Beden Sağlığı Check-up yaptırmıyoruz ama kanserden korkuyoruz

Check-up yaptırmıyoruz ama kanserden korkuyoruz

Paylaş
Check-up yaptırmıyoruz ama kanserden korkuyoruz

Yapılan bir sağlık araştırması, Türk halkının sağlığına bakış açısını ortaya koydu. Araştırmaya göre, toplumun yüzde 73'ü check-up yaptırmıyor ancak erken teşhisin çok önemli olduğu kanser, en çok korkulan hastalıkların başında geliyor

Aksigorta’nın Yöntem Araştırma’ya Şubat ayında yaptırdığı CATI (Bilgisayar Destekli Telefon Anketi) yöntemi ile İstanbul, Ankara, Adana, İzmir, Bursa, Kayseri, Malatya, Samsun, Erzurum, Tekirdağ, Diyarbakır ve Trabzon’da yaşayan, kotalı örneklem yöntemi kullanılarak belirlenen 18 – 50 yaş grubuna dahil Türkiye kent nüfusu temsili toplam 808 kişi ile ağırlık kullanılmadan gerçekleştirilen araştırmaya göre, toplumumuzda yalnızca her dört kişiden biri check-up yaptırıyor.

CHECK-UP YAPTIRMIYORUZ AMA...

Araştırmaya göre, check-up yaptırmayanların yüzde 51’i gerek görmediği için yaptırmadığını belirtirken yüzde 18’i vakit ayıramadığından bahsediyor. Yüzde 14 ise check-up yaptırmak için yeterince sağlıklı olduğunu düşünüyor. Erkeklerde check-up yaptırma düzeyi yüzde 33 iken kadınlardaki düzey yüzde 21. Hastalıkların erken teşhisinde çok önemli bir adım olan check-up yaptırmayanların düzeyi yüzde 73 iken kanser gibi erken teşhisin çok önemli olduğu bir hastalıksa Türk halkının en çok korktuğu hastalıkların başında geliyor. Araştırmaya katılanların yüzde 77’si kansere yakalanmaktan korktuklarını belirtirken kanseri felç olmak (yüzde 22) ve kalp krizi geçirmek (yüzde 18) büyük farkla takip ediyor.

Haberin Devamı



TÜRK HALKI ESTETİK OPERASYONA KARŞI DEĞİL

Araştırmaya katılanların yüzde 70’i estetik operasyona karşı olmadığını belirtirken bu gruptaki her dört kişiden biri bir gün kendisinin de estetik operasyon yaptırabileceğini belirtiyor. Türkiye’deki 30 yaş altı nüfus estetik operasyonlara daha olumlu bakıyor. Estetik operasyon yaptırmak isteyenler arasında yüzde 36 burnundan memnun değil. Karın gerdirme ve saç ektirme de burun ameliyatlarının ardından geliyor.

GÖZLERİMİZE VE DİŞLERİMİZE YETERİ KADAR İYİ BAKMIYORUZ

Aksigorta’nın yaptırdığı araştırmada ilgi çeken diğer iki başlık da göz ve diş sağlığı. 18 – 50 yaş nüfusun yüzde 21’i şimdiye kadar hiç göz muayenesi yaptırmamış. Türkiye’de her dört kişiden biri gözlük kullanıyor. Ortalama 26 yaşında gözlük kullanılmaya başlanıyor.

Haberin Devamı

Dişçi korkusu hâlâ devam ediyor. Araştırmaya katılanların yüzde 21’i dişçiden korktuğunu belirtiyor. Bu düzey kadınlarda yüzde 26 iken erkeklerde yüzde 16’ya düşüyor. Türkiye’de yaşayan hemen hemen herkes diş ağrısı çekiyor. Nüfusun yüzde 38’i düzenli olarak muayene yaptırmıyor. Bu eğilim yaş ilerledikçe düşüyor.