Yaşam Çetin Öner, hayatını kaybetti

Çetin Öner, hayatını kaybetti

Paylaş
Çetin Öner, hayatını kaybetti

Yazar-yönetmen Çetin Öner bu sabah yaşamını yitirdi. Öner, TRT'nin ilk yerli televizyon dizisi "Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz"ı yönetmişti

Yazar, tiyatrocu, yönetmen Çetin Öner, bu sabah hayatını kaybetti. Yazarı olduğu Can Yayınları'nın ölüm haberini duyurduğu Çetin Öner 73 yaşındaydı.

ÇETİN ÖNER KİMDİR?

Çetin Öner 1943 yılında doğdu. Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademesi Banka İşletmesi Bölümü'nden mezun olduktan sonra, 1963 yılında Ankara Sanat Tiyatrosu'na girdi. Burada, 40'tan fazla oyunda görev aldı.

3 yıl boyunca Tiyatro İşçileri Sendikası (TİSEN) Ankara Şube Başkanlığı görevinde bulundu.

1972-1973 yılları arasında Milliyet Gazetesi'nin Sanat Dergisi Ankara Temsilciliği'ni yürüttü.

Olay ve Barış gazetelerinde tiyatro eleştirileri yazdı.

TRT'NİN İLK YERLİ TV DİZİSİNİ YÖNETTİ
1973 yılında Ankara Sanat Tiyatrosu'nda (AST) sanat yönetmenliği görevinden ayrılarak, TRT'de prodüktör olarak göreve başladı. TRT'nin ilk yerli televizyon dizisi olan, Aziz Nesin'in yazdığı "Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz"ı yönetti. Birçok televizyon oyununda oynadı.

1972 yılında Yeni A dergisinde ilk öyküsü olan "Keklik"i yayınladı. 1975 yılında ise "Gülibik" adlı ilk çocuk kitabı yayınlandı.

"Gülibik", 1978 yılında Almanca'ya çevrilerek Almanya'da değişik yayınevlerince 5 kez basıldı ve Almanca konuşulan tüm ülkelerde okuma kitabı olarak okullara tavsiye edildi.

Ayrıca, Alman Devlet Televizyonu (ZDF) ve TRT ortak yapımı olarak filme çekildi. "Gülibik", T. C. Kültür Bakanlığı ve "Verlag An Der Ruhr" Yayınevi'nce prestij kitabı olarak yeniden basıldı.

Ulusal ve uluslararası birçok ödül kazanan Çetin Öner'in "Gülibik" dışında 3 çocuk kitabı daha ve bir romanı ile bir incelemesi bulunuyor.

Haberin Devamı