Gündem Ceylanpınar'da eğitime savaş darbesi

Ceylanpınar'da eğitime savaş darbesi

Paylaş
Ceylanpınar'da eğitime savaş darbesi

Suriye'deki iç savaşın yarattığı korkuyu Türkiye'de en çok hisseden bölge Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesi oldu. Sınırı aşan serseri kurşunlar nedeni ile 5 kişinin öldüğü ilçede eğitim büyük sekteye uğradı. Çatışmalar nedeniyle bugüne kadar eğitim yaklaşık 3 hafta kesintiye uğrarken ilçede öğretmen ve öğrencilerin psikolojisi yanıbaşlarındaki savaştan olumsuz etkileniyor

Ülkedeki muhaliflerin Beşar Esad yönetimine karşı ayaklanmasının ardından Suriye'de ortaya çıkan iç savaştan kaçanların büyük bölümü aralarında Türkiye'nin de bulunduğu komşu ülkelere sığınmıştı. Ancak Suriye'deki iç savaşın Türkiye'ye etkisi bununla sınırlı kalmadı. Komşudaki iç savaş Türkiye'nin Suriye sınırında yer alan bölgelerinde günlük yaşamı felce uğrattı. Bu bölgelerin başında yeralan ise Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesi oldu. Suriye'nin Rasulayn kasabasında 16 Temmuz 2013'te başlayan ve aralıklarla devam eden çatışamalar sırasında sınırı aşan mermiler Ceylanpınar'da yaşayan 5 kişinin ölümüne neden oldu. Son olarak önceki gece, 15 yaşındaki Sevgi Ergül evinin duvarına isabet eden havan mermisi yüzünden ağır yaralandı.

Haberin Devamı

DERS ÜCRETLERİNİ ALAMADILAR

Ceylanpınar'da savaştan en çok etkilenen konulardan biri de çatışmaların yarattığı tedirginlik yüzünden sık sık kesintiye uğrayan eğitim oldu. 23 bin 290 öğrencinin eğitim gördüğü ilçedeki 86 okulda 8 Kasım 2012'den bu yana eğitime 14 gün ara verildi. 2012-2013 Eğitim ve Öğretim Yılı'nda Milli Eğitim'in kararı ile 8 Hafta boyunca cumartesi günleri okullarda telafi dersleri verilse de yaşadıkları korku öğrencilerin konsantrasyon ve başarılarını olumsuz etkiledi. 756 kadrolu öğretmenin görev yaptığı ilçedeki 250 ücretli öğretmen ise kesintiye uğrayan eğitim nedeni ile ders ücretlerini almakta güçlük yaşadı.

'BU ŞARTLARDA EĞİTİM OLMAZ'

Ceylanpınar'da görev yapan Eğitim Bir-Sen, Eğitim-Sen ve Türk Eğitim-Sen üyesi 100 öğretmen bir araya gelerek, çatışmalar nedeni ile yaşadıkları huzursuzluğu dile getirdi. Eğitimde yaşanan kesintiler nedeni ile yetkilileri protesto eden öğretmenler adına konuşun Diyadin Özdemir, "Yanı başımızda savaşın oluşturduğu dehşet ve güvensizlikten dolayı geceleri uyuyamamaktayız. Bugün Ceylanpınar’da tarafı olmadığımız bir savaşın ortasında kalmış durumdayız. Sınır ötesinde, ne zaman silah sesleri şiddetlenmişse o gün Ceylanpınar’da ya birilerinin evi yıkılmış ya birileri yaralanmış ya da öldürülmüştür. Bu şartlarda, böyle bir psikolojiyle hiç kimseye eğitim veremezsiniz" dedi.

Haberin Devamı