Gündem Cezalar kadın cinayetlerini teşvik mi ediyor?

Cezalar kadın cinayetlerini teşvik mi ediyor?

Paylaş
Cezalar kadın cinayetlerini teşvik mi ediyor?

Münevver Karabulut davasının avukatı Rezan Epözdemir posta.com.tr'nin sorularını yanıtladı

Posta.com.tr/ÖZEL

Haberin Devamı

Bugüne kadar kadın cinayeti ve şiddet davalarında 74 dosyaya sosyal sorumluluk projesi olarak bakan Epözdemir, süreci, kadın cinayetlerinde kanunlardaki eksikleri ve önerileri anlattı.

Adım adım dava süreci

Gizlilik kararı verilen Özgecan Aslan cinayetinde, ilk olarak Adli Tıp’tan otopsi sonucu ile birlikte biyolojik inceleme raporu gelecek.

Savcı iddianameyi hazırlayacak. Dava Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Dava Münevver Karabulut davasıyla benzerlik taşıyor mu?

Öncelikle Özgecan cinayetinde Münevver Karabulut davası gibi çok kompleks bir dava yok. Orada çok fazla görgü tanığı birçok soru işareti gibi durumlar varken bu cinayette böyle bir durum gözükmüyor. Bu davada zaten suçlular suçlarını ikrar ediyor. Dolayısıyla ilk celsenin sonunda savcılık mütaala verebilecek durumda.

Haberin Devamı

Zanlılar ne kadar ceza alacak?

Burada önemli olan Suphi Altındöken'in babası Necmettin Altındöken'in ve arkadaşının bu cinayetteki rollerinin tespiti.

Cinayet işlendikten sonra yakılma işleminde mi olaya müdahil oldular yoksa cinayeti birlikte mi işlediler bunun tespiti önemli. Eğer etmedilerse 6 aydan 5 yıla kadar yargılanacaklar ve en az 5 yıl ceza alacaklar.

Suphi ise her halükarda ağırlaştırılmış müebbet alacak. Hiçbir şekilde pişmanlık ve iyi halden ceza-i indirim alması mümkün görünmüyor, çünkü kamu vicdanını etkileyen ve toplumun beklentisini de karşılaması gereken bir dava.

Cezalar cinayetlere teşvik mi ediyor?

Türk Ceza Kanunu'nda kadına şiddet ve kadın cinayetleriyle ilgili Haksız Tahrik müessesesini Rezan Epözdemir uygun bulmadığını açıkladı.

Erkekler bu şekilde ' Beni aldattı öldürdüm' , 'Onurumu kıracak şekilde konuştu öldürdüm' gibi bahanelerin arkasına sığınarak rahatlıkla cinayet işleyebiliyor.

Haksız Tahrik'ten yararlanınca cezaları 12 yıla kadar düşüyor buna iyi hal de eklenince 10 yıla düşüyor ve bunun da hapishanede geçen süresi 6 yıla kadar iniyor.

Bu durum uygulamada çok ciddi problem oluşturuyor.

Erkekler bu şekilde kasten cinayete rağmen 6 yıl gibi kısa bir sürede cezalarını çekmiş oluyor.

Haberin Devamı

Eren Yetişkin

Twitter: @yetiskineren1