Gündem Ceza aldıran eylemi tekrarladılar

Ceza aldıran eylemi tekrarladılar

Paylaş
Ceza aldıran eylemi tekrarladılar

Başbakan'ın ziyareti sırasında yaptıkları eylem için 15 ay tecilli hapis alan İTÜ'lü öğrenciler, 400 kişilik bir grupla aynı eylemi bugün yine yaptı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı İTÜ 2008 akademik yılı açılış töreni öncesi yaptıkları eylem sırasında gözaltına alınan 18 öğrenciye hapis cezası verilmesi protesto edildi. 18 öğrenci, arkadaşlarının desteğini alarak bugün aynı eylemi tekrarladı. İTÜ Maslak Kampüsü'nde yemekhanede toplanan öğrenciler, ceza almalarına gerekçe olan eylemlerinde yaptıkları gibi Süleyman Demirel Kültür Merkezi'ne kadar sloganlarla yürüdü.

Haberin Devamı

İstanbul Teknik Üniversitesi'nde (İTÜ) 18 öğrencinin hapis cezasına çarptırılmasını protesto eden yaklaşık 400 kişi yağışlı havaya rağmen, Maslak Kampüsü'nde yürüyüş yaptı.

Öğrencilere, aileleri, İTÜ Öğretim üyeleri ile sanatçılar Tolga ve Pınar Sağ çifti de destek verdi. İTÜ Maslak Kampüsünde yemekhanede toplanan öğrenciler, verilen hapis cezalarını protesto etmek için öğrencileri yürüyüş yapmaya davet etti.

Yürüyüşten önce hapis cezası alan öğrencilerden bazıları gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ceza alan öğrencilerden Ersin Kiriş, o gün başbakan Erdoğan'ın konuşma yaptığı salona alınmadıklarını söyleyerek, "Biz de dışarıda basın açıklaması yaptık. Daha basın açıklaması bitmeden bize müdahale edildi. Hakkımızda dava açıldı. 1 yıl 3 ay ceza aldık" şeklinde konuştu. Herhangi bir taşkınlık yapmadıklarını belirten Kiriş, " Bugün olduğu gibi yemekhaneden Süleyman Demirel Kültür Merkezi'ne yürümüştük" diye konuştu.

Haberin Devamı

ANNESİ DE YANINDAYDI

Yine ceza alan öğrencilerden Neval Kösedağı da aldıkları hapis cezasına çok şaşırdıklarını belirterek, " Çok şaşırdık. Avukatlarımızla görüştük. Temyize gidilemediğini öğrendik. Bundan sonra geri adım atmayacağız. Bugün başbakan gelse aynı şeyi yapacağız. İnşaatlarda çalışırken ölen arkadaşlarımızı tanıyoruz. Bize düşen görev bunun hesabını sormak" diye konuştu.

Anne Ferdane Kösedağ da kızına destek vererek, bugün gerçekleştirilen protesto yürüyüşüne katıldı. Anne Kösedağ, bir konuşma da yaparak, " Hepsinin annesiyim. Çok şaşkınım, korkuyorum. Bu nasıl bir ceza, bu çocuklar ne yapmıştır?" diye sordu.

ÖĞRETİM ÜYELERİ DE DESTEK VERDİ

20 öğretim üyesi adına öğrencilere destek veren ve yürüyüşe katılan İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Erzan, " Düşünce ifadesi demokratik bir haktır. Bu üniversiteler için olmazsa olmazsa bir koşuldur" şeklinde konuştu.

Bildiri dağıtan ve yemekhane girişene dev bir protesto pankartı asan öğrenciler, saat 12:30'da yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında sık sık, Ak Parti ve Başbakan Erdoğan aleyhinde slogan atıldı. 2008 yılında akademik yıl açılış töreninin yapıldığı Süleyman Demirel Kültür Merkezi'ne ulaşan öğrenciler burada da basın açıklaması yaptıktan sonra dağıldı.

Haberin Devamı

Bu arada İTÜ Rektörünün de öğrencilerin ceza almasında dolayı hayli üzgün olduğu ve okul yönetimi olarak öğrencilerin yanında olduklarını söylediği öğrenildi.

Özgür ALTUNCU - İSTANBUL DHA