Siyaset CHP, elektrik kesintisini Meclis'e taşıdı
Paylaş
CHP, elektrik kesintisini Meclis'e taşıdı

Türkiye genelinde meydana gelen elektrik kesintisi hakkında muhalefet milletvekilleri, TBMM Başkanlığı'na soru önergeleri verdi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yanıtlanması istemi ile Meclis’e verdiği soru önergesinde elektrik kesintilerine ilişkin olarak "Büyük elektrik kesintisinin gerekçesi nedir? Elektrik kesintisi, özelleştirmeleri alan şirketlerin protestosundan mı kaynaklanıyor? Türkiye’de enerji güvenliği bu kadar zayıf ve kırılgan mıdır? Ülke genelinde yaşamı durduran bu büyük elektrik kesintisi bir terör ya da siber saldırı sonucu mu gerçekleşti? 2014 yılının Kasım ayında ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) Çin’in ve birkaç ülkenin ABD’nin bütün elektriğini siber saldırıyla kesebileceğini duyurmuştu, benzeri bir risk Türkiye için de var mıdır?" diye sordu.

CHP’li Umut Oran’ın önergesinde yer alan sorular şöyle:

"Tüm Türkiye’de saat 10.36’da gerçekleşen ve ilk belirlemelere göre 38 ilde yaşamı durduran büyük elektrik kesintisinin gerekçesi nedir? Bu kesintiyi ilk olarak tam olarak saat kaçta öğrendiniz ve hangi acil adımları attınız?

Bugünkü elektrik kesintisi Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Batman, Bilecik, Bitlis, Bolu, Bursa, Çanakkale, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Hatay, Hatay, İstanbul, İzmir, İzmit, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Muğla, Muş, Rize, Samsun, Sinop, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Tunceli, Zonguldak illerinde mi yaşandı, kesinti başka hangi illere etkiledi?

Kesintinin, elektrik ihalelerine alan şirketlerin alacaklarının tahsil edememeleriyle ilgili bir toplu eylemden kaynaklandığı iddiası doğru mudur?

Türkiye’de enerji güvenliği bu kadar zayıf ve kırılgan mıdır? Ülke genelinde yaşamı durduran bu büyük elektrik kesintisi bir terör ya da siber saldırı sonucu mu gerçekleşti?,

2014 yılının Kasım ayında ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) Çin’in ve "birkaç ülkeninö ABD’nin bütün elektriğini siber saldırıyla kesebileceğini duyurmuştu, benzeri bir risk Türkiye için de var mıdır?

Siber saldırılara karşı enerji üretim ve iletim sistemimizde hangi güvenlik önlemlerini aldınız?

Bu elektrik kesintisi ile TBMM’den bu hafta geçirmeye çalıştığınız nükleer santral yasa tasarısı arasında herhangi bir ilişki var mıdır?"

TANRIKULU: SEÇİMDE OLURSA 'NORMALDİR' ALGISI YARATILMASI İÇİN MİDİR?

Elektrik kesintilerini Meclis’e taşıyan bir diğer milletvekili ise Sezgin Tanrıkulu oldu. CHP İstanbul Milletvekili Tanrıkulu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemi ile TBMM Başlanlığı’na sunduğu soru önergesinde "Bugün Türkiye genelinde iller bazında ve Ankara’nın birçok ilçesinde ve semtinde elektrik kesintisi olmuştur. Günlük hayatı ciddi derecede olumsuz olarak etkileyen elektrik kesintisinin sebebinin kamuoyu ile paylaşılması gerekmektedir" açıklamasında bulunarak "Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), 7 Haziran seçimlerine iki ay kala aldığı sandık kursu kararı akabinde, YSK, valiliklere gönderdiği yazı ile sandıklarda görev alacak kişilere kurs verilmesini istemişti. Kamu görevlilerinin bazı uygulamaları nedeniyle kurslar için Ankara’da kedi kursu tanımlaması yapılmıştı. Seçimlere yaklaşık 2 ay kala Türkiye genelinde yaşanan elektrik kesintileri, seçim günü yaşanabilecek bir elektrik kesintisinin normal bir kesinti olabileceği algısı yaratılması için midir?" diye sordu.

CHP’li Sezgin Tanrıkulu’nun konu ile ilgili önergesinde yer alan sorular, şu şekilde:

"31.03.2015 tarihi itibariyle Türkiye genelinde iller bazında ve Ankara’nın birçok ilçesinde ve semtinde elektrik kesintisi olmasının sebebi nedir?

Günlük hayatı ciddi derecede olumsuz olarak etkileyen elektrik kesintisinin Türkiye’ye maliyeti ne kadardır?

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), 7 Haziran seçimlerine iki ay kala aldığı sandık kursu kararı akabinde, YSK, valiliklere gönderdiği yazı ile sandıklarda görev alacak kişilere kurs verilmesini istemişti. Kamu görevlilerinin bazı uygulamaları nedeniyle kurslar için Ankara’da kedi kursu tanımlaması yapılmıştı. Seçimlere yaklaşık 2 ay kala Türkiye genelinde yaşanan elektrik kesintileri, seçim günü yaşanabilecek bir elektrik kesintisinin normal bir kesinti olabileceği algısı yaratılması için midir?

Bugün Türkiye genelinde iller bazında ve Ankara’nın birçok ilçesinde ve semtinde yaşanan elektrik kesintisinin kayıp kaçak bedeller ile ilgili olduğu iddiası doğru mudur?

Kayıp kaçak bedellerinin vatandaşa yansıtılmasının gerekçesi nedir?

Türkiye’de 2010-2015 yılları itibariyle elektrikte kayıp kaçak oranı yüzde kaçtır?

31.03.2015 tarihi itibariyle Türkiye genelinde hangi illerde elektrik kesintisi yaşanmıştır?

Türkiye’de bugün yaşanan elektrik kesintisinin sabotaj sebebi ile olduğu iddiası doğru mudur?"

DHA

Haberin Devamı