Gündem Ceviz gibi dolu hayvanları telef etti

Ceviz gibi dolu hayvanları telef etti

Paylaş
Ceviz gibi dolu hayvanları telef etti

Muğla'nın Seydikemer ilçesinde, gece yarısından sonra yağan ceviz büyüklüğündeki dolu nedeniyle yaklaşık bin dönüm cam sera ve içindeki ürünler zarar gördü, kümes hayvanları telef oldu. Kaymakam Muammer Köken, ilçenin afet bölgesi ilan edilmesini talep edeceklerini söyledi

Seydikemer’deki dolu yağışı, saat 01.00 sıralarında başladı. Yaklaşık 1.5 saat etkili yağış nedeniyle Karadere, Kumluova ve Hürriyet mahallelerindeki tarım alanları zarar gördü. Ceviz büyüklüğündeki dolu taneleri özellikle cam seralara zarar verdi. Seraların camları kırıldı, içindeki ürünler tamamen zarar gördü. Plastik seraların örtülerini de parçalayan dolu, meyve ağaçlarının dallarını kırdı.

HAYVANLAR TELEF OLDU

Dolu, üzeri açık kümeslerdeki hindi ve tavukların telef olmasına da neden oldu. Doludan kaçamayan pek çok kümes hayvanının telef olduğu bölgede, vatandaşlar dışarı çıkamadığı için müdahale edemedi.



Bölgedeki zararın boyutu, havanın aydınlanmasıyla sabah saatlerinde ortaya çıktı. Seraları gezen üreticiler, büyük çapta maddi kayıpları olduğunu söyledi. Bölgede inceleme yapan Seydikemer Kaymakamı Muammer Köken ve Belediye Başkanı Ak Partili Yakup Otgöz, vatandaşlara geçmiş olsun dileğinde bulundu. Kaymakam Köken, vatandaşlardan bilgi aldı, zarar tespiti yapılması için talimat verdi.

’AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMELİ’

Seydikemer’de doludan kaynaklı doğal felaket yaşandığını anlatan Kaymakam Köken, "İlçenin afet bölgesi ilan edilmesini talep edeceğiz. Bu kararı Bakanlar Kurulu verecek. Gerekli bilgileri ve notları alıyoruz. Yazışmaları hemen başlatacağız. İlk tespitlere göre 1000 dönüm cam seranın zarar gördüğünü belirledik. Tespit çalışmaları halen sürüyor. Cam seraların maliyetinin çok yüksek olduğunu biliyoruz. Vatandaşlarımızın zararını karşılamaya çalışacağız" dedi.

’DESTEK BEKLİYORUZ’

Üreticilerden Mehmet Öztürk ise dolunun şiddetli yağdığını, bu nedenle dışarı çıkamadıklarını vurguladı. Yağış nedeniyle seraların camlarının kırıldığını kaydeden Öztürk, "Şu anda seralara girme şansımız yok. Tavandan sürekli cam parçaları düşüyor. Her an ölüm tehlikesi var. Bu nedenle iş makineleri yardımıyla camları temizleyeceğiz" diye konuştu. Dolu nedeniyle seraları zarar gören Ayşen Güçlü de devletten maddi destek beklediklerini belirtti.

Ergün TOS/ SEYDİKEMER(Muğla), (DHA)