Gündem CHP, AİHM'e gidiyor

CHP, AİHM'e gidiyor

Paylaş
CHP, AİHM'e gidiyor

CHP, referandum sonuçlarını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi(AİHM)'ne taşıyor

CHP MYK toplantısının ardından açıklama yapan Selin Sayek Böke, referandum sonuçları için AİHM'e gideceklerini söyledi

CHP Sözcüsü Selin Sayek Böke, CHP MYK toplantısının ardından yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Önümüzdeki günlerde AİHM'e başvuru yapacağımızı bir kez daha söylemek istiyorum. Uluslararası hukuk çerçevesinde kendi güvenliğimiz için atılması gereken her adımın atılması gerektiğini ifade ediyoruz.

AKPM’nin Türkiye’ye siyasi denetim kararı vermesini değerlendiren Böke, "Kararı dün hep beraber üzüntüyle takip ettik. Bu karar ile Türkiye denetimden çıkan sonra da denetime alınan ilk Avrupa ülkesi oldu. Bunun siyasi bir karar olarak geçiştirilemeyecek olmasının altını çiziyoruz. Bu karar siyasi gerekçe ile falan değil, Türkiye’deki iktidarın başta OHAL olmak üzere somut uygulamaları nedeniyle verilmiştir. Alınan karar Türkiye’nin demokratik standartlardan uzaklaştığını bir ifadesidir" diye konuştu.


CHP, ANAYASA MAHKEMESİ'NE GİDECEK Mİ?


Türkiye'de hukuksal olarak son başvurulacak merci Anayasa Mahkemesi. Ancak CHP, Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yapmadan AİHM'e başvuruda bulunacağını açıkladı. Gazeteciler de CHP Sözcüsü Böke'ye, 'AİHM'den önce AYM'ye gidilecek mi?' sorusunu yöneltti. Sözcü Böke, "Verdiğimiz karar AİHM'e gitmek yönündedir. Bu süreçteki hukuki adımları da sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz" dedi.



CHP'NİN İTİRAZ SÜRECİ NASIL İŞLEMİŞTİ?


CHP, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) 16 Nisan'da yapılan anayasa değişikliği referandumunda, mühürsüz oy pusulası ve zarfların geçerli olduğuna yönelik kararına itiraz etmişti.

CHP'nin başvurusu YSK tarafından reddedilmişti. CHP ardından mühürsüz oyların geçerli sayılmasına ilişkin YSK kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'a başvuru yaptı.

Yüksek mahkeme, anamuhalefet partisinin itirazını dün karara bağladı. Danıştay 10. Dairesi, YSK'nın kararının idari işlem niteliğinde olmadığına hükmetti.