Siyaset CHP: 1 Mayıs'ta Taksim'e yürüyeceğiz
Paylaş
CHP: 1 Mayıs'ta Taksim'e yürüyeceğiz

CHP İstanbul İl Teşkilatı 1 Mayıs'ta Taksim yasağı'na karşı bir açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Her türlü baskıya ve yasaklamaya rağmen 1 Mayıs günü, saat 10.00'da Beşiktaş Meydanı'nda buluşup Taksim'e yürüyeceğiz."

CHP İstanbul İl Başkanlığı, Valiliğin yarın sabah saat 06.00'dan itibaren kentin belirli yerlerinde toplu ulaşımda getirdiği kısıtlamalara tepki gösterdi. İl Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, AK Parti iktidarının 2011 yılında 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanması gerektiğini davullarla zurnalarla ilan ettiğini, bugün ise Taksim'i işçilere kapatma kararında ısrarla direndiği belirtildi. 1 Mayıs 2011'de Taksim'de yapılan kutlamaların barışçı bir ortamda gerçekleştirildiği ve en küçük bir taşkınlık meydana gelmediği vurgulanan açıklamada, "AKP iktidarı, yasakçı tavrıyla toplumsal kutuplaşmayı derinleştirerek şiddeti körüklemeyi hedeflemektedir" denildi.

Haberin Devamı

Açıklamada, şu görüşlere yer verildi. "1 Mayıs'ta işçilerin kent yaşamını sıkıntıya sokacağını öne sürerek şehirde olağanüstü hal ilan eden iktidarın bu tutumu hukuk dışıdır. İstanbul'da 1 Mayıs nedeniyle vapur, metrobüs, otobüs ve tramvay seferlerinin iptal edilmesi, ileri demokrasiden söz eden iktidarın hakiki yüzü olan yasakçı ve baskıcı siyaset anlayışını göstermiştir. AİHM kararları da açıkça ortaya koymaktadır ki; her vatandaş şiddet eylemlerine başvurmadığı takdirde istediği alanda anma ve kutlama yapabilme özgürlüğüne sahiptir.

1 Mayıs İşçi Bayramı anmalarının ve kutlamalarının adresi de Taksim Meydanı'dır. Bu tarihsel gerçeklik, yüzbinlerce üyesi bulunan emek örgütlerinin ortak kararının arkasındaki en büyük dayanaktır. Geçtiğimiz yıl Taksim'de devam eden meydan projesi nedeniyle vatandaşların çukurlara düşüp yaralanabileceğini gerekçe göstererek Taksim'i kapatan AKP iktidarı, kentin birçok noktasında vatandaşların biber gazıyla yaralanmasına kendisi sebep olmuştur.

Haberin Devamı

Bu yıl da Taksim'de yapılacak kutlamalarda terör örgütlerinin provokasyon yaratabileceği yönündeki iddialarla Taksim Meydanı halka kapatılmak istenmektedir. Daha önce de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında yapılması planlanan yürüyüş, radikal gruplar tarafından provoke edileceği iddia edilerek yasaklanmıştı.

Türkiye, istihbaratlarla yönetilmek istenen bir devlet mantığına mahkûm edilemez." Açıklamada, CHP İl Örgütü'nün, her türlü baskıya ve yasaklamaya rağmen, 1 Mayıs günü saat 10.00'da Beşiktaş Meydanı'nda buluşup Taksim'e yürüyeceği ifade edildi.

DHA