Siyaset CHP: Halkın iradesine darbe, sessiz kalmayız
Paylaş
CHP: Halkın iradesine darbe, sessiz kalmayız

CHP, vekil seçilen “Ergenekon” sanıkları Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay'ın tahliye edilmemesi üzerine acil olarak toplandı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Engin Altay kararı “hukuk garabeti” diye nitelendirdi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ergenekon tutuklusu milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal’ın tahliye taleplerine mahkemeden çıkan ret kararını değerlendirdi.

Haberin Devamı

Milletvekili seçilme sürecini hatırlatan ve tüm yasal işlemlerin ardından, halkın oylarıyla vekilleri Meclis’e gönderdiğini belirten Kılıçdaroğlu, Balbay ve Haberal’ın hiçbir mahkumiyet kararı olmadığını belirtti.

İki ismin milletvekili seçilmelerinde hiçbir engel olmadığını beliten Kılıçdaroğlu, isimlerinin de Resmi Gazete’de yayımlandığını belirterek, "Halkın iradesine saygı gösterecekesiniz, bu yargı kararı halkın iradesine vurulan bir darbedir. Parlamento çatısı altında mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.

CHP lideri şunları söyledi:

— "Deniyor ki, ‘belgele toparlanmadı ve serbest bırakmıyoruz’ 3 yıldır delilleri toplamak için CHP mi görevliydi? Evrensel hukuk kurallarının geçerli olduğu hangi ülkede 3 yıldır insanları içeride olacak ve deliller toplanamadı denilecek; ya 20 yıl olsa ne olacak...

Haberin Devamı

— Cumburbaşkanı Abdullah Gül, TBMM açılışında açıkça tutukluluk sürelerinin bu kadar uzamasının kendisini rahatsız ettiğini söyledi. Bu arkadaşlar dokunulmazlık istemiyor, ‘bizi yargılamayın’ demiyorlar, dokunulmazlığın arkasına saklanılmıyor...

— Siz bu arkadaşların parlamentoya gelmelerine yemin etmelerine engel koyarsanız, halkın iradesine yok sayarsınız. hani en büyük güç hakltı. Halkın iradesine saygı göstereceksiniz, bu yargı kararı halkın iradeye vurulan bir darbedir.

— Sukunetle itiraz sonucunu bekleyeceğiz. Umuyoruz ki evrensel hukuk galip gelir ve bu ülkede yargıçlar da var diyebileceğimiz bir ortam olur. Yargı aracılığıyla ‘ben politikayı nasıl dizayn ederim’ şeklinde yol açıkanların ayıplanacağı bir kara olur umarız.

"DEMOKRASİ BU KADAR UCUZLAMADI"

— Milletvekilini seçeceksiniz, birileri evrensel hukuku halkın iradesine hiçe sayarak böyle karar aldım diyecek. Bu ülkede demokrasi bu kadar ucuzlamadı.

— Hukukun üstünlüğünü bir kanarıya bırakıp birilerinin üstünlüğü için yargı kararı alınacak ve buna sessiz kalınacak; böyle şey olmaz.

— Bu kararla demokrasi yara almıştır. Bizim görevimiz demokrasiyi yüceltmek, derinleştirmek, halkın iradesine saygı duyulan demokratik düzeni bu ülkeye getirmektir. 3 kişinin 2 kişinin iradesine kalkıp halkın iradesi üzerine tesis etmek demokrasi değildir.

Haberin Devamı

"NETİCE ALANA KADAR MÜCADELE"

— Demokrasiye, özgürlüğe ve halkın iradesine indirilen bu darbe karşısında asla sessiz kalmayacağız. Parlamento çatısı altında netice alana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz.

— Yargı, demokrasiyi güçlendirmek için vardır; askıya almak için değil. Siyasi otoritenin beklentileri doğrultusunda karae verilecek ve bunun karşısında CHP sessiz kalacak; buna izin veremeyiz. Her yerde her ortamda haklarımızı sonuna kadar savunacağız.

"PARLAMENTOYA GELECEKLER VE KONUŞACAKLAR"

— Arkadaşlarımız parlamentoya gelecek, yemin ederek görevlerine başlayacaktır. Onlar Türkiye’nin milletvekilleridir. Onları hapiste tutmak ki

startFlvPlayer_Posta("divFlvPlayer5645","5645","201106","5645-2.jpg");