görmeye başladı. Ilıca’dan Ata’ya Selam etkinliğini darbe girişimi nedeniyle erteledik. Reisdere ve Çiftlik’te de farklı organizasyonlara imza atmak için hazırlıklarımız sürüyor” diye konuştu.