Dünya Che, Çekoslovakya'da gizlenmiş

Che, Çekoslovakya'da gizlenmiş

Paylaş
Che, Çekoslovakya'da gizlenmiş

Kübalı devrimci Ernesto "Che" Guevara'nın (1928-1967), sahte bir kimlikle 1966 yılında 5 ay kadar Çekoslovakya'da gizlendiği ortaya çıktı

Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’da yayımlanan Dnes gazetesindeki haberde, bir arşiv çalışması sonucunda, Che’nin sakalsız ve saçları kazınmış halde mart ile temmuz ayları arasında o zamanlar hâlâ Çekoslovakya olarak anılan ülkenin istihbarat servisleri tarafından kendisine tahsis edilen, Prag’ın 25 kilometre güneydoğusundaki Ladvi’de bir villada kaldığının anlaşıldığı belirtildi.

Ünlü devrimcinin bu villada Tania olarak tanınan Alman kız arkadaşı Tamara Bunke ve birçok arkadaşıyla yaşadığı ve Kongo’da kaldığı sıralarda yakalandığı astım hastalığıyla ilgili tedavi aldığı da belirtilen haberde, komşu köy Kamenice’nin Belediye Başkanı Yardımcısı Jiri Cesal’in, "Yerel halk Kübalıları hatırlıyor" dediği kaydedildi.

Haberde, 19 Temmuz 1966’da Ramon Benitez adına düzenlenmiş bir Uruguay pasaportuyla Çekoslovakya’dan ayrılan Che’nin Moskova üzerinden Küba’nın başkenti Havana’ya döndüğü belirtildi.

Guevara, bu tarihten sonra Bolivya’daki gerilla hareketini (1966-1967) organize etmiş ve 9 Ekim 1967’de öldürülmüştü. Prag Askeri Tarih Enstitütünden Prokop Tomek de, "Guevara’nın Çekoslovakya’daki günlerine ilişkin ipuçları ile tanıklıklar mevcut, ama kanıtlayıcı nitelikte bir belge yok" diyor.

Haberin Devamı