Gündem CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Milletin vekilini lider seçmesin

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Milletin vekilini lider seçmesin

Paylaş
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Milletin vekilini lider seçmesin

Avrupa Konseyi Dünya Demokrasi Forumu’nun düzenlediği toplantıya katılmak üzere Strazburg’a giden CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye’ye dönüşte aralarında POSTA Gazetesi Haber Müdürü Timur Soykan’ın da olduğu gazetecilere gündeme ilişkin açıklamalar yaptı

TİMUR SOYKAN


Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Jagland ile görüşmeniz nasıl geçti?

Gayet iyi geçti. Türkiye’deki siyasal gelişmelerle ilgili endişeler dile getirildi. Biz Türkiye’de demokrasiyi sonuna kadar savunacağımızı, 2019 Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nde demokrasinin kazanacağını, bu konuda herkesin iyimser olması gerektiğini kendilerine söyledik. Tutuklu gazeteciler ve milletvekilleri konusu gündeme geldi. Türkiye ile ilgili ciddi endişeler dile getiriliyor.

‘Geleceğimiz için...’


Türkiye’nin Büyük Donörlükten ayrılma kararını nasıl değerlendiriyorsunuz?


Bize ‘Bu, Türkiye’nin Avrupa Birliği hedefinden tamamen vazgeçmesi anlamına mı geliyor?’ diye sordular. Biz ‘Hayır asla öyle bir amaç olduğunu düşünmüyoruz’ diye yanıt verdik. Biz Avrupa Konseyi’ni kuran ülkelerden biriyiz. Burada evimizdeyiz.

Türkiye’nin neden çekildiğini bilmemiz lazım. FETÖ sanığı olan eski YARSAV Başkanı’na ödül verilmesi gerekçe gösterilmiş. Bu pireye kızıp yorganı yakmaya benziyor. Siz Türkiye’nin çıkarlarını her şeyin üzerinde tutmak zorundasınız. Türkiye, öncüsü olduğu kurumda aktif rol üstlenmeli. Hataları varsa yüzlerine söylemelisiniz. Akla ‘Avrupa’da Türkiye karşıtı söylemlerin dillendirilmesi, Türkiye aleyhine raporların yazılması nedeniyle mi bu adım atıldı?’ sorusu da geliyor. Bu gerekçeyle yapılıyorsa daha büyük yanlış. Raporu lehime yazarsan para veririm, lehime yazmasan vermem. Bu bakış açısı ahlaki değil. Hükümetin bu kararını yeniden gözden geçirmesini isterim. Bu Türkiye’nin geleceği açısından çok ama çok önemli. Türkiye’nin Avrupa’nın geleceğinde olması çok önemli.


'VEKİLİNİ LİDER DEĞİL MİLLET SEÇMELİ'


MHP lideri Bahçeli’nin seçim barajını indirme çağrısı için ne diyorsunuz?

Milletin vekilini parti liderinin değil, milletin seçeceği bir modele geçmeliyiz. Baraj için hiçbir şartımız yok. İster yüzde 1 ister yüzde 5 yapsınlar. Fark etmez ama milli irade Meclis’e sağlıklı yansıması için baraj inmeli.

‘Allah aşkına ya...’

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, yerel seçimde ittifak yapılabileceğini söylemişti. Size bir mesaj gönderdi mi?

Dolaylı ya da doğrudan herhangi bir mesaj almadık, öyle bir ittifak çağrısı da gelmedi. Yerel seçimde ittifak yapamazsınız.

Sözcü gazetesi muhabiri Gökmen Ulu’nun tahliyesini nasıl değerlendiriyorsunuz? Geç gelen adalet. Boşu boşuna suçsuz olarak o kadar içeride yatmasının hesabını kim verecek? Gazeteci haber olan bir şeyi haber yaptığı için hapse mi atılır. Allah aşkına ya...

‘Meşru değil’

Enis Berberoğlu ve diğer tutuklu milletvekillerinin durumu...

Enis Berberoğlu davasında yerel mahkeme istinaf mahkemesinin bozma kararını yerine getirmedi. Yerel mahkeme; istinaf mahkemesini, Anayasa Mahkemesi’ni tanımıyor. Sormak lazım; bu hakim bu cesareti nereden alıyor. Üst mahkemeye karşı bu kararı alıyorsa arkasında siyasi iktidar vardır, o nedenle meşru değil.

‘Zamanı gelince’

2019’da Cumhurbaşkanı adayı olacak mısınız? Kimi aday göstereceksiniz?

Zamanı gelince hep beraber öğreneceksiniz. Her parti kendi adayını çıkaracak görünüyor. Meral Akşener de var, Saadet Partisi de adayını açıkladı. Erdoğan bey açıkladı.

DİPNOT: Jagland, Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşmede, “Türk Dışişleri’nden Türkiye’nin 2015’te kabul ettiği Avrupa Konseyi’ndeki ‘Büyük Donör’ statüsünden ayrılma talebini içeren bir mektup aldık” demişti. Avrupa Konseyi’nde büyük donör olarak İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Rusya ve Türkiye en çok maddi katkı sağlayan ülkeler. Türkiye 2016’dan itibaren yıllık katkı payını 13 milyondan 33 milyon euroya çıkarmıştı. Ayrıca AKPM’deki üye sayısı da 12’den 18’e çıkarılmış ve Türkçe, Avrupa Konseyi’nin çalışma dili haline gelmişti.



CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, POSTA Gazetesi Haber Müdürü Timur Soykan görüştü.


'TÜRKİYE'NİN YERİ AVRUPA'


Fransa Strazburg seyahatine İstanbul durağından katıldım. THY’nin tarifeli uçağı ile 3 saat süren yolculuğun ardından Zürih, sonra 2.5 saatlik bir otomobil yolculuğu ile Strazburg’daki otelimize ulaştık. Ertesi gün Kılıçdaroğlu’nun programı çok yoğundu. Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Jagland, Venedik Komisyonu Başkanı Buchicchio’nun da aralarında olduğu yetkililerle görüştü.

NAZİK BULUŞMA

Heyet öğle yemeği için Avrupa Konseyi Türkiye Daimi Tene çok yakın, iki katlı, bahçeli, sevimli bir bina. Büyükelçi Erdoğan İşcan konuklarını nezaketle karşıladı ve vakit darlığından hemen yemek salonuna geçildi. Resmi davetlerde oturma planı çok önemli. Yemek salonu girişinde bekleyen garson, konuklara oturma planını gösterip yerlerini işaret ediyor. Masada da oturacağınız yeri işaret eden, ay-yıldızlı ve üzerinde isminiz yazan küçük kartlar var. Büyük bir kristal avizenin altındaki yemek masası sade ve çok özenli. Bu özen beyaz mobilyalarla döşenmiş, şamdanlar ve tablolarla süslenmiş temsilciliğin tümünde kendini hissettiriyor.

FRANSIZ MUTFAĞI

Yemek servisinden önce Büyükelçi Erdoğan İşcan, Avrupa Konseyi ve Türkiye’nin konseydeki köklü geçmişi hakkında kısa bir konuşma yaptı. Fransız mutfağı ağırlıklı yemek sırasında da ana gündem; Avrupa ve Türkiye ilişkileriydi. Büyükelçi, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nde Türkiye’deki siyasi partilerden te dedi.

TÜRKÇE BÖLÜMÜ

Sıcak sohbet sonrası bir sonraki durak; Avrupa Konseyi oldu. Kılıçdaroğlu’nun da konuşacağı ‘Demokrasi İçin Dünya Forumu’ nedeniyle konsey binası cıvıl cıvıldı. Dünyanın dört bir yanından gençler, aşırı sağın yükselişi ve otoriterleşen ülkeleri konuşmak için bir araya gelmişti. Konseyde simültane çeviri odalarından biri Türkçe’ye aitti. Çünkü Türkiye konseye finans desteği sağlayan 6 ‘Büyük Donör’den biri.

BİRLEŞME ÇAĞRISI

Bu nedenle Türkçe konseyin çalışma dili. Kılıçdaroğlu, panelde Türkçe yaptığı konuşmada dünyada otoriterleşen rejimleri vurguladı. Cesur ve ödünsüz olunması gerektiğini söyleyen Kılıçdaroğlu “Dünyanın bütün demokratları birleşin” çağrısı yaptı.

KÖTÜ SÜRPRİZ

Ancak bu ziyaret sırasında Avrupa Konseyi ile Türkiye arasında yeni bir gerilim yaşandığı ortaya çıktı. Türk Dışişleri bir mektupla konseye ‘Büyük Donörlük’ten çekileceğini bildirmişti. Gerekçe; Avrupa Konseyi’nin FETÖ sanığı, eski Yargıçlar ve Savcılar Sendikası Başkanı Murat Arslan’a insan hakları ödülü vermesiydi. Kılıçdaroğlu’nun konuştuğu panel sona erince dünyanın dört bir yanından gençler Avrupa Konseyi binasından çıktı. Aralarında kimi başörtülü kimi solcu kimi milliyetçi Türk gençler de var. Kılıçdaroğlu bu manzaraya bakıp “Türkiye’nin yeri Avrupa” dedi.