Gündem Çeyiz yardımını 35 bin lira biriktiren alacak

Çeyiz yardımını 35 bin lira biriktiren alacak

Paylaş
Çeyiz yardımını 35 bin lira biriktiren alacak

Aile Paketi'nin bazı hükümlerini de içeren torba yasa teklifinin görüşmelerinde, 'çeyiz' desteğinin ayrıntıları belli oldu. Buna göre, desteği alabilmek için 30-35 liralık birikim gerekiyor

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Milli eğitim Bakanlığı’na 47 bin öğretmen kadrosu ihdası ve Aile Paketi’nin bazı hükümlerini de içeren torba yasa teklifi görüşüldü.

'Çeyiz hesaplarına devlet katkısı'nı düzenleyen maddenin ayrıntılarını, Hazine Müsteşarlığı Kamu Finansmanı Genel Müdürü Taşkın Temiz verdi.

Yılda yaklaşık 800 bin kişinin evlendiğini belirten Temiz, “Bu bir yardım projesi. Şartı da bankaya hesap açmak. 5 bin lirayı almak için 30-35 bin lira mevduatı biriktirmek gerekecek. Dünyada da böyle bir model yok” dedi.

Mevduat sisteminde kalma süresinin, Bakanlar Kurulu’nca belirleneceğini, ancak bunun 2-3 yıl olabileceğini belirten Temiz, sistemde kalma süresine göre ödemede farklılaşma olacağını belirtti. Temiz, “3 yıl kalana yüzde 10, daha uzun kalana yüzde 12” olabilir ifadesini kullandı.

KEY hesabı benzetmesi için, “KEY hesapları devlet için tecrübeydi. Buna benzememesi için çalışıyoruz” diyen Temiz, gelir durumuna göre destekte farklılaştırma yoluna gidilip gidilmeyeceği yolundaki soruya da, “Ayrışma yapmayacağız herkes başvurabilir” karşılığını verdi.

RENKLİ TARTIŞMALAR

CHP’li Müslim Sarı, erken evlenmeyi teşvik için böyle bir destek sisteminin dünyada örneği olup olmadığını sorarken, Sarı’ya CHP’li İzzet Çetin, “Tanzanya’da vardır, muz cumhuriyetinde vardır” karşılığını verdi. Düzenlemenin asıl amacının tasarrufu teşvik olduğunu savunan Çetin, “Geçmişte KEY hesapları vardı, bu da devletin vatandaşını dolandırması için bir tuzak hesap” ifadesini kullandı.

Çetin’in sözlerine, hükümeti temsilen toplantıya katılan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Devlet dolandırmaz!” diyerek itiraz etti. Çetin, 27 yaş olarak belirlenen üst ve alt sınırın da net ifade edilmesini isterken, “Aksi takdirde çocuk evliliklerine destek ödemesi Türkiye’yi dünyaya rezil eder” dedi.

Teklifteki hükümlerin Başbakan’ın kamuoyuna yaptığı açıklamanın çok gerisinde olduğunu da savunan Çetin’in, “Belli makamlardaki abisi, onu refüze etmek isteyebilir ama siz refüze etmeyin, sahip çıkın Başbakanınıza. O bizim de Başbakanımız, üzülüyoruz” sözleri Ak Partili vekilleri güldürdü.

Eroğlu da eleştirilere karşılık, “İki şey yapmak istiyoruz; kişi erken evlensin ve biz de bu kişiye destek verelim. 5 bin liralık desteği, Bakanlar Kurulu 3 katına kadar artırabilecek. Yani 15 bin TL’ye kadar destek verilebilecek” dedi.

Türkiye’de evlilik yaşının giderek arttığını ifade eden Eroğlu, “Kızlar hala bekar. ‘Bize babalık yapmadınız, 30-40 yaşına geldim’ diyenler var. Vatandaşlar 27 yaşına gelmeden evlensin diye açılım yapıyoruz” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı