Hakan Çelik CHP ilk dış politika sınavını Amerika'da verecek
HABERİ PAYLAŞ

CHP ilk dış politika sınavını Amerika'da verecek

İktidar partisinde “dış politika” dendiğinde kimler akla gelir? Hiç düşünmeden birçok isim sıralayabilirsiniz. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ahmet Davutoğlu ve Egemen Bağış dışında Mevlüt Çavuşoğlu, Ömer Çelik, Yaşar Yakış, Murat Mercan, Suat Kınıklıoğlu, Cüneyd Yüksel, Özlem Türköne gibi milletvekilleri farklı katkı dereceleriyle dış politikanın içindeler... Peki, daha güçlü bir iktidar alternatifi olarak öne çıkan CHP’de emekli büyükelçiler Onur Öymen ve Şükrü Elekdağ dışında kimler var? Başka isim hatırlamak kolay değil. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun dış politika yönetimi konusunda bir an önce güçlü bir ekip oluşturması gerektiğini günlerdir vurguluyorum.

Haberin Devamı

Bu göreve uygun kişileri lanse edinceye kadar Kılıçdaroğlu’nun temel konulardaki görüşlerini bizzat kendisinin açıklayacağı anlaşılıyor. CHP’nin Bilim Yönetim ve Kültür Platformu bu süreçte hazırlayacağı raporlar ve brifing notlarıyla sürekli olarak genel başkanı besleyecek. Ancak bu yeterli değil... Donanımlı ve iyi iletişim kuran isimleri öne çıkarmak şart. Dış politikaya liderlik edecek birileri sivrilmezse CHP bir siyasi partiden çok düşünce kuruluşuna dönüşür.

Dış politikada hedefleri ne?

CHP vitrinini uluslararası ilişkileri çok iyi bilen isimlerle takviye edemezse sadece parti bakımından değil Türkiye için önemli bir açık oluşacak. AK Partililerin şöyle veya böyle uluslararası ilişkilerde bir hedefi ve vizyonu var. Bunu da çeşitli riskler almak pahasına uyguluyorlar. Şekillenmekte olan dünya düzenine dair CHP’nin de söyleyecek yeni şeylerinin olması gerekir.

CHP’nin Avrupa Birliği, Ortadoğu, Amerika Birleşik Devletleri, Kafkaslar ve Balkanlar gibi kritik konularda neler düşündüğünü bir an önce kamuoyuyla paylaşmasını bekliyoruz.

Bugünkü koşullarda CHP’ye oranla çok daha mütevazı bir örgütlenmesi olan Türkiye Değişim Hareketi lideri Mustafa Sarıgül Almanya Sosyal Demokrat Partisi ve İngiltere İşçi Partisi ile çok sıkı ilişkilere sahip. Kısa süre önce İngiltere’de yaptığı bir konuşmada dünyadaki temel sorunlara nasıl baktığını anlatmış ve İsrail konusundaki sorulara yanıt vermişti. Daha önce de Amerika Birleşik Devletleri’ne gitmiş ve orada 15 gün kadar kalarak görüşmelerde bulunmuştu.

Haberin Devamı

İran’ı soracaklar...

Bu yılki Sosyalist Enternasyonal Konseyi 21-22 Haziran tarihleri arasında Amerika Birleşik Devletleri’nin New York şehrinde düzenlenecek. Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’ndeki toplantılara dünyanın 60 farklı ülkesinden sol partiler davetli. Sosyalist Enternasyonal, 1951 yılında Sovyet tipi komünist sisteme karşı çıkmak ve Demokratik Sosyalist sistemi yaygınlaştırmak amacıyla kuruldu... Bir anlamda Batı ittifakındaki sol hareketlerin çatı örgütü. NATO tarafından destek görüyor ve Avrupa Birliği çalışmalarına katılıyorlar. Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) Haluk Koç, Gülsün Bilgehan, Umut Oran ve Petek Gürbüz gibi isimler New York’taki görüşmeleri takip edecek. Henüz kesinleşmemiş olmakla birlikte CHP heyetinin programında Amerikan yönetiminden bazı isimlerle görüşmeler de bulunuyor.

Haberin Devamı

Türkiye içinde farklı kesimlerle uzlaşma arayışına giren Kemal Kılıçdaroğlu ve ekibi uluslararası çapta da CHP’nin bozulan ilişkilerini onarmaya çalışacak gibi görünüyor. Zira Sosyalist Enternasyonal önceki dönemlerde CHP’ye çeşitli eleştiriler yöneltiyordu. Hatta bu eleştiriler partinin örgütten ihracı talebine kadar gelmişti.

Sosyalist Enternasyonal’in bu yılki toplantısının en önemli gündem konuları ekonominin geleceği ve küresel iklim değişiklikleri... Ayrıca İran’la ilgili gelişmeler de özel bir oturumla ele alınacak. New York’ta CHP’lilere İran ve İsrail krizine nasıl baktıkları sorulacak. New York toplantısı CHP vitrininin yeni isimlerinin ilk önemli dış politika sınavı olacak

Sıradaki haber yükleniyor...
holder