Gündem Çetin Emeç mezarı başında anıldı

Çetin Emeç mezarı başında anıldı

Paylaş
Çetin Emeç mezarı başında anıldı

Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Çetin Emeç, katledilişinin 21'inci yıldönümünde anılıyor

21 yıl önce suikast sonucu şehit edilen Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Çetin Emeç ile şoförü Sinan Ercan, Zincirlikuyu ve Karacaahmet mezarlıklarında düzenlenen törenlerle anıldı.

Haberin Devamı

Çetin Emeç'in Zincirlikuyu'daki kabri başındaki anma törenine eşi Bilge Emeç, oğlu Mehmet Emeç, kızı Mehveş Emeç Birol, damadı Özalp Birol, torunu Selin Birol, Star Haber Grup Başkanı Uğur Dündar, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu, Hürriyet Gazetesi Yazarı Doğan Hızlan, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç, Galatasaray Eğitim Vakfı Başkanı İnan Kıraç, gazeteci Uğur Mumcu'nun kızı Özge Mumcu ve Emeç ailesinin yakın dostları katıldı.

"GELDİĞİMİZ NOKTA İÇLER ACISI "

Emeç'in mezarı başında konuşan Star Haber Grup Başkanı Uğur Dündar, " Çetin Bey hain teröristlerin hedefi haline gelmiş, çok değerli bir Cumhuriyet aydınıydı. Atatürk ilkelerine ve Cumhuriyetin değerlerine yürekten bağlıydı; zaten kendisini şehit eden tetikçilerin, teröristlerin daha sonra, İran'da eğitim aldıkları ve o dönemde İran'ın rejim ihracına yönelik gayretlerinin önünde, en büyük engellerden biri olarak gazetecileri ve başta da Çetin Bey'i gördükleri gerçeği ortaya çıkmıştı. Tetikçiler yakalandılar; cezaevine atıldılar ama ne yazık ki bizim devletimiz bu tetikçileri yönlendirenlerden bugüne kadar hesap sorabilmiş değil " diye konuştu.

Dündar, tutuklanan gazetecilerle ilgili olarak ise, "Basın özgürlüğü açısından geldiğimiz nokta içler acısı. Çok değerli arkadaşlarımız, örneğin en son Nedim Şener, Ahmet Şık tutuklandılar. Sayın İçişleri Bakanımız ülkemizde basın özgürlüğünün Amerika'dan daha önde olduğunu söylüyor. Dileğimiz bir gün hakikaten Türkiye'nin Amerika'dan önde gelen bir basın özgürlüğüne sahip olması. Bunun bir ironi olarak kalmaması " dedi.

Haberin Devamı

'BU MESLEK DAHA İYİ YAPILIYOR DİYEMİYORUZ'

Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu ise, "Bir yıl daha geçtik. Merhum Çetin Emeç'in kabrine yine toplandık. Onun huzurunda bir kez daha kendimizle yüzleşeceğiz. Bir kere daha bir bilanço çıkaracağız ve hesap vereceğiz. Dilerdim ki daha iyi bir bilançoyla Çetin Bey'in huzuruna gelmiş olsaydım. Her anne baba bilir ki, çocukları evlatları onlardan daha iyi yetişsin diye yaşamak esastır. Yetinmek bir anne babanın lûgatında eksik bir kavramdır. Aynı şekilde, her usta çırağı kendisini geçsin ister. Ama bugün Çetin Bey'in huzurunda şunu söyleyemiyoruz.

Bu meslek o aramızdan ayrıldığı 21 yıl öncesine göre daha iyi yapılıyor diyemiyoruz. Daha serbest, daha özgür, daha onurlu yapılıyor diyemiyoruz. Bulunduğu yer bir şikayet makamı değil; yanlış anlamayın. O yüzden bu meslek için bedelini en ağır ödemiş, merhumun huzurunda şikayet etmiyorum.Bir temenniyi dile getiriyorum. Gelecek sene burada yeniden buluştuğumuzda Çetin Bey'e daha iyi bilanço sunmak istiyorum" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

TORUNU SELİN'DEN EMEÇ'E " SEVGİ BULUTU "

Çetin Emeç'in oğlu Mehmet Emeç de, " Benim kısa ve net olarak söylemek istediğim bugün ülkemizde terör ve faili meçhul cinayetlerin asıl hedefinin biz aileler ve kişiler olmadığı ve bunların toplum olduğu. Baktığınız zaman bizler ablam olsun, Özgür veya Özgeciğim olsun, Nükhet abla olsun, birçok insan babalarımızı beş boyutta içimizde yaşatabiliyoruz. Demek ki kaybeden toplum oluyor.Biz sadece birer buğusuz aynayız. Burada hedef toplumun bütünlüğü ve hedefi . Bizler sadece meşakkatli ayna görevini üstlenmişiz.Cevapları arayacak da toplum olmalıdır. Ama buradaki değerler bizim dinimizin bize gösterdiği, hoşgörü ve merhamet çerçevesi içinde, ve Ulu Önderimizin temellerini attığı hak özgürlük ve demokratik çerçeve içinde olmalıdır " diye konuştu.

Haberin Devamı

Emeç'in torunu Selin Birol ise, dedesini anlatan bir yazı okudu. Birol, " Küçüklüğümde hep geri geleceğini zannederdim ama şimdi artık büyüdüm ve maalesef gerçekleri biliyorum . Annem, babam, dayım, anneannem ve ben, biz hala çok üzgünüz. Çetin dedem çok çalışkan ve akıllı bir insanmış. Siz de onu unutmayın hep çok sevin. Hatta bazen benim yaptığım gibi ona kocaman bir sevgi bulutu bile gönderebilirsiniz" diyerek dedesi Çetin Emeç'e öpücük gönderdi. Küçük Selin ileride gazeteci olup olmayacağı sorusuna ise, " Ben ileride aslında hedefimiz dansa koymuştum ama gazeteci olursam da memnun olurum " dedi.

Haberin Devamı

Selin Birol, "Gazeteciler çok akıllı insanlar. Çünkü çok şey yazarlar. Uğur ağabey de, başka gazeteciler de, Çetin dedem de, çok başarılı gazeteciler. Burada olsaydık da olmasaydık da, Çetin dedem çok başarılı ve çok zeki, çok kibar ve çok yakışıklı giyinen, karakter olarak değil ama çok incecik zayıf görünen bir adamdı" diye konuştu.

"HUKUK KAYBOLDU; ADALET SUSTU"

Çetin Emeç'in anma törenine öldürülen gazeteci Uğur Mumcu'nun kızı Özge Mumcu da katıldı. Mumcu, Toplumsal Bellek Platformu adına bir basın açıklaması da yaparak, "21 yıl boyunca Emeç ailesine sadece tetikçiler gösterildi ve 21 yıl boyunca, onlarla da mahkemeler alay etti. Hukuk kayboldu; adalet sustu. Geniş ailemizin her bir bireyi tek tek " Mahkemelerde bizimle alay edildi " cümlesini kurmak zorunda bırakıldığı için, buradayız. Biz artık bu tür cinayetlerin her birinin insanlığa karşı işlenmiş suçlar kapsamına girmesi gerektiğini biliyoruz. Uygulamaya geçilmesi için, gerekli düzenlemelerin bir an önce yapılmasını bekliyoruz. Çetin Emeç cinayeti insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur.Kaleminin çizildiği yolda yaşama hakkı elinden alınan Emeç, toplumda gazeteciliğin ve inisiyatifin en yalın temsilcilerindendi " dedi. Konuşmaların ardından, Çetin Emeç ve aynı saldırıda hayatını kaybeden şoförü Sinan Ercan için dua edildi.

ÇETİN EMEÇ'İN ŞOFÖRÜ SİNAN ERCAN DA ANILDI

Emeç'le birlikte öldürülen şoförü Sinan Ercan için de bir anma töreni düzenlendi. Karacaahmet Mezarlığı'ndaki anma törenine Sinan Ercan'ın eşi Ayşe Ercan, ablası İlknur Yardım hazır bulundu. Törene, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu, Hürriyet Gazetesi yazarı Doğan Hızlan ile Ercan ailesinin yakınları katıldı. Ercan'ın eşi Ayşe Ercan, " 21 yıl geçti hiçbir zaman unutulmuyor.Kalbimiz onunla birlikte. Bu arada oğlumuz 28 yaşına girdi küçücüktü o vefat ettiği zaman. Hürriyet ailesi bizi hiçbir zaman yalnız bırakmadı her zaman kabir başında bizlerle birlikte oldular hepsine teşekkür ederim" diye konuştu.

BASIN KONSEYİ VE FEDERASYON'DAN AÇIKLAMA

Çetin Emeç'in 21 yıl önce şehit edilmesiyle ilgili Basın Konseyi ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu yazılı açıklama yaptı.

Basın Konseyi'nden yapılan açıklamada “Türk basınının simge isimlerinden Çetin Emeç’i katledilmesinin yirmi birinci yılında saygı ve özlemle anıyoruz" denildi.

Açıklamada, "Gerek gazetecilikteki barısıyla gerekse de meslek örgütlerindeki çalışmalarıyla gazetecilik mesleğini onurlandıran Çetin Emeç’in hain bir saldırıya uğrayarak şehit edilmesinin üzerinden yirmi bir yıl geçmiş olsa da, iletişim (ifade, basın) özgürlüğünün istenen standartlara yükseltilememiş olmasını büyük bir ayıp olarak görüyoruz. Çetin Emeç, Abdi İpekçi, Uğur Mumcu, Hrant Dink gibi seçkin gazetecilerin çizdikleri yolda yürüyen gazeteciler kamuoyunun bilgi edinme hakkına hizmet etmektedirler ve onlar var olduğu sürece Türkiye karanlığa gömülmeyecektir" ifadesi kullanıldı.

"TÜRK BASIN ŞEHİTLERİNİ SAYGIYLA ANIYORUZ"

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel'in yazılı açıklaması ise şöyle:

"Uğradığı silahlı saldırı sonucu 21 yıl önce katledilen Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni basın şehidimiz Çetin Emeç'i saygı ve özlemle anıyoruz. Yaşamı boyunca Türk basınına hizmet eden, yön veren, objektif ve ilkeli haberciliği savunan değerli meslek büyüğümüz Çetin Emeç, bedenen bizimle olmasa da öğretileri ile kuşaktan kuşağa yaşıyor, yaşayacaktır.

Gazeteciler olarak zor bir süreçten geçiyoruz. Bir tarafta “İleri Demokrasi" söylemleri diğer tarafta yazdıklarından, söylediklerinden dolayı tutuklanan, gözaltına alınan, tehdit edilen gazeteciler. Cezaevindeki gazeteci sayısının 63'e çıkmasını endişe ile izliyor, basın özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması için var gücümüzle mücadele ediyoruz. Geçmişte katledilerek susturulmaya çalışılan aydınlar, gazeteciler, bugün farklı yollarla susturulmaya çalışılıyor. Ancak halkın doğru bilgi edinme hakkı için çalışan gazeteciler, yöntemi ne olursa olsun, nereden ve kimden gelirse gelsin baskılara boyun eğmeden çağdaş, ileri düzey demokratik Türkiye hedefi doğrultusunda yazmaya devam edecektir.Çetin Emeç'siz geçen 21 yılın ülkemiz ve Türk basını için önemli bir kayıp olduğunu vurguluyor, Başta Çetin Emeç olmak üzere Türk basın şehitlerini saygıyla anıyoruz"

DHA