Ekonomi Çevreci Boeing'ten ilk uçuş

Çevreci Boeing'ten ilk uçuş

Paylaş
Çevreci Boeing'ten ilk uçuş

Boeing'in gövdesi tamamen plastik bazlı kompozitten imal edilen yeni yolcu uçağı 787 Dreamliner, ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi

Seattle yakınlarındaki Everett tesislerinde yapılan uçuşta, 787’nin temel uçuş sistemleri denendi. Test pilotları Mike Carriker ve Randy Neville tarafından gerçekleştirilen 2 saatlik uçuştan sonra 787 Everett’e indi.

Yaklaşık 2 yıl gecikme yaşanan projede testlerin ve sertifikasyon sürecinin tamamlanmasından sonra ilk teslimatın Japon ANA Havayolları’na gelecek yıl sonunda yapılması planlanıyor.

840 SİPARİŞ ALDI


Boeing’in 1997’de uçan 777 modelinden sonra geliştirdiği ilk yeni nesil yolcu uçağı olan 787, proje aşamasında dünyanın en iyi satan yolcu uçaklarından biri oldu. Projenin başladığı 2005’ten bu yana toplam 840 adetlik sipariş alındı.

Japon katana kılıcına benzetilen kanatlar uçağın hem düşük süratlerde havada rahatlıkla tutunmasını, hem de seyir sırasında yüksek hızla uçmasını sağlıyor.

3 AYRI MODELİ BULUNUYOR


Boeing, yeni uçağı 787’yi üç farklı modelde imal edecek. Bunlardan 787-3, orta menzilli uçuşlarda kullanılacak. Üç sınıfta yolcu kapasitesi 330 olacak. Diğer modeller 787-8 ve 787-9 ise daha uzun uçuşlar için imal edildi.

787-8, yolcu doluluğunun daha düşük olduğu hatlarda, 787-9 ise 290’a kadar çıkan koltuk kapasitesi ile yüksek doluluğa sahip hatlarda kullanılacak.

ÇEVREYİ ÇOK DAHA AZ KİRLETECEK


Uçakta General Electric imalatı GEnx ve Rolls Royce’un Trent 1000 motorları kullanılabiliyor. Yüksek verimlilik sağlayan motorlar çevreyi daha az kirletirken yakıt sarfiyat oranları da yüzde 20 daha düşük.

Motor çıkışlarındaki diagonal metal kesimleri de sesi yayarak çıkardığı için daha sessiz uçuş imkanı sunuyor. Boeing’in hedefi, 787’yi dünyanın en çevreci uçağı yapabilmek.

Haberin Devamı