Hayvanlar - Çevre Çevreyle ilgili korkutan rapor: Ölümcül sıcaklar artacak
Paylaş
Çevreyle ilgili korkutan rapor: Ölümcül sıcaklar artacak

Nature Climate Change dergisinde yayınlanan rapora göre, gerekli tedbirlerin alınmaması halinde ölümcül sıcakların artacağı bildirildi

Dünyadaki nüfus artışıyla birlikte oluşacak beslenme sorununun yanı sıra küresel ısınmayla meydana gelecek kuraklıklar ile ölümcül aşırı sıcaklardan etkilenecek bölgelerin sayısının da artacağı belirtildi. Yayınlanan rapora göre, küresel ısınmaya karşı önlem alınmaması durumunda aşırı sıcaklardan zarar görecek insanların sayısı da artacak.

AŞIRI SICAK DALGALARI


Araştırmaya göre, 2100 yılına ulaşıldığında dünyadaki nüfusun üçte ikisi yılda en az 20 gün aşırı sıcak dalgalarıyla karşı karşıya kalacak.

2003 yılında Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde çoğunluğu yaşlı 70 bin kişinin, 2010 yılında Moskova’daki sıcaklardan 10 bin kişinin hayatını kaybettiği sıcaklık dalgalarının incelendiği raporda, 1980-2014 yılları arasında tüm dünyada 783 aşırı sıcaklık dalgasının yaşanmasına dikkat çekildi.

'ÖLÜMCÜL KONUMA GELECEK'


Küresel ısınmaya neden olarak sera etkili gazların kullanımındaki artış gösterilirken, bu tür gazların azaltılamaması halinde bu sıcaklık dalgalarının her geçen yıl artacağı kaydedildi.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından küresel ısınmada hedeflenen oluşumun 1880 yılına oranla 2 derecede kalmış olması halinde dahi 2100 yılında her iki kişiden birinin aşırı sıcak havadan etkileneceği kaydediliyor. Nüfus artışıyla birlikte devam eden çarpık kentleşmeler ve hava kirlenmesinden dolayı sıcaklık dalgaları ölümcül konuma gelecek. Avrupa’nın belli başlı ülkeleri, 2030 veya en geç 2040 yılında mazot ve benzin gibi hava kirletici yakıt türlerini otomobillerde kullanmayı yasaklayacağını duyurdu.

(Tansu Sarıtaylı /İHA)

Haberin Devamı