Gündem Çetin Doğan'ın tutuklanmasına itiraz

Çetin Doğan'ın tutuklanmasına itiraz

Paylaş
Çetin Doğan'ın tutuklanmasına itiraz

Çetin Doğan'ın tutuklanmasına itiraz

Avukat Celal Ülger, müvekkilinin Süha Tanyeli ile aynı koğuşta kaldığını belirterek "Kendisi son derece iyi, dimdik ayakta. Kendisine güveniyor, TSK'nın yanlış bir şey yapmadığına inanıyor" dedi.

"Balyoz" soruşturması kapsamında cezaevine gönderilen 1. Ordu Eski Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın tutuklanmasına itiraz edildi.

1. Ordu Eski Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın avukatları Celal Ülgen, İsmail Tepecik, Hüseyin Ersöz, Barış Tepecik, Serkan Günel, Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne gelerek tutuklama kararını veren İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne 13 sayfalık itiraz dilekçesi sundu.

Çetin Doğan'ın 30 Ağustos 1995'te korgeneralliğe yükseltilmesi ve Genelkurmay Harekat Dairesi Başkanlığı'na atanmasının ardından tedirgin olan belli odak ve merkezler tarafından hedef haline getirildiğinin belirtildiği dilekçede, "Bu belli odak ve merkezlerim iftiraları ve ürettikleri asılsız ihbar mektupları müvekkilimizin şahsında tüm TSK'yı şaibe altında bırakmayı amaçlamıştır" denildi.

"UYDURMA VE MONTAJ"

Taraf gazetesinde yayınlanan Balyoz Harekat Planı'nın "vahim ve iğrenç savlarla dolu uydurma ve montaj olduğu"nun öne sürüldüğü dilekçede bu haberlerin Doğan hakkında kamuoyu yaratmak için silah olarak kullanıldığı kaydedildi. Planın bir belge ya da bir kanıt olarak kabul edilmesinin hukuken olanaksız olduğunun vurgulandığı dilekçede, "1. Ordu Komutanlığı'nın bir 'Balyoz Harekat Planı' bulunmamaktadır. İddia edilen planda Çetin Doğan'ın imzası bulunmamaktadır. Kopyalama ve yapıştırma biçiminde sansasyonel olaylarla takviyeli hayal ürünü bir planın belli bir merkezden 'balyoz' adı verilerek üretilmesi ve pazarlanması söz konusudur" ifadelerine yer verildi.

KOZMİK BÜRODA

Dilekçeye şöyle devam edildi: "5-7 Mart tarihleri arasında icra edilen 1. Ordu Seminerinde ele alınan planlar müzakere kayıtları, ses bantları, yapılan takdimler, takdim metinleri savcılığın elinde bulunmaktadır. Ülke savunmasında karşılaşılabilecek sorunların irdelenmesi ve çare üretilmesine yönelik bu plan seminerinde, yasal zemin dışına çıkılmamış, uydurma ve var olmayan bir balyoz planı tartışılmamıştır. Kozmik büroda bulunan çok gizli bilgilere nüfuz etmesini becerenler, iddia edildiği gibi 'Darbe planlarının tartışıldığı' bir seminer veya toplantı icra edilmiş olsaydı, bulunla ilgili bir kanıta da ulaşabilirlerdi. Böyle bir kanıt olmadığı gibi, seminere katılan 29 general 162 subayın hiçbiri de böyle bir darbe planının tartışıldığı yolunda ifade vermemiş, sadece mevcut planların tartışıldığı yolunda, ifadesine başvurulanlar beyanda bulunmuşlardır."

Doğan'ın savcılık ve mahkemede bütün sorulara açık ve net yanıtlar verdiğinin anlatıldığı dilekçede, bu nedenle ifadenin 6 saat sürdüğü kaydedildi. Doğan'ın korumalı askeri lojmanlarda kaldığının vurgulandığı dilekçede, "Müvekkilimizin kaçma tehlikesi olmadığı gibi kanıtları karartma tehlikesi yoktur. Müvekkilimiz 70 yaşındadır ve çeşitli sağlık sorunları vardır" denildi. Dilekçeye şöyle devam edildi: "Müvekkilimiz ile birlikte soruşturma kapsamında gözaltına alınan tüm sanıklar büyük bir haksızlık ve tertip ile karşı karşıyadır. Bu tertibin çıplak gözle görülmemesi olanaksızdır. Kozmik odadan 2003 yılı ya da sonrasında bilgi sızdırıldığı, kaçırıldığı ortadadır. Bu bilgiler baz alınarak üstüne yeni senaryolar ve iğrenç planlar eklenmiştir. Hem kozmik odadan bilgi sızdıranlar hem de bu eklemeleri yaparak müvekkilimiz ve diğer sanıkların mağdur olmalarına neden olanlar mutlaka bulunmalı ve cezalandırılmalıdır. TSK'da bu soruşturmayı ivedi biçimde yapmalı ve sorumluları basına açıklamalıdır"

AVUKATI: "KOZMİK ODADAN BİLGİ ÇALINDI"

Adliye çıkışında açıklama yapan Çetin Doğan'ın avukatı Celal Ülger, Kozmik Odadan 2003 yılında ya da sonrasında bilgi kaçırıldığı belirterek şunları söyledi; "Çetin Doğan'ın durumu son derece iyi. Dimdik ayakta. Kendisine güveniyor. TSK'nın yanlış bir şey yapmadığına inanıyor. Tek sıkıntı şu bir orgeneral hayatının büyük çoğunluğunu ülkesi için adamış, sıkıntılar çekmiş, bizler yatağımızda uyurken operasyonlara katılmış, bu operasyonlar askeri operasyonlardı. Bu kişiyi siz emeklilik döneminde tam dinleneceği eşiyle çocuklarıyla zaman geçireceği bir dönemde alıyorsunuz. Hiç gereği yokken dört duvar arasına koyuyorsunuz. Bunun hukuk ve insanlıkla bir bağı yoktur. Silivri Cezaevinde aynı soruşturma kapsamında tutuklanan Suha Tanyeri ile birlikte kalıyor"

Kozmik odadan belge çalınıp çalınmadığıyla ilgili iddialarının incelenmesi için dilekçe verdiklerini ifade eden Doğan, "Bu konuda suç duyurusunda bulunacağız. Bu kozmik odada bilgiyi sızdıran da bu bilgiler üzerine sahte Balyoz harekatıyla ilgili hayali ürünleri katan kişi aynı olmasa bile suçludur. Bir ülkede kendi uçağını düşürmek ve kendi camilerini bombalamak yönünde plan hazırlamak aşağılık bir davranıştır. Ama böyle olmadığı halde birilerine bu suçu atmak düzenler kurmak da daha büyük aşağılıktır" dedi.

Dilekçeyle birlikte verdikleri sağlık raporunun içeriği ile ilgili açıklama yapmayan Celal Ülger, "Sağlık gerekçesiyle değil suçsuz olduğu için serbest kalmasını istiyoruz" diye konuştu.